WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο βοηθούν τα τεχνητά γλυκαντικά στην απώλεια βάρους;


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Φεβρουαρίου 2023

Πόσο βοηθούν τα τεχνητά γλυκαντικά στην απώλεια βάρους;
pexels
Αναρωτιέστε αν το να χρησιμοποιείτε γλυκαντικά θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους; Ας δούμε τι λένε οι μελέτες μέχρι και σήμερα.

Τα τεχνητά γλυκαντικά έρχονται σε πολλές μορφές, από σακχαρίνη έως σουκραλόζη, και έχουν διάφορες εμπορικές ονομασίες. Όταν η σακχαρίνη, το πρώτο τεχνητό γλυκαντικό, ανακαλύφθηκε το 1879, θεωρήθηκε ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να γλυκάνει τα τρόφιμα χωρίς να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Από τότε, ένας χείμαρρος τεχνητών γλυκαντικών έχει κατακλύσει την αγορά, με υποσχέσεις όχι μόνο για τη διαχείριση του διαβήτη αλλά και για την απώλεια βάρους, λόγω της έλλειψης θερμίδων και υδατανθράκων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει έξι τύπους τεχνητών γλυκαντικών:

  • Σακχαρίνη

  • Ασπαρτάμη

  • Ακεσουλφάμη καλίου

  • Σουκραλόζη

  • Neotame (Newtame)

  • Advantame

Καθένα έχει τα δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχουν κατηγορηθεί για τα πάντα, από την πρόκληση καρκίνου μέχρι να σε κάνουν πάρεις κιλά αντί να τα χάσεις.

Αναρωτιέστε αν το να χρησιμοποιείτε γλυκαντικά θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους; Ας δούμε τι λένε οι μελέτες μέχρι και σήμερα.

Έρευνα για τα τεχνητά γλυκαντικά και το βάρος

Δεδομένης της αμφιλεγόμενης αλληλεπίδρασης μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και απώλειας βάρους, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αφθονούν οι μελέτες για τη σχέση τους. Δυστυχώς, τα συμπεράσματα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, για παράδειγμα, υποστήριξε ότι η πλειονότητα των κλινικών μελετών δεν αναφέρουν σημαντικές ή ευεργετικές επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών στο σωματικό βάρος (αν και οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι μακροχρόνιες μελέτες σε ανθρώπους είναι σπάνιες).

Ομοίως, μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο The BMJ δεν βρήκε στοιχεία για την επίδραση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες ή παιδιά που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Και μια ανάλυση 37 μελετών που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal αποκάλυψε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά τεχνητά γλυκαντικά είχαν στην πραγματικότητα υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος ( ΔΜΣ ) και κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου, σε σχέση με εκείνους που δεν τα κατανάλωναν.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα γλυκαντικά μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το σωματικό βάρος. Μια μετα-ανάλυση 20 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γλυκαντικά οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις του βάρους και του ΔΜΣ. Μια ξεχωριστή μετα-ανάλυση, εν τω μεταξύ, ανέλυσε δεδομένα από 14 κοόρτες που αφορούσαν περισσότερα από 416.000 άτομα. Σε πέντε από τις κοόρτες, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών χαμηλών και χωρίς θερμίδες συσχετίστηκε με χαμηλότερο βάρος και σε τρεις κοόρτες, η αντικατάσταση ροφημάτων με ζάχαρη με τεχνητά γλυκαντικά συνδέθηκε με χαμηλότερο βάρος και συχνότητα παχυσαρκίας. Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτά τα συμπεράσματα ήταν «χαμηλής έως πολύ χαμηλής βεβαιότητας», λόγω των περιορισμών στη συνέπεια και την ακρίβεια.

Jenny.Gr
pexels

Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά υγιεινά;

Ανεξάρτητα από το αν τα τεχνητά γλυκαντικά μειώνουν τον αριθμό στη ζυγαριά, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το αν είναι ασφαλή για την υγεία. Η αλήθεια είναι πως τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν μελετηθεί εκτενώς για την ασφάλεια και συνιστώνται από τους δημόσιους οργανισμούς υγείας. Ο FDA έχει ορίσει μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για κάθε γλυκαντικό. Για παράδειγμα, η ADI για την ασπαρτάμη είναι 50 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα. Έτσι, εάν ζυγίζετε 68 κιλά θα μπορούσατε να λαμβάνετε με ασφάλεια έως και 3.400 χιλιοστόγραμμα ασπαρτάμης την ημέρα. Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 200 χιλιοστόγραμμα ασπαρτάμης ανά κουτάκι αναψυκτικού διαίτης, αυτό θα σήμαινε έως και 17 κουτάκια την ημέρα για να φτάσετε στο ανώτατο όριο.

Ομολογουμένως, δεν μπορούν όλοι να ανεχθούν υψηλές ποσότητες γλυκαντικών. Τα άτομα με πεπτικές διαταραχές , για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικά με ορισμένες επιλογές. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να αποφεύγουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν σορβιτόλη ή ερυθριτόλη, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης τα άτομα με μεταβολική διαταραχή φαινυλκετονουρία πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη.

Γενικά, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να είναι μια εξαιρετική (και ακόμη και υγιεινή) επιλογή για τους υγιείς ενήλικες. Για παράδειγμα, ένα τεχνητά γλυκαντικό ρόφημα μηδενικών θερμίδων μπορεί να υποκαταστήσει το αγαπημένο σας ρόφημα με ζάχαρη λόγω των παρόμοιων γευστικών προφίλ του.

Και ένας τελευταίος εμπειρικός κανόνας, η επιμελής ανάγνωση της ετικέτας των συστατικών μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη συνολική διατροφική εικόνα ενός τροφίμου.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος;

Με λίγα λόγια, ναι, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να τα συμπεριλάβετε. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την απώλεια και τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των θερμίδων, ειδικά των θερμίδων από τα πρόσθετα σάκχαρα στα ποτά, που καταναλώνουμε. Εναπόκειται σε εσάς να καθορίσετε εάν θέλετε να συμπεριλάβετε τα τεχνητά γλυκαντικά στο πρόγραμμα διατροφής που έχετε επιλέξει.

Απλώς είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι μια μαγική σφαίρα και η κατανάλωσή τους δεν εγγυάται απώλεια βάρους ή βελτίωση της υγείας. Εκτός από την τροποποίηση του τι τρώμε και πίνουμε, τα επιτυχημένα σχέδια απώλειας/συντήρησης βάρους προσπαθούν να βελτιώσουν ταυτόχρονα την υγεία και επίσης ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε πράγματα όπως η τακτική άσκηση, η ποιότητα ύπνου και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης σχέσης με το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.