WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαμηλή πίεση: Ποιες τροφές μπορούν να ανεβάσουν την πίεση του αίματος


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Απριλίου 2022

 Χαμηλή πίεση: Ποιες τροφές μπορούν να ανεβάσουν την πίεση του αίματος
pexels
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται επίσης υπόταση, ορίζεται ως οποιοδήποτε επίπεδο αρτηριακής πίεσης που πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση του αίματός σας καθώς ρέει μέσα από τις αρτηρίες σας. Μετριέται σε χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg). Η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση που θεωρείται φυσιολογική είναι 90/60 mm Hg.

Η υπόταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Για παράδειγμα φάρμακα και δίαιτες που προορίζονται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση ως παρενέργεια.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκληθεί από:

Αφυδάτωση

Νόσο του θυρεοειδούς

Εσωτερική αιμοραγία

Η υπόταση αντιμετωπίζεται συχνά μέσω αλλαγών στη διατροφή σας, οι οποίες έχουν σαν σκοπό να αυξήσουν τη ροή του αίματος σας.

Ποιος κινδυνεύει με χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που μπορούν να προδιαθέσουν μερικούς ανθρώπους στην υπόταση περισσότερο από άλλους, όπως:

Τα φάρμακα για καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση ως παρενέργεια.

Τα διουρητικά που μειώνουν τα επίπεδα αλατιού στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Μερικοί ηλικιωμένοι αναπτύσσουν μεταγευματική υπόταση, μια κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση πέφτει ξαφνικά περίπου μία ή δύο ώρες μετά το φαγητό.

Ποιες τροφές να προτιμάτε όταν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να παράγει τη σωστή ποσότητα αιμοσφαιρίων, προκαλώντας έτσι αναιμία και υπόταση.

Νερό

Η αφυδάτωση είναι μια από τις κύριες αιτίες της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Τα ανεπαρκή επίπεδα νερού στην πραγματικότητα μειώνουν τον όγκο του αίματός σας. Αυτή η μείωση στη συνέχεια μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.

Οι γιατροί συνιστούν στα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση να πίνουν περίπου 8 φλιτζάνια νερό την ημέρα. Θα πρέπει επίσης να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ .

Μοσχαρίσιο συκώτι

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων συκωτιού περιέχει απίστευτα υψηλή ποσότητα Β12. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορούν να προκαλέσουν αναιμία και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Αυγά

Ένα μόνο αυγό περιέχει υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος και Β12. Όπως η βιταμίνη Β12, έτσι και το φυλλικό οξύ είναι ένα σημαντικό βοήθημα για την αύξηση των χαμηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι μια από τις πιο ευρέως διαθέσιμες πηγές σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Το βοδινό κρέας έχει μια από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε σίδηρο που θα βρείτε στα τρόφιμα.

Αν και ορισμένοι γιατροί συνιστούν την αποφυγή του κόκκινου κρέατος, κάποιος με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί πραγματικά να ωφεληθεί αν προσθέσει περισσότερο στη διατροφή του.

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τα επίπεδα αλατιού, βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος και σιδήρου. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Βοδινό κρέας

  • Ελιές

  • Τυρί κότατζ

  • Μπρόκολο

  • Σπαράγγια

  • Φακές

  • Ρεβύθια

  • Κοτόπουλο

  • Ψάρι

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χαμηλής αρτηριακής πίεσης;

Αν και πολλοί δεν παρατηρούν ότι έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει κάποια δυνητικά σοβαρά προβλήματα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η αρτηριακή πίεση που πέφτει πολύ χαμηλά μπορεί να προκαλέσει:

  • Θολή όραση

  • Πονοκέφαλοι

  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς

  • Ναυτία

Η πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση εμποδίζει τα ζωτικά σας όργανα να λαμβάνουν οξυγόνο και μπορεί να οδηγήσει σε σοκ. Σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι η γρήγορη αναπνοή, ο μπλε τόνος του δέρματος και ο γρήγορος παλμός.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.