WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνεις όταν μετανιώνεις για κάτι που έφαγες


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Απριλίου 2023

Τι να κάνεις όταν μετανιώνεις για κάτι που έφαγες
pexels
Σήμερα θα αναλύσουμε για το τι μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε ντροπή ή ενοχές μετά το φαγητό.

Το φαγητό συχνά χαρακτηρίζεται ως «καλό» ή «κακό». Αυτή η νοοτροπία μεταφέρεται στα συναισθήματα για τον εαυτό σας. Αν δηλαδή φάγατε κάτι «κακό» τότε πρέπει να νιώθετε ενοχές. Η ηθική σχετικά με το φαγητό υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα, το «είσαι ό,τι τρως» εφαρμόζεται συνειδητά και υποσυνείδητα στον εαυτό σας και στους άλλους. Αυτό προωθεί την ιδέα ότι αν τρώτε «κακά» τρόφιμα, είστε κακός άνθρωπος. Ή αν τρώτε «καλά φαγητά» είστε καλύτερος άνθρωπος. Μάλιστα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ντροπή και η ενοχή που σχετίζονται με το φαγητό είναι συναισθήματα που νιώθουν πιο συχνά οι γυναίκες.

Επίσης το να νιώθετε τύψεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάτι εκτός ισορροπίας στην καθημερινή σας ζωή. Θα μπορούσε να σχετίζεται με προβλήματα σχέσεων, δουλειά ή άγχος.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή σας με δύο τρόπους: υποκατανάλωση ή υπερκατανάλωση τροφής. Έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ειδικά εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος. Έτσι, μπορεί να νιώθετε τύψεις μετά το φαγητό, αλλά ίσως αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ανακαλύψετε την πηγή του άγχους και της λύπης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην νιώθετε ενοχές για κάτι που φάγατε

Σταματήστε τη δίαιτα

Ακολουθώντας τις μοντέρνες δίαιτες που περιορίζουν τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά σας προκαλεί έντονη πείνα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να ακούσετε τα σημάδια πληρότητας. Επίσης οι δίαιτες της μόδας είναι γνωστές για την επισήμανση πολλών τροφίμων ως «κακών» και μπορεί να οδηγήσουν σε ενοχές όταν «παραβιάσετε τους κανόνες».

Αντίθετα, εστιάστε στο να τρώτε ισορροπημένα γεύματα με τροφές που σας αρέσουν. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε άπαχη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά (τα οποία είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών) και λίπος. Η εξισορρόπηση των μακροθρεπτικών συστατικών τροφοδοτεί το σώμα σας με ενέργεια και σας αφήνει χώρο για να απολαύσετε όλα τα είδη φαγητού.

Jenny.Gr
unsplash

Ακούστε τα σημάδια του σώματός σας και της πείνας

Εάν ακούτε μια εσωτερική ή εξωτερική φωνή που σας λέει να περιορίσετε ορισμένα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότατα δεν ακούτε το σώμα σας να σας λέει πότε πεινάει και χορταίνει. Αφιερώνοντας χρόνο για να αξιολογήσετε τις ανάγκες του σώματός σας θα σας βοηθήσει να μην μετανιώνετε για κάτι που φάγατε και να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Το να είστε εναρμονισμένοι με τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί μερικές φορές χρειάζεται να τρώτε περισσότερο από ό,τι λέει μια δίαιτα που είναι στην μόδα αυτή τη στιγμή.

Απολαύστε το φαγητό σας και τους ανθρώπους με τους οποίους το μοιράζεστε

Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και τη διαχείριση τηε υγείας. Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από ενέργεια. Το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους κοντά για να γιορτάσουν, να στηρίξουν ο ένας τον άλλον και να δημιουργήσουν αναμνήσεις. Θυμηθείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας και τους ανθρώπους με τους οποίους το μοιράζεστε.

Η αλλαγή της σχέσης σας με το φαγητό μπορεί να πάρει χρόνο. Όμως αξίζει τον κόπο γιατί το φαγητό είναι απόλαυση και όχι κάτι το απαγορευμένο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.