Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά και από ορισμένες τροφές. Και ενώ ακούγοντας ήλιος και βιταμίνη D, θα περίμενε κανείς στην ηλιόλουστη Ελλάδα, να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεπάρκειας, παρόλα αυτά μελέτες δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη. Και τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μια πληθώρα κινδύνων για την υγεία.
Γιατί λοιπόν μιλάνε όλοι για τη βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου
Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται στον οργανισμό ως συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ παράλληλα παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου.
Η βιταμίνη D συμβάλει στο να έχουμε υγιή μαλλιά και δέρμα
Η βιταμίνη D διεγείρει τους νέους και τους παλιούς θύλακες της τρίχας, καθώς και την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος.
Η βιταμίνη D υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα τα χαμηλά επίπεδα της D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γρίπης και με αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Η βιταμίνη D επηρεάζει τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου
Η βιταμίνη D παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου και της σοβαρότητας της κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Psychiatry όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα.
Ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης σας περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D, έτσι χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα αυτών των περιοχών να λειτουργήσουν κανονικά.
Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε
Υποθέτοντας ότι κάποιος δεν παίρνει/ παράγει καθόλου βιταμίνη D από τον ήλιο –ενώ ταυτόχρονα παίρνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου- οι ειδικοί προτείνουν να παίρνει τις ακόλουθες ποσότητες της βιταμίνης D:
- Βρέφη ηλικίας 0 έως 6 μηνών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 400 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.000 IU/ημέρα.
- Βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 400 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.500 IU/ημέρα.
- Ηλικία 1-3 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 2.500 IU/ημέρα.
- Ηλικία 4-8 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 3.000 IU/ημέρα.
- Ηλικία 9-70 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 4.000 IU/ημέρα.
- Ηλικία 71+ ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 800 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 4.000 IU/ημέρα.
Οι ειδικοί συνιστούν σε γενικές γραμμές ότι οι υγιείς ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 2.000 UI βιταμίνης D ημερησίως ή περισσότερο σε περίπτωση που έχουν μικρή ή καθόλου έκθεση στον ήλιο.
Διαιτητική πρόσληψη και βιταμίνη D
Υπάρχουν περιορισμένες φυσικές τροφές που περιέχουν ικανή ποσότητα βιταμίνης D.Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα ψάρια με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος (σαρδέλα, σολωμός, σκουμπρί, τόνος), το μουρουνέλαιο, το μοσχαρίσιο συκώτι, ο κρόκος αυγών και τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D όπως γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνες, χυμοί πορτοκαλιού.
Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο τρόπος μαγειρέματος της τροφής επιδρά στην περιεκτικότητά της σε βιταμίνη D. Για παράδειγμα, το τηγάνισμα του ψαριού μειώνει την ποσότητα της βιταμίνης κατά 50%, ενώ το ψήσιμο δεν την επηρεάζει.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.