WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα μάθετε να εντοπίζετε τους διατροφικούς μύθους


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Απριλίου 2023

Πώς θα μάθετε να εντοπίζετε τους διατροφικούς μύθους
pexels
Η παραπληροφόρηση γύρω από τη διατροφή είναι μεγάλη και πολλές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Μέρος της απογοήτευσης γύρω από τη διατροφή είναι ότι διαβάζουμε τις ιδέες και τις θεωρίες όλων και περισσότερων ανθρώπων που είτε έχουν αντιγράψει ένα άρθρο από το εξωτερικό είτε θέλουν να προωθήσουν κάποιο προϊόν για να βγάλουν χρήματα.

Επιπλέον, βλέπουμε όλο και περισσότερες πιασάρικες και παραπλανητικές διαφημίσεις που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μας. Με αποτέλεσμα όλη αυτή η παραπληροφόρηση να μας κάνει να αμφισβητήσουμε αυτό που κάποτε γνωρίζαμε ότι ήταν αλήθεια. Όλα αυτά κάνουν να φαίνεται ότι η επιστήμη της διατροφής είναι άχρηστη και κανείς δεν έχει δίκιο.

Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας μάθω πώς να εντοπίζετε του διατροφικούς μύθους.

Αρχικά, δείτε το σύνολο της διαθέσιμης έρευνας

Ποτέ μην βασίζετε τη γνώμη σας σε μία μόνο μελέτη, αλλά κοιτάξτε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Πολλοί που γράφουν κάποιο άρθρο και δεν έχουν επιστημονική γνώση, απλά βασίζονται σε μια ή δυο μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν μια θεωρία και αγνοούν τις άλλες πολυάριθμες μελέτες που μπορεί να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Ένας καλός επιστήμονας θα εξετάσει όλη την έρευνα και θα ψάξει να μάθει τι δείχνει η πλειονότητα των μελετών υψηλής ποιότητας.

Δεύτερον, να ξέρετε ότι όλες οι μελέτες έχουν ελαττώματα

Καμία μελέτη δεν είναι τέλεια. Μερικές είναι καλύτερες από άλλες, αλλά όλες θα έχουν περιορισμούς. Μερικές φορές η μελέτη είναι πολύ σύντομη. Μερικές φορές έχει συγχυτικές μεταβλητές (απροσδόκητα πράγματα που επηρεάζουν το αποτέλεσμα.) Μερικές φορές το μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό ή δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον πληθυσμό. Εξαιτίας όλων αυτών, δεν υπάρχει καμία τέλεια κλινική μελέτη που να αποδεικνύει ή να καταρρίπτει μια υπόθεση. Γι' αυτό είναι σημαντικό να εξετάζουμε διάφορες μελέτες.

Δείτε εάν μελέτη σχετίζεται με τον άνθρωπο

Πολλές νέες και συναρπαστικές έρευνες που κάνουν πρωτοσέλιδα γίνονται σε ζώα. Αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν διαβάζουμε νέα αποσπάσματα έρευνας. Δυστυχώς, μόνο το 1/10 των μελετών σε ζώα φαίνεται να είναι ακριβές/χρήσιμο και για τον άνθρωπο.

Επίσης πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τις δίαιτες και την υγεία προέρχονται από μελέτες συσχέτισης. Οι μελέτες συσχέτισης δεν μπορούν να αποδείξουν μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Επίσης, δεν μπορούν πράγματι να εξηγήσουν όλες τις πιθανές ακούσιες συσχετίσεις που μπορεί να έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, αν κοιτάξετε την πρόσληψη αναψυκτικού διαίτης και το βάρος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης είναι υπέρβαροι. Όμως υπάρχει θετική συσχέτιση επειδή τα αναψυκτικά διαίτης προκαλούν αύξηση βάρους ή μήπως επειδή όσοι είναι υπέρβαροι τείνουν να πίνουν περισσότερα αναψυκτικά διαίτης για να χάσουν βάρος ή να ελέγξουν την πρόσληψη θερμίδων;

Jenny.Gr
pexels

Λάβετε υπόψη τη διαφορετικότητα

Αν και μπορούμε να αποκτήσουμε πολλές πληροφορίες από ερευνητικές μελέτες, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και τα διατροφικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν πολύ για τον καθένα. Αν λοιπόν κοιτάξετε τις μελέτες, θα δείτε ότι μια συγκεκριμένη τροφή ή δίαιτα λειτουργεί καλά για ορισμένους συμμετέχοντες και δεν λειτουργεί καθόλου σε άλλους. Αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι είναι σημαντικό να μάθουμε πώς ανταποκρίνεται το σώμα μας στα τρόφιμα και στα διατροφικά πρότυπα και να εμπιστευτούμε αυτό που θέλει να μας πει.

Εξοικονομήστε χρόνο

Πριν διαβάσετε ένα άρθρο, ψάξτε να δείτε εάν ο συγγραφέας είναι ειδικός στον τομέα της διατροφής. Επίσης για ό,τι απορία έχετε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη διαφημιστική εκστρατεία και να σας υποδείξει τη σωστή κατεύθυνση για να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία και την ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.