WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τρόποι για να αποβάλλεις την περίσσεια νατρίου από το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαΐου 2023

4 τρόποι για να αποβάλλεις την περίσσεια νατρίου από το σώμα σου
unsplash
Εάν έχετε καταναλώσει πολύ αλάτι και νιώθετε πρησμένοι και φουσκωμένοι, δείτε μερικές συμβουλές για να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από το επιπλέον νάτριο στο σώμα σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με το αλάτι (γνωστό και ως νάτριο). Έχει υπέροχη γεύση και είναι απαραίτητο για να βοηθήσει το σώμα μας να λειτουργήσει σωστά. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα νατρίου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Εάν έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο για μία από αυτές τις καταστάσεις, πιθανότατα θα σας συμβούλευα να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου. Αλλά για εκείνες τις φορές που το έχετε παρακάνει με τα αλμυρά τρόφιμα, ακολουθούν μερικοί τρόποι για να διώξετε την περίσσεια νατρίου από το σώμα σας.

Γιατί το σώμα μας χρειάζεται νάτριο

Το νάτριο, ή το αλάτι, χρησιμοποιείται συνήθως για να προσθέσει γεύση στα τρόφιμα, αλλά έχει πολλές άλλες χρήσεις που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική υγεία. Το νάτριο είναι απαραίτητο για τα νεύρα ώστε να λειτουργούν σωστά και οι μύες μας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν σωστά. Είναι επίσης ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Πόσο νάτριο πρέπει να τρώτε;

Το νάτριο υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα, το σέλινο και τα παντζάρια. Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που τρώτε προέρχεται από φαγητά που αγοράζονται από τα καταστήματα και φαγητά που παρασκευάζονται σε εστιατόρια. Το αλάτι προστίθεται στα τρόφιμα για γεύση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για λόγους συντηρητικού.

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες, θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Όμως η πλειοψηφία των ενηλίκων καταναλώνει περισσότερα από 3.400 mg νατρίου κάθε μέρα. Και η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να προκαλέσει ορισμένες σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και άλλα.

Πώς να αποβάλλετε την περίσσεια νατρίου από το σώμα σας

Ενώ η υπερβολική κατανάλωση νατρίου, μακροπρόθεσμα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας, μπορεί να αισθάνεστε λίγο φουσκωμένοι μετά την κατανάλωση αλμυρών τροφών. Οι παρακάτω συμβουλές προορίζονται να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του φουσκώματος, αλλά εάν έχετε ή νομίζετε ότι έχετε υπερνατριαιμία, μια κατάσταση όπου τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας δεν είναι ισορροπημένα λόγω αφυδάτωσης, λήψης ορισμένων φαρμάκων ή κατανάλωσης δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, μιλήστε με τον γιατρό σας. Ομοίως, η υπονατριαιμία ή το χαμηλό νάτριο στο αίμα μπορεί να εμφανιστεί με υπερβολική πρόσληψη υγρών και μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Να πιείτε περισσότερο νερό

Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική. Η κατανάλωση επαρκούς νερού μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απομακρύνει την περίσσεια νατρίου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη υγρών ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ακριβής σύσταση για το πόσο νερό πρέπει να πίνουν καθημερινά οι ενήλικες και οι νέοι. Οι στρατηγικές για να λαμβάνετε άφθονο νερό καθημερινά περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό , την κατανάλωση ροφημάτων όπως το και την κατανάλωση πόσιμου νερού.

Jenny.Gr
pexels

Αυξήστε την πρόσληψη καλίου

Το κάλιο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο, όπως οι πατάτες και το αβοκάντο, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τις επιπτώσεις του νατρίου και βοηθώντας στην απομάκρυνσή του από το σώμα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά οι περισσότερες γυναίκες να λαμβάνουν 2.600 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα και οι άνδρες 3.400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες δεν παίρνουν καθημερινά αρκετή ποσότητα. Προσπαθήστε να λαμβάνετε το κάλιο από πηγές τροφίμων και όχι από συμπληρώματα και μιλήστε με έναν γιατρό εάν έχετε ερωτήσεις.

Κινηθείτε

Η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαγεί από την τυχόν περίσσεια νατρίου. Η άσκηση προκαλεί το σώμα σας να αποβάλλει έναν συνδυασμό νερού και αλατιού. Λόγω αυτής της φυσικής διαδικασίας, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε όταν γυμνάζεστε τακτικά, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας όταν χρειάζεται.

Εάν ασκείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά σε συνθήκες ζέστης όπου μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο, φροντίστε να καταναλώσετε λίγο αλάτι και να πιείτε νερό για να ξεδιψάσετε, αλλά μην το παρακάνετε.

Άφησε κάτω την αλατιέρα

Όταν ετοιμάζετε ή τρώτε τρόφιμα, προσπαθήστε να αντισταθείτε στην επιθυμία να προσθέσετε επιπλέον αλάτι. Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων και επιλέγοντας προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο, όποτε είναι δυνατόν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε επιπλέον γεύση χωρίς να αυξήσετε το νάτριο.

Εν κατακλείδι το νάτριο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος, αλλά η υπερβολική του ποσότητα μπορεί να είναι προβληματική και να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία. Εάν νιώθετε φουσκωμένοι, πρησμένοι ή σαν να έχετε καταναλώσετε πολύ αλάτι, δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού, να προσθέσετε περισσότερο κάλιο στην καθημερινή σας διατροφή, να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα και να μειώσετε το πρόσθετο αλάτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.