WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Μαρτίου 2023

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων
pexels
Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει διαβήτη, γνωρίζετε ότι η διαχείριση του διαβήτη σας είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Ο καλά διαχειριζόμενος διαβήτης, σε αντίθεση με τον μη ελεγχόμενο διαβήτη, μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Όλοι θέλουμε να είμαστε και να παραμείνουμε υγιείς - επομένως, το να μάθετε πώς να ελέγχετε τον διαβήτη σας και να ζήσετε μια υγιή ζωή είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, που αναφέρονται επίσης ως επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, είναι σταθερά υψηλά. Με την πάροδο του χρόνου, τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας. Ο νούμερο ένα στόχος είναι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα.

Μπορείτε να πάρετε φάρμακα ή/και ινσουλίνη που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Επιπλέον, η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας.

Αποκτήστε και διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το βάρος και το σάκχαρο του αίματος σχετίζονται, επομένως η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και του διαβήτη σας. Η έρευνα δείχνει ότι η απώλεια 5-10 τοις εκατό του σωματικού σας βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη ένα υγιές βάρος, μπορεί να μην χρειαστεί να χάσετε επιπλέον κιλά.

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή για βελτιστοποίηση της υγείας

Ορισμένα τρόφιμα συμβάλλουν σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ άλλα συμβάλλουν στη διατήρηση χαμηλότερων επιπέδων γλυκόζης. Γενικά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που καλό είναι να αποφεύγετε. Τα ζαχαρούχα ποτά, τα επιδόρπια και τα γλυκά αλκοολούχα ποτά έχουν όλα μεγάλο αντίκτυπο στο σάκχαρο στο αίμα σας.

Από την άλλη πλευρά θα ήταν καλό να προτιμάτε τα εξής παρακάτω τρόφιμα:

  • Ολικής αλέσεως
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Άπαχες πρωτεΐνες
  • Υγιή λιπαρά
  • Γαλακτοκομικά

Ενώ τα μεμονωμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ο συνδυασμός των τροφών μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ο συνδυασμός ενός τροφίμου όπως το φρούτο που με μια πηγή υγιούς λίπους όπως οι ξηροί καρποί ή το βούτυρο ξηρών καρπών θα μειώσει τον αντίκτυπο που έχει το σάκχαρό σας.

Jenny.Gr
pexels

Πότε να φάτε

Εάν έχετε διαβήτη, το πότε τρώτε έχει σημασία. Ενώ δεν θέλετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να είναι πολύ υψηλά, δεν θέλετε επίσης να πέσουν πολύ χαμηλά. Η υπερβολική καθυστέρηση μεταξύ των γευμάτων και των σνακ μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πτώση του σακχάρου, κάτι που επίσης δεν είναι καλό για το σώμα σας ή τον διαβήτη σας. Είναι λοιπόν σημαντικό να βρείτε ένα διατροφικό μοτίβο που να λειτουργεί για εσάς και τον διαβήτη σας.

Πόσο να φάτε

Το τι τρώτε είναι σημαντικό, αλλά η επιλογή της σωστής ποσότητας τροφής θα παίξει επίσης μεγάλο ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου. Όπως συζητήσαμε παραπάνω, η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι επίσης το κλειδί για τη βέλτιστη διαχείριση του διαβήτη. Η προσαρμογή του μεγέθους της μερίδας σας μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε το ιδανικό σωματικό σας βάρος.

Καθοδήγηση τρόπου ζωής

Το φαγητό είναι σαφώς πολύ σημαντικό για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και του διαβήτη. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Άλλοι παράγοντες όπως η άσκηση, ο ύπνος, το στρες και πολλά άλλα επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου. Η συνεργασία με έναν ειδικό για τη βελτιστοποίηση όλων αυτών των παραγόντων θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τον πλήρη έλεγχο του διαβήτη σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.