WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Φεβρουαρίου 2023

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας
pexels
Τα παιδιά χρειάζονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να βοηθήσουν στην προστασία από τα μικρόβια που θα αντιμετωπίσουν, είτε στην τάξη είτε στο σπίτι

Η γνώση των τροφών που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπορεί να σας βοηθήσει στον προγραμματισμό των γευμάτων για το παιδί σας, είτε πρόκειται για το γεύμα είτε για ένα σνακ μετά το σχολείο.

Μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό των παιδιών με συμπληρώματα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ενισχυτικά του ανοσοποιητικού για τα παιδιά. Αλλά γενικά, ενθαρρύνουμε την κατανάλωση τροφίμων και όχι τα συμπληρώματα. Επίσης επειδή δεν υπάρχει ρυθμιστικός φορέας γύρω από τα συμπληρώματα, δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι ένα συμπλήρωμα μας δίνει πραγματικά αυτό που ισχυρίζεται.

Υπάρχουν φορές, όμως, που τα συμπληρώματα έχουν νόημα. Ίσως να έχετε να κάνετε με έναν επιλεκτικό παιδί ή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με βιταμίνη D

Ενώ τα παιδιά σας μπορούν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από τον ήλιο, αυτό είναι πιο δύσκολο να το κάνετε όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό, τους πιο δροσερούς μήνες και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Επίσης συνήθως τα τρόφιμα που παρέχουν τις υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης D δεν περιλαμβάνονται στο τυπικό μενού ενός παιδιού. Αυτά περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια (όπως η πέστροφα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες) και τα μανιτάρια.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, ο χυμός πορτοκαλιού και οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος (όπως γάλα σόγιας ή αμυγδάλου) παρέχουν περίπου το 5% έως 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D.

Ωστόσο, καθώς η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται με λίπος, είναι σημαντικό να το λάβετε όταν τα παιδιά σας καταναλώνουν βιταμίνη D. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει ήδη λίπος (για παράδειγμα, λιπαρά ψάρια και πλήρες γάλα), δεν είναι ανησυχητικό. Όταν ένα φαγητό δεν έχει λίπος (όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή κάποια εναλλακτικά γαλακτοκομικά), καλό θα ήταν τα παιδιά σας να το συνδυάσουν με ένα γεύμα ή σνακ που περιέχει λίπος.

Η ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεστε κάθε μέρα εξαρτάται από την ηλικία σας. Οι μέσες ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες για παιδιά και εφήβους παρατίθενται παρακάτω σε μικρογραμμάρια (mcg) και σε διεθνείς μονάδες ( IU ):

  • Γέννηση έως 12 μηνών: 10 mcg (400 IU).

  • Παιδιά 1–12 ετών: 15 mcg (600 IU).

  • Έφηβοι 13–19 ετών: 15 mcg (600 IU).

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με ψευδάργυρο

Ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού είναι ο ψευδάργυρος. Τυπικά ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε τροφές με βάση τις πρωτεΐνες. Έτσι τα στρείδια, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές. Τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου, αν και οι ζωικές τροφές θα προσφέρουν περισσότερο από αυτό το μέταλλο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου για τα παιδιά είναι:

  • Γέννηση έως 6 μηνών: 2 mg.

  • Βρέφη 7–12 μηνών: 3 mg.

  • Παιδιά 1–3 ετών: 3 mg.

  • Παιδιά 4–8 ετών: 5 mg.

  • Παιδιά 9–13 ετών: 8 mg.

  • Έφηβοι 14–18 ετών (αγόρια): 11 mg.

  • Έφηβοι 14–18 ετών (κορίτσια): 9 mg.

Αλλά να είστε προσεκτικοί - το NIH σημειώνει επίσης η μεγάλη ποσότητα ψευδάργυρο μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, απώλεια όρεξης, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και πονοκεφάλους. Σύμφωνα με το NIH, τα ανώτερα όρια ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου είναι:

  • Γέννηση έως 6 μηνών: 4 mg.

  • Βρέφη 7–12 μηνών: 5 mg.

  • Παιδιά 1–3 ετών: 7 mg.

  • Παιδιά 4–8 ετών: 12 mg.

  • Παιδιά 9–13 ετών: 23 mg.

  • Έφηβοι 14–18 ετών: 34 mg.

Ενισχύστε την ανοσία με προβιοτικά

Είναι σημαντικό να δίνετε στα παιδιά μια καλή πηγή προβιοτικών. Το έντερό μας αξιοποιεί μια τεράστια ποσότητα βακτηρίων. Μερικά είναι καλά και άλλα όχι, και τα προβιοτικά βοηθούν στη δημιουργία καλύτερης ισορροπίας μεταξύ αυτών των φιλικών βακτηρίων έναντι των μη φιλικών βακτηρίων. Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης μια καλή πηγή. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κεφίρ

  • Ξυνολάχανο

  • Τουρσιά

  • Το μηλόξυδο είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ενσωματώσετε τα προβιοτικά σε μια διατροφή

Ενισχύστε την ανοσία με πρεβιοτικά

Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζετε τα παιδιά σας να παίρνουν και πρεβιοτικά . Τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες που διεγείρουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων.

Jenny.Gr
pexels

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με ξηρούς καρπούς και σπόρους

Το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο είναι η φυτική μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τις ασθένειες. Μορφές ALA περιλαμβάνουν:

  • Καρύδια

  • Σπόροι κολοκύθας

  • Σπόροι κάνναβης

  • Σπόροι Chia

  • Αλεσμένος λιναρόσπορος

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με φρούτα και λαχανικά

Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά γενικό, αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και ασθένειες.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με τον ύπνο

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας να παραμείνουν υγιή καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στην πραγματικότητα, οι καλές συνήθειες ύπνου είναι απαραίτητες για τα παιδιά.

Ο καλός, ξεκούραστος ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, γιατί τότε το σώμα μας ξεκουράζεται, αναγεννάται και θεραπεύεται, έτσι ώστε το ανοσοποιητικού μας συστήματος να λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με άσκηση

Η άσκηση είναι επίσης σημαντική επειδή μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας ανθεκτικό για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κινούνται και δεν είναι όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό μειώνοντας το στρες

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να είναι υγιή είναι η ελαχιστοποίηση του στρες. Η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η επικοινωνία μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των πηγών άγχους. Μιλήστε στα παιδιά σας για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συνεργαστείτε για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθουν για οποιονδήποτε λόγο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.