WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 διατροφικές συμβουλές για να ενισχύσετε την ενέργειά σας με φυσικό τρόπο


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Απριλίου 2023

5 διατροφικές συμβουλές για να ενισχύσετε την ενέργειά σας με φυσικό τρόπο
pexels
Τι σας κάνει να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ενέργεια;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειάς σας, αλλά ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και έχουμε μερικές εξαιρετικές συμβουλές για να το πετύχετε.

Γενικά τα επίπεδα ενέργειας είναι ένας συνδυασμός γενετικής, ύπνου και άσκησης. Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο εάν νιώθετε ή όχι κουρασμένοι. Ευτυχώς όμως τις περισσότερες φορές έχετε τον έλεγχο του τι τρώτε και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την ενέργειά σας.

Ας δούμε πώς θα έχετε ενέργεια όλη μέρα με φυσικό τρόπο

Ταΐστε το έντερο σας

Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο και αποτελούν το μικροβίωμα του εντέρου σας δεν είναι σημαντικά μόνο για την πέψη, αλλά και για τη γενική σας υγεία. Το μικροβίωμα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό και χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τροφών για να ευδοκιμήσει.

Το να έχετε ένα ποικίλο μικροβίωμα - που σημαίνει ότι έχετε πολλά διαφορετικά φιλικά βακτήρια στο έντερό σας, είναι καλό για την υγεία σας. Αλλά το να έχετε χαμηλότερη ποικιλομορφία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Η υγεία του εντέρου σας μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Γι αυτό και ένα από τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της υγείας του εντέρου είναι η αύξηση της ενέργειας.

Αποφύγετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα

Όταν τρώτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται. Αυτή είναι μια φυσιολογική απόκριση, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα εάν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται πολύ ψηλά ή πέφτει πολύ γρήγορα μετά το φαγητό.

Όταν το σάκχαρό σας πέφτει πολύ χαμηλά ή αυξάνεται πολύ ψηλά, θα παρατηρήσετε αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων όπως πείνα, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωση.

Η κατανάλωση πιο σύνθετων υδατανθράκων, ιδιαίτερα από φυτικές πηγές, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, σπόρους και ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Jenny.Gr
pexels

Μειώστε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, ανθυγιεινά λίπη και χημικά πρόσθετα. Η υπερεπεξεργασία επηρεάζει επίσης τη μήτρα των τροφίμων και καθιστά τα τρόφιμα πολύ εύκολα στην πέψη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που ακολουθούνται από πτώσεις.

Πίνετε νερό

Πιες νερό για να νιώσεις καλύτερα. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κούρασης και αλλαγές στη διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να είσαι μόλις 2% αφυδατωμένος επηρεάζει την προσοχή και τον συντονισμό χεριού-ματιού.

Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, ειδικά την επόμενη ημέρα. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει την ποιότητα του ύπνου , να αυξήσει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, προκαλώντας αλλαγές στη διάθεση. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο για να αποφύγετε τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Τέλος εκτός από τη διατροφή για να ενισχύσετε την ενέργειά σας, είναι επίσης σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο και τη σωματική σας δραστηριότητα και να βρείτε τις καλύτερες μεθόδους για να αντιμετωπίσετε το στρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.