WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί αν καταπιείτε τσίχλα και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Δεκεμβρίου 2022

Τι θα συμβεί αν καταπιείτε τσίχλα και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο
pexels
Θα μείνει η τσίχλα για χρόνια στο στομάχι σας;

Αν μασάτε τσίχλες, έχετε σίγουρα σκεφτεί έστω και μια φορά ότι πρέπει να απαλλαγείτε από αυτή, αλλά δεν υπάρχει κανένας κάδος απορριμμάτων, ούτε ένα κομμάτι χαρτί στον ορίζοντα. Σίγουρα, θα μπορούσατε να την κολλήσετε στο κάτω μέρος ενός τραπεζιού, αλλά δεν θέλετε να είστε αγενείς. Άρα, την καταπίνετε.

Μα τώρα αλήθεια; Φήμες λένε ότι η τσίχλα μένει στο στομάχι σας αχώνευτη για έως και επτά χρόνια. Ισχύει; Και τι πραγματικά συμβαίνει όταν καταπίνουμε ένα κομμάτι τσίχλας;

Είναι κακό να καταπίνεις τσίχλα;

Η κατάποση ενός κομματιού τσίχλας κάθε τόσο δεν θα σας κάνει κακό. Αλλά δεν πρέπει να γίνει συνήθεια, καθώς μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Το κόμμι προερχόταν από τη ρητίνη των δέντρων. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, η τσίχλα είναι κατασκευασμένη από μια ουσία η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό συνθετική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχει καμία θρεπτική αξία και είναι μη αφομοιώσιμη, άρα το σώμα σας δεν μπορεί να τη διασπάσει όπως κάνει με άλλες τροφές.

Η τσίχλα μένει στο στομάχι σας;

Όχι. Θα έπρεπε να αντιμετωπίζετε κάποια άλλη ιατρική πάθηση, ώστε οτιδήποτε τρώτε να παραμένει στο σώμα σας. Μην ανησυχείτε λοιπόν: Η τσίχλα δεν μένει στο στομάχι σας για επτά χρόνια ή ακόμα και επτά ημέρες. Αν έχετε καταπιεί ένα κομμάτι τσίχλας, θα βγει περίπου σε 40 ώρες αργότερα στα κόπρανα σας και επειδή δεν μπορεί να χωνευτεί, βγαίνει ολόκληρη.

Αυτό ακούγεται ανησυχητικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ασυνήθιστο να καταπίνετε πράγματα που το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει. Οι ωμοί σπόροι, οι κόκκοι καλαμποκιού και η φλούδα της πιπεριάς είναι μόνο μερικές κοινές τροφές που συνήθως περνούν από το πεπτικό σας σύστημα σχετικά ανέγγιχτες. Έτσι, εφόσον έχετε καταπιεί μόνο ένα κομμάτι τσίχλας, δεν χρειάζεται πραγματικά να ανησυχείτε.

Jenny.Gr
pexels

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Το να καταπιείτε ένα κομμάτι τσίχλας πιθανότατα δεν θα σας βλάψει, αλλά πέρα ​​από αυτό, να είστε προσεκτικοί. Η κατάποση μεγάλης ποσότητας τσίχλας σε σύντομο χρονικό διάστημα - ας πούμε, ένα τεμάχιο την ημέρα για μια εβδομάδα, που αποτελείται από τέσσερα κομμάτια τσίχλας τη φορά - μπορεί να θέσει το πεπτικό σας σύστημα σε κίνδυνο.

Αν το κάνετε αυτό κάθε μέρα ή πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει εντερικό μπλοκάρισμα. Οτιδήποτε φάτε μετά από αυτό δεν θα μπορέσει να περάσει, κάτι που οδηγεί σε πόνο και πίεση. Σκεφτείτε το σαν έναν φραγμένο σωλήνα στο σπίτι σας: Αν κάτι κολλήσει στον σωλήνα, φράζει ολόκληρο το σύστημα. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να ξεπεράσει το μπλοκάρισμα, το οποίο προκαλεί αυξημένη πίεση εντός του σωλήνα. Και αν το μπλοκάρισμα δεν καθαριστεί, οι σωλήνες μπορεί τελικά να ραγίσουν ή ακόμα και να σπάσουν.

Μια εντερική απόφραξη δεν πρόκειται να καθαρίσει από μόνη της και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ρήξη του γαστρεντερικού σωλήνα.

Επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν έχετε καταπιεί πολλές τσίχλες και αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια εντερικής απόφραξης , όπως:

  • Κοιλιακός πόνος

  • Δυσκοιλιότητα

  • Αίσθημα υπερβολικής πληρότητας ή πρήξιμο

  • Σοβαρές στομαχικές κράμπες

  • Εμετός

Τι γίνεται αν το παιδί σας καταπιεί τσίχλα;

Τα παιδιά έχουν την τάση να καταπίνουν κάθε είδους παράξενα πράγματα που δεν πρέπει, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Τα παιδιά θα βγάλουν την τσίχλα που έχουν καταπιεί σε λίγες ώρες όπως και οι ενήλικες. Και πάλι, όμως, εάν το παιδί σας έχει καταπιεί περισσότερα από ένα κομμάτια τσίχλας, προσέξτε για τυχόν σημάδια γαστρεντερικής δυσφορίας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι η κατάποση μιας τσίχλας δεν είναι επικίνδυνο για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω — απλώς βεβαιωθείτε ότι προτού δώσετε τσίχλα στο παιδί σας, καταλαβαίνει ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να καταπιεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.