WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λόγοι που παίρνετε βάρος πολύ γρήγορα


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Δεκεμβρίου 2022

4 λόγοι που παίρνετε βάρος πολύ γρήγορα
pexels
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να πάρει γρήγορα βάρος.

Σύμφωνα με μια έκθεση, το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού προσπαθεί συνεχώς να χάσει βάρος. Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν πίσω πολύ γρήγορα τα χαμένο βάρος και δεν είναι σίγουροι για τον λόγο. Και εδώ θα σας πω πως οι λόγοι είναι πολλοί και όχι μόνο ένας. Ίσως ένα ορμονικό πρόβλημα, ο διατροφικός περιορισμός, η σωματική δραστηριότητα, η επιλογή τρόπου ζωής ή κάποιος άλλος παράγοντας που αλλάζει τη φυσιολογία σας εν αγνοία σας. Το θετικό είναι ότι πολλοί από αυτούς είναι υπό τον έλεγχό σας.

4 λόγοι που οδηγούν σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους

Μπορεί να είναι απογοητευτικό αν παίρνετε βάρος και δεν ξέρετε το γιατί. Συχνά, η αύξηση βάρους προκύπτει από απλά πράγματα, ωστόσο, η ξαφνική ή ανεξήγητη αύξηση βάρους μπορεί επίσης να σημαίνει ένα πρόβλημα υγείας. Για να μάθετε τι προκαλεί την αύξηση του βάρους σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με τις κοινές αιτίες και τις λύσεις.

Μεγέθη μερίδων

Τα μεγέθη μερίδων που είναι πολύ μεγάλα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Εδώ και χρόνια, οι μερίδες αυξάνονται, τόσο στα εστιατόρια όσο και στα σπίτια. Μεγάλες ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά αυξάνουν την κατανάλωση θερμίδων συνολικά, οδηγώντας σε αύξηση βάρους. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση μεγαλύτερων μεγεθών μερίδων οποιουδήποτε γεύματος, ακόμη και τροφών που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα και δημητριακά, μπορεί επίσης να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων και να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Θέματα υγείας και φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα και καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία μπορούν να προκαλέσουν ταχεία αύξηση βάρους ή κατακράτηση νερού. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος όταν λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, ορμονικές παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, το PCOS και το σύνδρομο Cushing προκαλούν αύξηση βάρους. Επίσης, η κατακράτηση υγρών στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου συμβάλλει στην αύξηση βάρους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αποκτήσετε τη σωστή διάγνωση από τον γιατρό σας για να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε την αύξηση βάρους.

Jenny.Gr
pexels

Ανεπαρκής ύπνος

Μια μελέτη 10 υπέρβαρων ατόμων σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων διαπίστωσε ότι ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία. Όσοι κοιμόντουσαν 5,5 ώρες τη νύχτα έχασαν 55% λιγότερο σωματικό λίπος και 60% περισσότερη μυϊκή μάζα από εκείνους που κοιμόντουσαν 8,5 ώρες τη νύχτα. Ως εκ τούτου, ένας από τους λόγους για τους οποίους παίρνετε βάρος μπορεί να είναι τα ακανόνιστα μοτίβα ύπνου.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσετε τον χρόνο στις οθόνες πριν τον ύπνο, να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ, να διαβάζετε βιβλία, να διαλογίζεστε και να κοιμάστε σε μια κανονική ώρα, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αυπνίας.

Άγχος

Είναι φυσικό να αισθάνεστε αγχωμένοι όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις. Το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα αυξάνοντας την εστίασή σας και δίνοντάς σας περισσότερη ενέργεια. Ωστόσο, το μακροχρόνιο άγχος είναι επιζήμιο για την ευημερία σας και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, παραμένει αυξημένη όταν βρίσκεστε συνεχώς υπό πίεση. Η κορτιζόλη σας κάνει να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι και μπορεί να σας κάνει να λαχταράτε τροφές πλούσιες θερμίδες που οδηγούν σε αύξηση βάρους.

Ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι μερικά παραδείγματα τεχνικών μείωσης του στρες που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.

Είναι φυσιολογικό να παίρνετε μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα εάν έχετε αλλάξει τη διατροφή σας και γενικά τον τρόπο ζωής σας. Ωστόσο εάν δεν έχετε αλλάξει τίποτα από αυτά και εξακολουθείτε να παίρνετε βάρος, τότε θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο. Και γι αυτό εάν έχετε ανεξήγητη αύξηση βάρους, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν γιατρό, για να ανακαλύψει την πραγματική αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.