WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σκόρδο: Τελικά μπορεί να προστατέψει την καρδιά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Δεκεμβρίου 2022

Σκόρδο: Τελικά μπορεί να προστατέψει την καρδιά;
unsplash
Το σκόρδο είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλές κουζίνες. Συνήθως χρησιμεύει για να προσθέσει γεύση στο φαγητό, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Παρακάτω, θα δούμε μελέτες που έχουν διερευνήσει εάν το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές και να μειώσετε την αρτηριακή πίεση για να συμβάλετε σε μια υγιή καρδιά.

Φυσικά, το σκόρδο είναι μόνο ένα από τα πολλά τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Μπορεί το σκόρδο να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το σκόρδο ως φυσική θεραπεία για χιλιάδες χρόνια. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και μαγγάνιο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό, μαγειρεμένο ή σε μορφή συμπληρώματος. Αλλά είναι πραγματικά καλό το σκόρδο για την καρδιά σας;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση - επίσης γνωστή ως υπέρταση - είναι η κύρια αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Γι' αυτό η διαχείριση της παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Μια βασική ένωση στο σκόρδο είναι η αλισίνη, η οποία περιέχει θείο και δίνει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική μυρωδιά και το χρώμα του. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η αλισίνη και άλλες φυσικές ουσίες που υπάρχουν στο σκόρδο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Μια ανασκόπηση 17 μελετών που διερεύνησαν την υψηλή αρτηριακή πίεση και το σκόρδο διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται να μειώνουν αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν σκόνη σκόρδου - αν και ορισμένες χρησιμοποιούσαν εκχυλίσματα σκόρδου ή λάδι σκόρδου - σε διαφορετικές ημερήσιες δόσεις για διάρκεια μεταξύ 2-24 εβδομάδων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς της ανασκόπησης τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την ανάλυση του προφίλ ασφάλειας, της αποτελεσματικής δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας με συμπληρώματα σκόρδου.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το παλαιωμένο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας σκλήρυνσης των αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Το παλαιωμένο σκόρδο παράγεται με μούλιασμα σκελίδων σκόρδου σε οινόπνευμα για έως και 20 μήνες. Έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Scientific Reports έδειξαν ότι αυτός ο τρόπος επεξεργασίας του σκόρδου παράγει πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με το φρέσκο ​​εκχύλισμα σκόρδου.

Εν ολίγοις, υπάρχουν ενδείξεις ότι η καρδιά σας μπορεί να ωφεληθεί από το σκόρδο, αλλά να θυμάστε ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να μελετηθεί πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό και πόσο ασφαλές είναι. Γι αυτό πριν εξετάσετε τυχόν αλλαγές στα φάρμακά σας, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Πώς να καταναλώνετε το σκόρδο

Αν θέλετε να βάλετε περισσότερο σκόρδο στη διατροφή σας, αξίζει να σκεφτείτε πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνετε και σε ποια μορφή. Όταν πρόκειται να προσθέσετε φρέσκο ​​σκόρδο σε ένα γεύμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο τρόπος που το προετοιμάζετε έχει σημασία.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά τη σύνθλιψη μιας σκελίδας σκόρδου, το εύρος των διαφορετικών σουλφιδίων που σχηματίζονται συνεχίζει να αυξάνεται για ώρες μετά. Δεδομένου ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να εμπλέκονται σε ορισμένες από τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου, οι ερευνητές προτείνουν να συνθλίψετε το σκόρδο σας και να το διατηρήσετε κλεισμένο σε ένα δοχείο για λίγες ημέρες πριν το προσθέσετε σε ένα γεύμα.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η θέρμανση του σκόρδου μειώνει τον σχηματισμό σουλφιδίων, επομένως εάν μαγειρεύετε με σκόρδο, είναι καλύτερο να το καταναλώσετε το συντομότερο δυνατό μόλις είναι έτοιμο.

Υπάρχουν και άλλες μορφές σκόρδου που είναι διαθέσιμες, όπως σκόρδο σε σκόνη, εκχυλίσματα σκόρδου ή λάδι σκόρδου. Το σκόρδο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αραιωτικών του αίματος. Εάν παίρνετε φάρμακα, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε συμπληρώματα σκόρδου.

Άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης της άσκησης στη ρουτίνα σας, της κατανάλωσης λιγότερου αλατιού και της διακοπής του καπνίσματος. Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Κάντε τακτική άσκηση

Η American Heart Association (AHA) συνιστά να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα - 30 λεπτά την ημέρα – μέτρια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα ή κηπουρική, ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας όπως τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι.

Η AHA συνιστά επίσης να συμπεριλάβετε κάποιες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως βάρη ή προπόνηση με αντίσταση, μερικές φορές την εβδομάδα. Επίσης να θυμάστε, πως οποιαδήποτε κίνηση είναι καλύτερη από καμία. Το περπάτημα για λίγα λεπτά πολλές φορές την ημέρα είναι ένα εξαιρετικό για να ξεκινήσετε.

Διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει σαφείς σχέσεις μεταξύ των τροφίμων και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή – πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια, ψάρια και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.

Λιγότερο αλάτι

Η κατανάλωση πολύ αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η προσθήκη περισσότερων βοτάνων και μπαχαρικών - όπως το σκόρδο - στα γεύματά σας μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της γεύσης χωρίς να τα υπερφορτώνετε με αλάτι.

Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα εστιατορίου, γι' αυτό φροντίστε να ελέγχετε τις ετικέτες στα τρόφιμα που αγοράζετε για να παρακολουθείτε πόσο νάτριο καταναλώνετε. Λάβετε επίσης υπόψη ότι η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες δεν υπερβαίνει τα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όταν η πίσσα από τον καπνό του τσιγάρου καλύπτει το λαιμό σας, προσελκύει λιπώδεις εναποθέσεις που κολλάνε στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Εάν οι αρτηρίες της καρδιάς σας φράξουν, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.