WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θα εκπλαγείτε με το πόσο αλάτι υπάρχει στη διατροφή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Οκτωβρίου 2022

Θα εκπλαγείτε με το πόσο αλάτι υπάρχει στη διατροφή σας
Το νάτριο υπάρχει παντού, σε τροφές που ίσως δεν περίμενε κανείς.

Το βράδυ που γυρνάτε σπίτι φαντάζεστε το κινέζικο φαγητό σε πακέτο και ίσως λίγο ποπ κορν καθώς παρακολουθείτε την αγαπημένη σας σειρά και όλα αυτά ακούγονται υπέροχα. Όμως πριν απολαύσετε μερικά αλμυρά σνακ, αξίζει να σκεφτείτε πόσο αλάτι καταναλώνετε μέσα στην ημέρα. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Τι είναι το νάτριο;

Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα ως ορυκτό και ως ηλεκτρολύτης, διατηρώντας το σώμα σας σε ισορροπία και βοηθώντας:

  • Να διατηρήσετε τη λειτουργία των νεύρων και των μυών

  • Ισορροπήσετε το νερό στο σώμα

Και παρόλο που το νάτριο παίζει αναπόσπαστο ρόλο στη λειτουργία του σώματός σας, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία.

Πόσο νάτριο χρειάζεστε πραγματικά

Λοιπόν, πόσο νάτριο χρειάζεστε την ημέρα; Εάν είστε υγιής ενήλικας, στοχεύστε σε όχι περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Περισσότερα από 2.000 μπορεί να ακούγονται πολλά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται μόνο για ένα κουταλάκι του γλυκού.

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πολύ περισσότερο. Και είναι εύκολο να το κάνουμε γιατί το νάτριο κρύβεται σε μέρη που ίσως δεν περίμενε κανείς, όπως κατεψυγμένα λαχανικά, ψωμιά και ακόμη και σε φακελάκια τσαγιού. Επομένως, η μείωση της υπερβολικής ποσότητας αλατιού απαιτεί λίγη προσοχή.

Όμως εάν μειώσετε το αλάτι, έστω και ελάχιστα θα αποκομίσετε αρκετά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει:

Πώς να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι;

Με το αλάτι να είναι φαινομενικά παντού, είναι σημαντικό να προσέχετε τι πραγματικά τρώτε. Μερικοί απλοί τρόποι για να παίρνετε λιγότερο αλάτι.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων

Δεν είστε σίγουροι πόσο αλάτι περιέχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο; Ξεκινήστε κοιτώντας την ετικέτα. Ίσως εκπλαγείτε με αυτό που θα διαβάσετε. Ακριβώς επειδή μια ετικέτα λέει "χωρίς πρόσθετο αλάτι" ή "ανάλατο" δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλή σε νάτριο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένη και να επιλέγετε τροφές με λιγότερο από 400 mg νατρίου ανά μερίδα.

Επιλέξετε φρέσκα τρόφιμα

Θέλετε έναν ευκολότερο τρόπο να περιορίσετε το αλάτι; Μαγειρέψτε με φρέσκα υλικά όπου είναι δυνατόν. Μαγειρεύοντας τα γεύματα μόνοι σας, μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα νατρίου που έχει το πιάτο σας

Προσέξτε τα σνακ

Όταν η λιγούρα χτυπάει την πόρτα, πολλές φορές μόνο ένα αλμυρό σνακ θα καταφέρει να τη διώξει. Όμως τα αγαπημένα μας τραγανά, γευστικά σνακ μπορεί να είναι πλούσια σε νάτριο. Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε; Αντί να ανοίξετε τη σακούλα με τα πατατάκια ή τα κουλούρια, διώξτε τη λαχτάρα σας με ανάλατα αμύγδαλα ή πολύχρωμα ωμά λαχανικά .

Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα προσυσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά υψηλά σε νάτριο. Μάλιστα πολλά από αυτά δεν έχουν αλμυρή γεύση, καθιστώντας πιο δύσκολο να κρίνουμε την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.

Δοκιμάστε άλλα καρυκεύματα

Δεν χρειάζεται να τρώτε άγευστα, αν προσέχετε το νάτριό σας. Υπάρχει μια πληθώρα γεύσεων που περιμένει στα φακελάκια των μπαχαρικών σας, που θα νοστιμέψουν το φαγητό σας. Δείτε μήπως μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με αυτές τις νόστιμες εναλλακτικές:

  • Σκόρδο

  • Μείγματα μπαχαρικών χωρίς νάτριο

  • Φρέσκα βότανα

  • Σκόνη κρεμμυδιού

  • Χυμοί εσπεριδοειδών

  • Έλαια ή ξύδι με άρωμα

  • Καπνιστή πάπρικα

Ξεκινήστε αργά

Όταν είστε έτοιμοι να μειώσετε το νάτριο, ξεκινήστε αργά. Είτε χρησιμοποιείτε διαφορετικά καρυκεύματα είτε τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, επιλέξτε να κάνετε μια μικρή προσαρμογή και να μείνετε σε αυτήν. Οι σταδιακές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Εάν ανησυχείτε για την ήπια γεύση του φαγητού σας, κάντε τις αλλαγές αργά για να δώσετε στους γευστικούς σας κάλυκες την ευκαιρία να συνηθίσουν την αλλαγή. Και ενώ ο ουρανίσκος σας προσαρμόζεται, διασκεδάστε βρίσκοντας νέα καρυκεύματα και γεύσεις που μπορείτε να απολαύσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.