WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαλειμματική νηστεία: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Δεκεμβρίου 2022

Διαλειμματική νηστεία: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου
pexels
Τα τελευταία χρόνια, η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις που ακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει περιόδους νηστείας, με ελάχιστη ή καθόλου κατανάλωση τροφής. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, όπου εναλλάσσεστε μεταξύ περιόδων φαγητού και μη-φαγητού ή νηστείας.

Χρονικά περιορισμένη διατροφή: Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει νηστεία ορισμένες ώρες της ημέρας. Είναι η πιο δημοφιλής προσέγγιση, καθώς επεκτείνει τη νηστεία που συμβαίνει φυσικά ενώ κοιμάστε. Διαφορετικές εκδοχές περιλαμβάνουν τις 14/10, 16/8 και 20/4. Εάν ακολουθείτε τη μέθοδο 16/8, τρώτε για 8 ώρες μέσα στην ημέρα- για παράδειγμα, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και στη συνέχεια νηστεύετε για τις άλλες 16 ώρες.

Νηστεία 5:2: Με αυτήν τη μέθοδο, τρώτε την κανονική σας διατροφή για 5 ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια μειώνετε την ποσότητα που τρώτε τις άλλες 2 ημέρες, συνήθως σε όχι περισσότερες από 500–800 θερμίδες. Μπορείτε να επιλέξετε ποιες ημέρες θα νηστεύετε, αρκεί να μεσολαβεί τουλάχιστον 1 ημέρα μη νηστείας μεταξύ τους.

Εναλλασσόμενη νηστεία: Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με η 5:2, αλλά σε αυτήν κάνετε, επίσης, νηστεία για δύο 24ωρα την εβδομάδα και αντίθετα από την 5:2, δεν υπάρχει περιθώριο για κατανάλωση έστω και λίγων θερμίδων, αλλά αυστηρή αφαγία.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη διαλειμματική νηστεία για να βελτιώσουν την υγεία τους. Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από τις διάφορες μεθόδους και πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία νηστεία μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του εντέρου σας.

Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να βοηθήσει στην υγεία του εντέρου;

Η έρευνα για το πώς η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει την υγεία του εντέρου είναι σχετικά νέα, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου μας, η οποία συνδέεται με τη συνολική μας υγεία.

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, των στρωμάτων των κυττάρων που σχηματίζουν την επένδυση του εντέρου, η οποία αφήνει τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν ενώ σας προστατεύουν από ασθένειες και τοξίνες.

Σε μια μελέτη συμμετείχαν υγιείς άνδρες που τηρούσαν περιόδους νηστείας περίπου 16 ωρών την ημέρα - παρόμοια με τη μέθοδο 16/8 - . Στο τέλος του μήνα, τα μικροβιώματα του εντέρου των συμμετεχόντων είχαν υψηλότερα επίπεδα Lachnospiraceae , φιλικά βακτήρια που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και της ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, αφού σταμάτησαν την καθημερινή νηστεία, τα μικροβιώματα του εντέρου των ανδρών επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάστασή τους.

Σε μια άλλη μελέτη, μια ομάδα νεαρών ανδρών που ακολουθούσαν την προσέγγιση 16/8 είδε σημαντική αύξηση στη συνολική μικροβιοποικιλότητα τους. Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων φιλικών βακτηρίων που ονομάζονται Prevotellaceae και Bacteroidetes, τα οποία σχετίζονται με μειωμένους δείκτες για την παχυσαρκία και την καλύτερη μεταβολική υγεία.

Η φυσική νηστεία που συμβαίνει καθώς κοιμάστε δίνει ενδείξεις για το πώς η παρατεταμένη νηστεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγεία του φραγμού του εντέρου σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η δραστηριότητα στο έντερο επιβραδύνεται και τα κύτταρα στην επένδυση του εντέρου σας επιδιορθώνονται.

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι η επιμήκυνση αυτού του χρόνου νηστείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση του φραγμού του εντέρου και, με τη σειρά του, στον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής , η οποία μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες παθήσεις υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθούν ορισμένα από τα αναφερόμενα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας.

Η διαλειμματική νηστεία θεωρείται γενικά ένα ασφαλές διατροφικό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι για όλους. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται τα άτομα που χρειάζεται να τρώνε ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα λόγω κάποιας νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής π.χ. διαβητικοί. Οι έφηβοι, οι έγκυες και τα άτομα με διαταραχές λήψης τροφής που σχετίζονται με αυτοπεριορισμό.

Όπως λοιπόν τονίζω σε κάθε ευκαιρία, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές συνήθειες και ανάγκες, γιατί είναι διαφορετικός. Γι αυτό και η εξατομίκευση είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα πρόγραμμα διατροφής, είτε αφορά την απώλεια βάρους είτε όχι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.