WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 σημάδια ότι τρως πολύ αλάτι και πώς να το μειώσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Απριλίου 2023

4 σημάδια ότι τρως πολύ αλάτι και πώς να το μειώσεις
unsplash
Το νάτριο υπάρχει παντού, σε τροφές που ίσως δεν περίμενε κανείς

Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο στο σώμα, γιατί συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, στη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων και στην υποστήριξη των σωστών μυϊκών συσπάσεων. Όμως, ενώ το σώμα χρειάζεται νάτριο για να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Μια επισήμανση: Το αλάτι και το νάτριο δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι κατασκευασμένο από χλωριούχο νάτριο, όχι μόνο από νάτριο. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει περίπου 2,3 γραμμάρια νατρίου.

Παρακάτω, θα δούμε τέσσερα σημάδια ότι τρώτε πολύ αλάτι

Νιώθετε φουσκωμένοι

Όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνετε, τόσο περισσότερο νερό θα κουβαλάτε. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό ακολουθεί το αλάτι λόγω όσμωσης. Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο να πείτε περισσότερο νερό όταν αισθάνεστε φουσκωμένοι, μπορεί στην πραγματικότητα να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης πολύ αλατιού.

Έχετε πρησμένα δάχτυλα

Ξυπνάτε το πρωί και ενώ δεν έχετε πάρει κιλά, νιώθετε τα δάχτυλα σας πρησμένα. Τι συμβαίνει; Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε καταναλώσει πολύ αλάτι και έχετε πρηστεί λόγω της κατακράτησης υγρών. Το σώμα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, έτσι ώστε όταν παίρνουμε μεγάλες ποσότητες νατρίου, ο οργανισμός αυτομάτως προσπαθεί να κρατήσει όσο περισσότερο νερό μπορεί.

Η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται

Το αλάτι δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση – η γενετική, το στρες, το βάρος, η πρόσληψη αλκοόλ και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας επηρεάζουν επίσης, την πίεση. Όμως η χρόνια κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο.

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου προάγει την κατακράτηση νερού, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την υπέρταση. Όλο αυτό το επιπλέον υγρό μπορεί να ασκήσει δύναμη στα αιμοφόρα αγγεία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πίεση μπορεί να εμποδίσει την κανονική ροή του αίματος και του οξυγόνου στα όργανα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για την καρδιά να λειτουργεί και για τους νεφρούς να αποκαθιστούν την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών.

Η μακροχρόνια ανεξέλεγκτη υπέρταση σας προδιαθέτει για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας και χρόνιας νεφρικής νόσου. Αν και η συσχέτιση δεν είναι τόσο σαφής, ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας ή γνωστικής εξασθένησης.

Έχετε συχνούς πονοκεφάλους

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νατρίου μέσα στην ημέρα, έχουμε μεγάλες πιθανότητες για πονοκεφάλους σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν αλάτι στο φαγητό τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και τους πονοκεφάλους. Αν λοιπόν νιώθετε ότι το κεφάλι σας πάει να εκραγεί, δοκιμάστε να κόψετε το αλάτι.

Λοιπόν, πόσο αλάτι είναι πολύ;

Η American Heart Association (AHA) συνιστά στους Αμερικανούς να καταναλώνουν λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα σε ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι. Ακόμη και αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλός, όμως.

Η ιδανική» πρόσληψη αλατιού είναι περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, ειδικά για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το AHA. Για παράδειγμα, μια απλή μερίδα 1 φλιτζανιού κονσέρβας σούπας μπορεί να χρησιμεύσει περίπου 650 χιλιοστόγραμμα νατρίου, σχεδόν το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης για όλη την ημέρα.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου

Ψάξτε για κρυφές πηγές αλατιού

Πιθανότατα γνωρίζετε καλά ότι τα πατατάκια τείνουν να είναι πλούσια σε νάτριο, αλλά υπάρχουν και πολλές λιγότερο προφανείς πηγές. Καλό είναι να προσέχετε τα παρακάτω εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου:

  • Ψωμιά, τυλιχτά, κουλούρια

  • Σάλτσες ντομάτας σε κονσέρβα ή σε βάζα

  • Δημητριακά πρωινού

  • Τυρί κότατζ

  • Κέτσαπ

  • Έτοιμες σάλτσες για σαλάτες

Ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες

Είναι χρήσιμο να προσδιορίσετε ποια είναι η αρχική σας πρόσληψη νατρίου και στη συνέχεια να αρχίσετε να βρίσκετε εναλλακτικές για να μειώσετε την πρόσληψη. Επίσης, αρχίστε να διαβάζετε τις πληροφορίες που παρέχονται στις διατροφικές ετικέτες. Ένα τρόφιμο θεωρείται «χαμηλό νάτριο εάν έχει λιγότερο από 140 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα.

Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης , είναι επίσης σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν γιατρό που μπορεί να παρέχει επαγγελματική καθοδήγηση, ειδικά εάν έχετε υπέρταση.

Αντικαταστήστε το αλάτι με τα μπαχαρικά

Αν και η αλατιέρα δεν είναι ο εχθρός, δεν είναι κακή ιδέα να μειώσετε τη χρήση της εάν τείνετε να αλατίζετε ένα τόνο το φαγητό σας ενώ μαγειρεύετε. Μειώστε το αλάτι χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και βότανα όπως ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, η πάπρικα και ο κουρκουμάς. Η προσθήκη αρωματικών όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα θα προσθέσει επίσης γεύσης χωρίς να χρειάζεται το αλάτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.