WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aλκαλική δίαιτα: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την αγαπημένη διατροφή των αστέρων του Hollywood


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Δεκεμβρίου 2022

Aλκαλική δίαιτα: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την αγαπημένη διατροφή των αστέρων του Hollywood
pexels
Μια από τις πιο γνωστές δίαιτες είναι η αλκαλική την οποία λατρεύουν οι σταρ του Hollywood και απογειώθηκε όταν η Victoria Beckham δήλωσε ότι την ακολουθεί κατά γράμμα. 

Με όλη τη διαφήμιση που υπάρχει για την αλκαλική δίαιτα, είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι ίσως κάποια από αυτά, αν όχι όλα, όσα ακούγονται είναι αλήθεια. Εξάλλου έχει ένα όνομα που θυμίζει κάτι από χημεία.

Επίσης εάν τη γκουκλάρετε θα βρείτε χιλιάδες συμβουλές για το τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε εάν ακολουθείτε τη συγκεκριμένη δίαιτα. Οι επαγγελματίες αθλητές τη διαφημίζουν. Οι influencers πίνουν νερό στο όνομα της.

Μόνο που, όπως πολλά πράγματα στη ζωή που φαίνονται ωραία αλλά τελικά δεν είναι, έτσι και οι ισχυρισμοί των οπαδών της αλκαλικής διατροφής δεν είναι τόσο ξεκάθαροι και δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Τι είναι η αλκαλική δίαιτα;

Εάν θυμάστε κάποια πράγματα από το μάθημα της φυσικής, ίσως να είστε εξοικειωμένοι με το pH - μια μέτρηση του πόσο όξινο ή βασικό (αλκαλικό) είναι ένα διάλυμα. Βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 14.

  • Ένα pH από 0 έως 6 είναι όξινο

  • Ένα pH 7 είναι ουδέτερο

  • Ένα pH 8 ή μεγαλύτερο είναι βασικό ή αλκαλικό

Έτσι λοιπόν η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στην αναπόδεικτη αντίληψη ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία που μπορείς να αποκομίσεις μετατοπίζοντας τη χημεία του σώματός σου στην αλκαλική πλευρά της ζυγαριάς. Για να διατηρήσουμε όμως το PH σύμφωνα πάντα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, πρέπει να καταναλώνουμε 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να αλλάξουμε ένα μη ισορροπημένο PH πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά σε 80% με 20%.

Οι υποστηρικτές της δίαιτας λένε ότι τρώγοντας τροφές που είναι αλκαλικές, αντί για όξινες ή ουδέτερες, θα:

  • Αποφύγετε χρόνιες παθήσεις όπως η οστεοπόρωση και ο καρκίνος

  • Αυξήσετε την ενέργειά σας

  • Χάσετε βάρος

Είναι αλήθεια πως ορισμένα μέρη του σώματός σας είναι φυσικά όξινα και κάποια άλλα είναι φυσικά αλκαλικά. Όμως δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να το αλλάξετε - ούτε θα το θέλατε πραγματικά. Το σώμα μας είναι μια έξυπνη μηχανή. Ρυθμίζει το pH πολύ καλά από μόνο του.

Το στομάχι μας είναι πολύ όξινο για να μπορούν να διασπαστούν οι τροφές. Το δέρμα μας έχει ελαφρώς όξινο περιβάλλον για την προστασία από τα βακτήρια. Οι πνεύμονες και οι νεφροί μας εργάζονται για να απομακρύνουν τα μεταβολικά απόβλητα και να διατηρήσουν το pH του σώματός μας εκεί που χρειάζεται.

Το αίμα σας παραμένει σε αλκαλικό επίπεδο μεταξύ περίπου 7,2 και 7,4. Εάν το pH πέσει εκτός αυτού του εύρους, μπορεί να είναι θανατηφόρο. Ευτυχώς για εμάς, όμως, καμία τροφή δεν μπορεί να αλλάξει το pH του αίματός μας.

Να δοκιμάσω την αλκαλική δίαιτα;

Επειδή δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο, παρακάτω θα εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά της αλκαλικής δίαιτας.

Υπέρ: Οι αλκαλικές τροφές είναι γενικά υγιεινές επιλογές

Σε αντίθεση με κάποιες άλλες δίαιτες της μόδας, η αλκαλική δίαιτα περιέχει τροφές που έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Περιορίζει τα προστιθέμενα σάκχαρα και ενθαρρύνει την αποφυγή συσκευασμένων τροφίμων υπέρ των φρέσκων που είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία.

Επίσης ηαλκαλική δίαιτα ενθαρρύνει την κατανάλωση των χαμηλά επεξεργασμένων, ολόκληρων τρόφιμων, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν μακροπρόθεσμα τις ασθένειες.

Επιπλέον μερικοί από τους πυλώνες της αλκαλικής δίαιτας είναι τροφές που γνωρίζουμε ότι αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής:

  • Φρούτα και χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη

  • Δημητριακά όπως άγριο ρύζι, βρώμη και κινόα.

  • Όσπρια.

  • Λαχανικά, όπως φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, λάχανο και καρότα

  • Ξηροί καρποί

  • Σπόροι.

Μειονεκτήματα: Μπορεί να χάσετε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, την παροχή θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας και πολλά άλλα. Αλλά αν ακολουθείτε πιστά την αλκαλική διατροφή, πολλές κοινές πηγές πρωτεΐνης είναι περιορισμένες. Και αυτό γιατί οι οπαδοί της αλκαλικής δίαιτας, θα πουν ότι πολλές από αυτές τις πηγέ είναι όξινες και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Έτσι λοιπόν ακολουθώντας αυστηρά την αλκαλική δίαιτα θα είναι δύσκολο να λάβετε αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο. Η χαμηλή πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Και το χαμηλό ασβέστιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία των οστών.

Μειονεκτήματα: Η αλκαλική δίαιτα μπορεί να είναι κουραστική και δαπανηρή

Εάν έχετε έναν προσωπικό σεφ, η αλκαλική δίαιτα μπορεί να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Αλλά εάν είστε κανονοικοί άνθρωποι και όχι αστέρες του Hollywood, μπορεί να δυσκολευτείτε αρκετά να την ακολουθήσετε. Και αυτό γιατί η κατανάλωση όλων των «σωστών» τροφών απαιτεί προσεκτικό προγραμματισμό από την πλευρά σας.

Επίσης πολλά τρόφιμα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλους και το κόστος τους μπορεί να είναι πολύμεγάλο. Υπάρχει ακόμη και αλκαλικό νερό στην αγορά, που πωλείται στην τιμή premium.

Επιπλέον όταν ακολουθείτε την αλκαλική δίαιτα, το φαγητό σε εστιατόρια, σε πακέτο ή ένα βολικό γρήγορο τσιμπολόγημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο. Και δεν έχουν όλοι χρόνο ή εμπειρία στον προσχεδιασμό και την προετοιμασία κάθε γεύματος και σνακ για να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη δίαιτα

Και τέλος το πιο σημαντικό από όλα είναι πως ό,τι κι αν τρώτε δεν θα αλλάξετε το pH του σώματός σας, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας, η κύρια υπόσχεση της αλκαλικής δίαιτας δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Στην πραγματικότητα το σώμα μας ρυθμίζει μόνο του τη οξύτητα του. Τα οφέλη που ίσως προκύπτουν από την αλκαλική διατροφή προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων.

Όμως για να κλείσω θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη προσέγγιση της ισορροπημένης διατροφής τίποτα δεν απαγορεύεται, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.