Εάν είστε επιρρεπείς στο αίσθημα παλμών, ξέρετε πώς είναι. Το φτερούγισμα. Το σφυροκόπημα. Η αίσθηση ότι «γυρίζει» η καρδιά σας στο στήθος σας. Το αίσθημα παλμών συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν δεν συνοδεύεται από αρρυθμίες ή κάποια άλλη σοβαρότερη κακρδιοπάθεια. Συνήθως είναι ένα σημάδι ότι ήπιατε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή ίσως είστε αφυδατωμένοι. Ή εσείς, όπως και το 48% των ενηλίκων, θα πρέπει να σκεφτείτε να πάρετε περισσότερο μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας και όταν έχετε έλλειψη ηλεκτρολυτών, μπορεί να νιώθετε τους παλμούς της καρδιάς σας να χτυπάνε πιο γρήγορα.
Πόσο καλό είναι το μαγνήσιο για την καρδιά σας
Προκειμένου η καρδιά σας να διατηρεί σταθερό ρυθμό, παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και το μαγνήσιο, το οποίο επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό.
Έτσι λοιπόν όταν υπάρχει πάρα πολύ μαγνήσιο η καρδιά σας θα χτυπά πιο αργά, ενώ με πολύ λίγο μαγνήσιο η καρδιά σας επιταχύνει. Και, τότε ορίστε, έχετε το αίσθημα παλμών.
Αν λοιπόν το μαγνήσιο είναι ανεπαρκές στο σώμα, δεν επιτρέπεται η χαλάρωση του καρδιακού μυ, ώστε αυτός να είναι έτοιμος για την επόμενη συστολή.
Εκτός από τον σημαντικό ρόλο του μαγνησίου στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, είναι επίσης σημαντικό για μια σειρά από διεργασίες σε όλο το σώμα, όπως:
- Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας.
- Δημιουργία πρωτεΐνης, οστών και DNA.
- Διατήρηση των μυών και των νεύρων σε λειτουργία
Πόσο μαγνήσιο χρειάζεστε;
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) προτείνει τις ακόλουθες συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες μαγνησίου σε ενήλικες. Σημειώστε ότι οι συστάσεις για τις έγκυες θα διαφέρουν από αυτούς τους αριθμούς.
Άνδρες:
- 14 έως 18 ετών: 410 mg
- 19 έως 30 ετών: 400 mg
- 31+ ετών: 420 mg
Γυναίκες
- 14 έως 18 ετών: 360 mg
- 19 έως 30 ετών: 310 mg
- 31+ ετών: 320 mg
Εκτός από τους παλμούς της καρδιάς, τα άτομα που έχουν ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να παρατηρήσουν και άλλα συμπτώματα, όπως:
- Κούραση
- Απώλεια όρεξης
- Μυϊκοί σπασμοί, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
- Ναυτία
- Ακαμψία
- Αδυναμία
- Ή μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα
Πώς να πάρετε περισσότερο μαγνήσιο
Καταρχάς είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με έναν ειδικό πριν κάνετε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας ή ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν η προσθήκη περισσότερου μαγνησίου είναι κατάλληλη για εσάς.
Εάν έχετε χαμηλό επίπεδο μαγνησίου, ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση, αλλά τα συμπληρώματα δεν είναι πάντα η καλύτερη απάντηση. Συχνά, είναι καλύτερο να αλλάξετε τη διατροφή σας και να προσπαθήσετε να λαμβάνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, αντί για συμπληρώματα. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου και προσφέρουν και άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία της καρδιάς, εκτός από το μαγνήσιο.
Το NIH προτείνει τις παρακάτω τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (με σειρά από υψηλότερη σε χαμηλότερη ποσότητα):
- Σπόροι κολοκύθας
- Σπόροι Chia
- Αμύγδαλα
- Σπανάκι
- Κάσιους
- Φιστίκια
- Γάλα σόγιας
- Μαύρα φασόλια
- Edamame
- Φυστικοβούτυρο
- Πατάτες φούρνου (με φλούδα)
- Καστανό ρύζι
- Γιαούρτι
- Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
- Πλιγούρι βρώμης
- Κόκκινα φασόλια
- Μπανάνες
Μην το παρακάνετε
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα τρόφιμα είναι μια πιο αξιόπιστη πηγή για τις ανάγκες σας σε μαγνήσιο είναι ότι τα συμπληρώματα καθιστούν εύκολο να το παρακάνετε. Και ενώ η έρευνα δείχνει ότι εάν λαμβάνετε πάρα πολύ μαγνήσιο από τη διατροφή σας, αυτό αποβάλλεται από τους νεφρούς σας και καταλήγει στα ούρα.
Από την άλλη μεριά τα πολύ υψηλά επίπεδα μαγνησίου ως αποτέλεσμα συμπληρωμάτων ή φαρμάκων δεν απομακρύνονται τόσο εύκολα από το σώμα σας. Και αυτό μπορεί να έχει κάποιες δυσμενείς παρενέργειες, όπως:
- Κράμπες
- Κατάθλιψη
- Διάρροια
- Διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας
- Λήθαργος
- Χαμηλή πίεση αίματος
- Μυϊκή αδυναμία
- Ναυτία και έμετος
Εάν εσείς και ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιστεύετε ότι ένα συμπλήρωμα μαγνησίου είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, απλώς φροντίστε να μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.