WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα OMAD: Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη νέα διατροφική τάση


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Απριλίου 2023

Δίαιτα OMAD: Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη νέα διατροφική τάση
pexels
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη δίαιτα OMAD.

Εάν ακολουθείτε τις τάσεις απώλειας βάρους, τότε πιθανότατα έχετε ακούσει για τη διαλειμματική νηστεία. Η δίαιτα OMAD, ωστόσο, είναι διαφορετική. OMAD σημαίνει ένα γεύμα την ημέρα. Η ιδέα είναι να νηστέψετε για 23 ώρες συνεχόμενα και στη συνέχεια να καταναλώσετε ένα μεγάλο γεύμα σε ένα χρονικό περιθώριο των 60 λεπτών.

Όπως πολλές δίαιτες, έτσι και η OMAD έχει πολλούς κανόνες. Για αρχή, το ένα γεύμα σας θα πρέπει να καταναλώνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα, ώστε να τρώτε με σταθερό πρόγραμμα. Επιτρέπεται να πίνετε ποτά κατά τη διάρκεια της 23ωρης νηστείας, αλλά πρέπει να είναι χωρίς θερμίδες, όπως ο μαύρος καφές ή το νερό.

Πρέπει επίσης να καταναλώνετε το ένα γεύμα σας σε ένα τυπικό πιάτο δείπνου - τίποτα μεγαλύτερο. Ό,τι κι αν επιλέξετε να φάτε δεν μπορεί να ανέβει πάνω από τρία εκατοστά στο πιάτο σας. Εκτός από αυτό, όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν (θεωρητικά) να τρώνε ό,τι τους αρέσει.

Με τη δίαιτα OMAD, δεν χρειάζεται να λαμβάνετε υπόψη τις θερμίδες σας ή να ανησυχείτε για το ακριβές διατροφικό προφίλ του φαγητού που τρώτε, αρκεί να πάρετε όλες τις θερμίδες σας σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορεί η OMAD να οδηγήσει σε απώλεια βάρους;

Η OMAD μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ακραίο επίπεδο διαλείπουσας νηστείας. Ωστόσο, οποιαδήποτε απώλεια βάρους ή οφέλη για την υγεία θα αποκομίσετε από τη δίαιτα OMAD πιθανότατα θα είναι βραχυπρόθεσμα. Τα μειονεκτήματα είναι προφανή: Το να μην τρώτε για 23 ώρες θα οδηγήσει πιθανώς σε σοβαρή πείνα, έλλειψη ενέργειας, κόπωση και ανεξέλεγκτη λαχτάρα για φαγητό.

Επιπλέον, η νηστεία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σας κάνει να πεινάτε τόσο πολύ που μπορεί να καταλήξετε να επιλέγετε εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές όταν είναι ώρα να φάτε, όπως χάμπουργκερ και πατάτες τηγανιτές.

Είναι αλήθεια ότι τέτοια τρόφιμα επιτρέπονται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Κανένα τρόφιμο δεν είναι απαγορευμένο. Αλλά η συνεχόμενη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και φούσκωμα, αλλά και να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Επιπλέον, εάν ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα θα είναι δύσκολο να λαμβάνετε αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας καθημερινά.

Πρέπει να δοκιμάσετε τη δίαιτα OMAD;

Δεν θα συνιστούσα αυτή τη δίαιτα. Νομίζω ότι είναι εντελώς περιοριστική και μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές επιλογές. Αν λιμοκτονούσα όλη μέρα, θα ήθελα όσο τίποτε άλλο να φάω μια πίτσα παρά μια μερίδα ψάρι με λαχανικά.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε διαλείπουσα νηστεία, ακολουθήστε τουλάχιστον τη μέθοδο 16:8, η οποία σας κάνει να νηστεύετε για 16 ώρες και να τρώτε για οκτώ. Δεν είναι για όλους, αλλά είναι μια πολύ πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

Η δίαιτα OMAD δεν είναι για όλους. Ειδικά επειδή, μετά από μια νηστεία για 23 ώρες, μπορεί να θέλετε να τρώτε τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε trans λιπαρά και νάτριο, αντί για ένα ισορροπημένο γεύμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.