WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η Sirtfood Diet που υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών και διατήρηση της μυϊκής μάζας


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Δεκεμβρίου 2022

Τι είναι η Sirtfood Diet που υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών και διατήρηση της μυϊκής μάζας
pexels
Η Sirtfood Diet υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, με διατήρηση της μυϊκής μάζας. Είναι πραγματικά τόσο αποτελεσματική;

Η Sirtfood Diet γνωστή πλέον ως η διάσημη δίαιτα της Adele, είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους μέσω της κατανάλωσης smoothies και συγκεκριμένων τροφών.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Sirtfood;

Η δίαιτα Sirtfood παρέχει θερμιδικό έλλειμμα το οποίο σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση ορισμένων τροφών (που ονομάζονται sirtfoods), διεγείρει την παραγωγή πρωτεϊνών που ονομάζονται sirtuins (sirts) στο σώμα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών στρατηγικών επιτρέπει, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της δίαιτας, γρήγορη απώλεια βάρους με διατήρηση της μυϊκής μάζας. Συγκεκριμένα, η δίαιτα Sirtfood αποτελείται από δύο φάσεις :

Φάση 1: Η πρώτη φάση διαρκεί 7 ημέρες. Τις πρώτες τρεις ημέρες , υπολογίζονται περίπου 1000 kcal, που προέρχονται από την πρόσληψη 3 πράσινων χυμών και ένα γεύμα της επιλογής σας από τις συνταγές του βιβλίου «The Sirt Diet Cookbook». Από την τέταρτη έως την έβδομη ημέρα, οι θερμίδες ανεβαίνουν στις 1500 και προέρχονται από την κατανάλωση δύο πράσινων χυμών και δύο γευμάτων τροφών sirt.

Φάση 2: Η δεύτερη φάση είναι μια φάση συντήρησης δύο εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση δεν ορίζεται ιδιαίτερο θερμιδικό όριο και η δίαιτα αποτελείται από τρία κύρια γεύματα με βάση τις τροφές sirt και έναν πράσινο χυμό την ημέρα.

Για περαιτέρω απώλεια βάρους, και οι δύο φάσεις μπορούν να επαναληφθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Μόλις επιτευχθεί ο στόχος, συνιστάται να συνεχίσετε να καταναλώνετε τροφές sirt σε τακτική βάση. Η δίαιτα Sirtfood προσφέρει μια λίστα με 20 τροφές sirt, που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και να εναλλάσσονται μεταξύ τους όλη την εβδομάδα. Μερικές από αυτές είναι:

  • Λάχανο

  • Κόκκινο κρασί

  • Φράουλες

  • Κρεμμύδια

  • Σόγια

  • Μαϊντανός

  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • Μαύρη σοκολάτα (85% κακάο)

  • Πράσινο τσάι Matcha

  • Κουρκούμη

  • Ξηροί καρποί

  • Σαλάτα ρόκα

  • Καυτερή πιπεριά

  • Κόκκινο ραπανάκι

  • Κάπαρη

  • Καφές

Jenny.Gr
unsplash

Πόσα κιλά μπορείτε να χάσετε στη sirtfood diet;

Η δίαιτα Sirtfood προβλέπει απώλεια βάρους περίπου 3 κιλών την πρώτη εβδομάδα, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η θερμιδική πρόσληψη είναι μάλλον χαμηλή , επομένως, η ταχεία απώλεια βάρους θα μπορούσε να συνδεθεί με τον έντονο θερμιδικό περιορισμό και όχι με την κατανάλωση των τροφών sirt ή, γενικά, στην ίδια τη δίαιτα.

Στην πραγματικότητα, αν και η δίαιτα Sirt είναι μια αποτελεσματική δίαιτα απώλειας βάρους , μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

Αντενδείξεις της δίαιτας Sirtfood

Η δίαιτα Sirtfood προβλέπει έναν μεγάλο περιορισμό των θερμίδων, ειδικά στην πρώτη φάση, περίπου 1000 kcal, επομένως, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, ειδικά σε περίπτωση διαταραχών υγείας ή ασθενειών. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος δίαιτας, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη δίαιτα δεν παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Επίσης η άμεση «επιτυχία» μιας αυστηρής δίαιτας, όπως η Sirtfood, είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, καθώς τα χαμένα κιλά πιθανότατα προέρχονται από το νερό και όχι από λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν περιορίζετε τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες ή και τα δύο, η πρώτη πηγή ενέργειας που καίει το σώμα σας – πολύ πριν από το λίπος – είναι το γλυκογόνο, το οποίο είναι μια μορφή υδατάνθρακα που αποθηκεύεται στο συκώτι και στους μύες. Και 3 γραμμάρια νερού συνδέονται με ένα γραμμάριο υδατάνθρακα.

Έτσι, όταν καίτε όλο το γλυκογόνο σας, το νερό εξέρχεται από το σώμα. Μάλιστα πολλές καταλήγετε να χάνετε τόσο πολύ νερό που αφυδατώνεστε. Τα συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση και ζάλη.

Τέλος είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η ιδανική δίαιτα είναι αυτή που σας επιτρέπει να χάσετε βάρος βιώσιμα και χωρίς να προκαλεί βλάβες ή παρενέργειες στην υγεία σας.

Και όπως πάντα, συμβουλεύω τους αναγνώστες μου να αποφεύγουν αυτού του είδους τις αυστηρές δίαιτες και αντ 'αυτού να απευθυνθούν σε πραγματικούς επαγγελματίες που μπορούν να τους δώσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.