WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν τρώτε κάθε μέρα αβοκάντο


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Φεβρουαρίου 2023

Να τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν τρώτε κάθε μέρα αβοκάντο
pexels
Το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα, ενώ είναι αρκετά ευέλικτο καθώς η γεύση του ταιριάζει σε πολλά πιάτα και μπορούμε να ετοιμάσουμε γευστικά smoothies.

Η κατανάλωση του αβοκάντο έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και τα καλά νέα είναι ότι αυτό το νόστιμο φρούτο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα.

Τι θα σας συμβεί όμως εάν τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα;

Ένα αβοκάντο την ημέρα είναι καλό για την υγεία της καρδιάς σας

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αβοκάντο μπορεί να προστατεύει την καρδιά με παρόμοιο τρόπο όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Μια ανάλυση 10 μελετών του 2018 βρήκε αύξηση στην HDL (προστατευτική χοληστερόλη) σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1 έως 3,7 αβοκάντο ημερησίως . Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μεγάλη ποσότητα, να θυμάστε ότι οι περισσότερες συνταγές γουακαμόλε χρησιμοποιούν περίπου ένα αβοκάντο ανά άτομο. Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες (9 γραμμάρια για ένα μέτριο αβοκάντο) και κάλιο – τα οποία σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Είναι γνωστό πως το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θερμίδες. Πρέπει όμως να το αφαιρέσουν από τη διατροφή τους όσοι προσπαθούν να χάσουν κιλά; Η σύντομη απάντηση είναι: Όχι.

Η μελέτη National Health and Examination Survey διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αβοκάντο είχαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ, περίμετρο της μέσης και τσωματικό βάρος, σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου αβοκάντο.

Επιπλέον, η Adventist Health Study 2, η οποία παρακολούθησε 55.000 συμμετέχοντες για τέσσερα έως 11 χρόνια, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με ισορροπημένο βάρος που έτρωγαν περίπου το ένα πέμπτο ενός αβοκάντο την ημέρα είχαν τις χαμηλότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα ήταν πιο πιθανό να πετύχουν φυσιολογικό ΔΜΣ με την πάροδο του χρόνου.

Jenny.Gr
pexels

Ένα αβοκάντο την ημέρα προστατεύει το δέρμα και τα μάτια

Το αβοκάντο περιέχει καροτενοειδή και λουτεΐνη που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της οφθαλμολογικής κάμψης που σχετίζεται με την ηλικία και στην πρόληψη της δυσλειτουργίας της όρασης. Επιπλέον, τα ίδια θρεπτικά συστατικά προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθιστώντας το λαμπερό και υγιές.

Τέλος βοηθάει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Δεδομένου ότι το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου (στην πραγματικότητα ακόμη καλύτερη από τις μπανάνες ), μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το κάλιο είναι σημαντικό στο ανθρώπινο σώμα, μαζί με το νάτριο, γιατί ρυθμίζει την ισορροπία του νερού και την ισορροπία του οξέος στο αίμα και τους ιστούς. Έτσι, για τα περισσότερα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η αύξηση της πρόσληψης καλίου είναι ένας πολύ αξιόπιστος τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο είναι επίσης σημαντικό για την κανονική ανάπτυξη και για την οικοδόμηση των μυών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.