WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα Klinio: Η νέα διατροφική τάση που στοχεύει στη διαχείριση του διαβήτη και στην απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Απριλίου 2023

Δίαιτα Klinio: Η νέα διατροφική τάση που στοχεύει στη διαχείριση του διαβήτη και στην απώλεια βάρους
pexels
Τι κρύβεται πίσω δίαιτα Klinio;

Πλέον πολλά είναι τα προγράμματα που στοχεύουν στη διαχείριση του διαβήτη σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους. Και αυτό είναι λογικό, αφού ένας στους 10 Αμερικανούς έχει διαβήτη (οι περισσότεροι από αυτούς τύπου 2) και περισσότεροι από ένας στους τρεις έχουν προδιαβήτη, σύμφωνα το CDC.

Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και η δίαιτα Klinio, μια διατροφική προσέγγιση για τα άτομα με διαβήτη που θέλουν να χάσουν βάρος. Η Klinio αναπτύχθηκε το 2019, σύμφωνα με την ιδρυτική εταιρεία, Kilo.Health . Το πρόγραμμα έχει 180.000 ενεργούς συνδρομητές από 192 χώρες. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία;

Τι είναι η δίαιτα Klinio;

Η δίαιτα Klinio είναι ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τον προδιαβήτη ή τον διαβήτη τύπου 1 ή 2 και να χάσουν βάρος. Υπάρχουν τρία κύρια μέρη του προγράμματος.

  • Εφαρμογή της Klinio: Η εφαρμογή παρέχει εξατομικευμένους στόχους θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών και ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα γευμάτων για να σας βοηθήσει να μειώσετε το σάκχαρό σας και να χάσετε βάρος. Μπορείτε επίσης να καταγράψετε τη σωματική σας δραστηριότητα, να παρακολουθήσετε προπονήσεις χωρίς εξοπλισμό και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας, μπαίνοντας στον ιστότοπο .

  • Συμπληρώματα: Το Klinio Weight Loss Fuel είναι ένα μείγμα σκόνης και ποτού πλούσιο σε φυτικές ίνες με γεύση λεμονάδας και φράουλας που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τη χοληστερόλη, την πείνα και να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Σας δίνεται η οδηγία να παίρνετε το συμπλήρωμα μία έως δύο ώρες πριν από το πρώτο ή το τελευταίο σας γεύμα.

  • Βιβλίο: Η δίαιτα Κλίνιο προσφέρει Βιβλίο & Οδηγό Μαγειρικής Διαχείρισης Διαβήτη.

Η δίαιτα Klinio ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να έχετε διαβήτη για να τη χρησιμοποιήσετε, αντ αυτού μπορεί ο καθένας που θέλει να χάσει βάρος να τη δοκιμάσει. Η εφαρμογή σας δίνει μια επιλογή ανάμεσα σε μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες, μια κετογονική δίαιτα ή ένα πρόγραμμα 28 ημερών χωρίς πρόχειρο φαγητό. Εάν πάσχετε από διαβήτη, ο ιστότοπος Klinio σας καθοδηγεί στο πώς να επιλέξετε το πρόγραμμά σας. Επίσης, δεν συνιστά να ακολουθείτε μια κετογονική δίαιτα εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή διατρέχετε κίνδυνο διαταραχής διατροφής ή έχετε νεφρική νόσο. Οι δύο άλλες δίαιτες που προσφέρονται δεν έχουν περιορισμούς, αλλά η εταιρεία σας προτείνει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Δίαιτα Klinio: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα

Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να καταγράψετε το φαγητό σας και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να γνωρίζετε τι τρώτε όλη την ημέρα. Επίσης το πρόγραμμα γευμάτων είναι προσανατολισμένο στην παροχή των θερμίδων και των μακροθρεπτικών συστατικών - δηλαδή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους - που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τον διαβήτη.

Επιπλέον μπορείτε να συνδέσετε μια συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης στην εφαρμογή Klinio, για να παρακολουθείτε τις αλλαγές σακχάρου στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχει επίσης ένας ανιχνευτής προόδου. Μπορείτε να δείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει, παρακολουθώντας το σάκχαρο στο αίμα σας, τα επίπεδα A1C, το φαγητό και το βάρος σας.

Jenny.Gr
pexels

Τα μειονεκτήματα

Δίνεται έμφαση στους αισθητικούς στόχους. Στην ενότητα συμπληρωμάτων, η εταιρεία υπόσχεται ότι τα συμπληρώματα θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε το «ονειρεμένο σώμα». Ποτέ δεν μιλάμε για ονειρεμένα σώματα στη διατροφή. Ο στόχος όλων πρέπει να είναι η ευεξία και η υγεία και όχι το μαγιό που θα φορέσετε.

Δεν υπάρχει δημοσιευμένη έρευνα. Πού βρίσκεται η επιστήμη πίσω από αυτή τη δίαιτα; Δεν μπορώ να βρω δεδομένα πίσω από αυτή. Αν και ο ιστότοπος αναφέρει στατιστικά στοιχεία και ισχυρίζεται οτι κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι έχασαν το 7,3 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους μέσα στον πρώτο χρόνο και είδαν μείωση της HbA1C κατά 0,5 τοις εκατό τις πρώτες 85 ημέρες. Παρόλα αυτά δεν προσδιορίζει η πηγή για αυτά τα δεδομένα και δεν φαίνεται να έχει δημοσιευθεί έρευνα, ώστε να υποστηρίζει τη διαφημιζόμενη αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης δίαιτας.

Επίσης η εταιρεία πουλά συμπληρώματα. Αυτό είναι ένα red flag όταν πρόκειται για δίαιτες. Δεν υπάρχουν επικυρωμένα συμπληρώματα που να βοηθούν στην απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Ούτε υπάρχουν συμπληρώματα για να βοηθήσουν τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του διαβήτη.

Δεν είναι τόσο εξατομικευμένη, όσο ισχυρίζεται. Οι πληροφορίες που δίνονται, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων για τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά, τείνουν να έχουν γενικό χαρακτήρα. Οι οδηγίες βασίζονται στις απαντήσεις σας σε ένα κουίζ, με αποτέλεσμα το διατροφικό πρόγραμμα σχέδιο να μην είναι εξατομικευμένο.

Εν κατακλείδι εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας - ακόμα κι αν το πρόγραμμα που θα επιλέξετε περιλαμβάνει πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων - θα πρέπει να ενημερώσετε πρώτα τον γιατρό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αντιμετωπίζετε διαβήτη.

Το ADA είναι ένας από τους σημαντικότερους διαδικτυακούς πόρους που υποστηρίζεται από την επιστήμη και που μπορείτε να λάβετε συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη και τη διατροφή που θα ήταν καλό να υιοθετήσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.