Η γνωστική ικανότητα αναφέρεται στις διανοητικές δεξιότητες που βοηθούν στην επεξεργασία πληροφοριών, στην κατανόηση εννοιών και στην ικανότητα έκφρασης και ανταπόδοσης της γλώσσας, των ενστίκτων και των συναισθημάτων. Οι γνωστικές δεξιότητες ενισχύουν επίσης την αντιληπτική ικανότητα ενός παιδιού και το βοηθούν στην κοινωνική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη.
Γενικά, τα μωρά χτίζουν τη γνωστική τους ικανότητα από τη γέννηση. Ως εκ τούτου, οι γονείς πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα βήματα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων. Πολλές σύνθετες διαδικασίες σκέψης και γνωστικές ικανότητες ενισχύονται σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής ενός παιδιού. Μερικές γνωστικές δεξιότητες που αναπτύσσονται στην πρώιμη παιδική ηλικία περιλαμβάνουν:
- Ακολουθώντας τις οδηγίες
- Απαντώντας στο όνομά τους
- Ονομασία και αναγνώριση αντικειμένων και τόπων
- Μετρώντας αριθμούς
- Γνωρίζοντας το φύλο
- Γνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ παρελθόντος και παρόντος
- Κάνοντας ερωτήσεις
Οι περισσότερες από τις δεξιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, μαζί με πολλές άλλες, μπορούν να βελτιωθούν με τη βοήθεια των σωστών δραστηριοτήτων, που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν νοητική ικανότητα και να βοηθήσουν στη γνωστική ανάπτυξη σε πρώιμο στάδιο.
Ανάγνωση
Ένα παιδί που εκτίθεται σε ένα περιβάλλον ανάγνωσης θα είναι σε θέση να αναπτύξει μια υψηλότερη αίσθηση λεξιλογίου και θα αναπτύξει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις λέξεις και να κατανοεί τα συναισθήματα. Επιπλέον, θα αναπτύξει τις ακόλουθες δεξιότητες πολύ νωρίς:
- Γλωσσικά μοτίβα
- Δεξιότητες σκέψης
- Διάρκεια προσοχής
- Μνήμη
- Δεξιότητες ακρόασης και ούτω καθεξής
Ομιλία
Η ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων είναι μια από τις κρίσιμες πτυχές της γνωστικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί θα μάθει να σκέφτεται, να μιλάει και να απαντάει. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε την ομιλία είναι να μιλάτε αρκετά στο παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να μιλάει και εκείνο χρησιμοποιώντας λίγες λέξεις στα πρώτα του χρόνια. Οι γονείς είναι τα κύρια σημεία επαφής για την ανάπτυξη της ικανότητας του παιδιού να μιλήσει.
Παιχνίδια σκέψης
Η ενεργή εμπλοκή του παιδιού σε δραστηριότητες σκέψης το βοηθά να αναπτύξει τη νοητική του ικανότητα, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει τον εγκέφαλό του, έτσι ώστε να μπορεί να λύσει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αργότερα στη ζωή του. Μία από τις καλύτερες δραστηριότητες σκέψης για τις γνωστικές δεξιότητες είναι τα παζλ που περιλαμβάνουν διαφορετικά χρώματα, σχήματα, μεγέθη, γιατί διεγείρουν την αίσθηση της όρασης.
Παιχνίδι
Το παιχνίδι είναι ένα ένστικτο των παιδιών και βρίσκουν χαρά να το κάνουν. Είναι επίσης ένας ευεργετικός παράγοντας για την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων, τη βελτίωση της δημιουργικής σκέψης και των κινητικών δεξιοτήτων και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα. Τα παιδιά μέχρι τα έξι τους χρόνια μαθαίνουν τις περισσότερες γνωστικές τους ικανότητες μέσα από το παιχνίδι. Επομένως, το να επιδοθούν σε διαφορετικά απλά παιχνίδια μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Αναγνώριση θορύβων
Ένας από τους κύριους τρόπους για να αναγνωρίζουν τα παιδιά αντικείμενα είναι μέσω των θορύβων. Τα παιδιά συνδέονται από τη γέννησή τους με την ικανότητα να ακούν και να αναγνωρίζουν πράγματα και ανθρώπους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορούν να αναγνωρίσουν γρήγορα τη φωνή της μητέρας από την ηλικία του ενός έτους. Οι γονείς πρέπει να το χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκπαιδεύοντάς τους στους θορύβους των πουλιών, τις κόρνες του αυτοκινήτου, το νερό και πολλά άλλα, τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να συσχετιστούν με ήχους και αντικείμενα που μπορούν να δουν.
Επίσκεψη σε διαφορετικά μέρη
Πολλοί γονείς μπορεί να θεωρούν ότι η επίσκεψη σε διάφορα μέρη με τα παιδιά τους είναι χάσιμο χρόνου, καθώς δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πράγματα σε τόσο τρυφερή ηλικία. Αλλά είναι πολύ ωφέλιμο για την ανάπτυξη της γνωστικής ικανότητας όταν τα παιδιά εκτίθενται σε πολλά μέρη σε τόσο τρυφερές ηλικίες. Για παράδειγμα όταν πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας σε ένα πάρκο, εκτίθεται σε διαφορετικά χρώματα, ήχους, αντικείμενα και ούτω καθεξής, τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά μακροπρόθεσμα. Οι γονείς μπορούν επίσης να τα πάνε σε μουσεία, σινεμά και άλλα μέρη, για να διεγείρουν την περιέργειά των παιδιών τους.
Εξάσκηση στην καταμέτρηση
Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εξασκηθούν στο μέτρημα αρπάζοντας κάθε ευκαιρία από τα καθημερινά αντικείμενα. Για παράδειγμα, μπορείτε να μετρήσετε τα κουτάλια της κουζίνας, τα παπούτσια τους, τον αριθμό από τις κούνιες ή τις τσουλήθρες στο πάρκο και ούτω καθεξής. Είναι μια από τις βασικές δεξιότητες που είναι ωφέλιμες όταν είναι έτοιμα για το σχολείο.
Κίνηση
Η κίνηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη νευρικών οδών, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να διαβάζουν και να γράφουν αποτελεσματικά. Όχι μόνο τα βοηθά να αναζωογονήσουν τον εγκέφαλό τους, αλλά επίσης θα βρουν χαρά όταν κινούνται και παίζουν με ανθρώπους ή πράγματα. Η κίνηση είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της συγκέντρωσης του παιδιού.
Να μαθαίνουν τραγούδια
Τα τραγούδια είναι η πιο υποτιμημένη δραστηριότητα, η οποία όμως βοηθά πολύ στην ανάπτυξη της μνήμης του παιδιού και στην αναγνώριση του παιχνιδιού με τις λέξεις. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τραγουδήσει μαζί σας τραγούδια ή να παίξει τις αγαπημένες του μελωδίες κινουμένων σχεδίων. Αυτός είναι επίσης ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους όλες οι ρίμες, οι αριθμοί και τα αλφάβητα έχουν τη μορφή τραγουδιών, κάτι που βοηθά τα παιδιά να τα κατανοήσουν πιο εύκολα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.