WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι η Lazy Keto καλύτερη από την παραδοσιακή κετογονική δίαιτα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιουνίου 2023

Είναι η Lazy Keto καλύτερη από την παραδοσιακή κετογονική δίαιτα;
unsplash
Η κετογονική δίαιτα έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, με τους υποστηρικτές της να ορκίζονται ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους, καλύτερα επίπεδα ενέργειας και λιγότερες λιγούρες.

Σε ένα τυπικό πρόγραμμα κετογονικής δίαιτας το λίπος φτάνει έως και το 80% των ημερήσιων θερμίδων σας, ενώ μόλις το 5% προέρχεται από υδατάνθρακες ( Αξίζει να σημειωθεί: Αυτό είναι 40-60% λιγότεροι υδατάνθρακες από τη συνιστώμενη διατροφική ποσότητα .) Έτσι, εάν τρώτε 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι μόνο 100 από αυτές προέρχονται από υδατάνθρακες- συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων όπως φρούτα και λαχανικά.

Ο κύριος στόχος της δίαιτας κετο είναι να σας φέρει σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, όπου το σώμα σας καίει λίπος για ενέργεια αντί για τους συνηθισμένους υδατάνθρακες. Επειδή όμως πολλοί δεν θέλανε να ακολουθούν ένα τόσο αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα, δημιουργήθηκε μια εναλλακτική, η λεγόμενη Lazy keto, η οποία είναι ένας ευκολότερος τρόπος διατήρησης της κετογονικής δίαιτας, γιατί απαιτεί μόνο τη μέτρηση υδατανθράκων.

Μπορεί η Lazy Keto να αντικαταστήσει την παραδοσιακή κετογονική δίαιτα;

Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές της παραδοσιακής κετογονικής διτροφής, αλλά ο γενικός κανόνας είναι να λαμβάνετε το 70-80% των ημερήσιων θερμίδων σας από λίπος, 10-20% από πρωτεΐνες και 5-10% από υδατάνθρακες, με στόχο να φτάσετε στην κέτωση. διαδικασία που αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί λίπος αντί γλυκόζης για ενέργεια.

Η Lazy keto, από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο αυστηρή, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί σημαντικό περιορισμό των υδατανθράκων. Θα πρέπει ακόμα να περιορίσετε τους υδατάνθρακές σας σε λιγότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων σας χωρίς να υπερβείτε τα 50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, ενώ το λίπος και η πρωτεΐνη δεν ελέγχονται εξονυχιστικά. Η κέτωση είναι ο απώτερος στόχος μιας κετογονικής δίαιτας, αλλά με την προσέγγιση της Lazy keto δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα παραμείνετε σε κέτωση.

Jenny.Gr
unsplash

Ακόμα όμως και αν δεν φτάσετε στην πολυπόθητη κατάσταση κέτωσης, η Lazy keto είναι μια μέτρια εκδοχή δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων που είναι πιο βιώσιμη. Η παραδοσιακή κετο τείνει να είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Κ και Β12. Αλλά όσοι ακολουθούν τη Lazy keto συχνά λένε ότι κάνουν τη δίαιτα «με τον δικό τους τρόπο» και αυτή η χαλαρή εκδοχή φαίνεται να επιτρέπει πιο ευέλικτες λίστες τροφίμων, όπως μπανάνα και φυστικοβούτυρο.

Όμως ενώ η Lazy keto δεν απαιτεί τόση παρακολούθηση, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι καταναλώνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά μέσω μιας καλά ισορροπημένης διατροφής. Η προσπάθεια να καταναλώνετε πρωτεΐνη, φρούτα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά.

Πριν όμως ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα διατροφής πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό για να υπολογίσετε τις διατροφικές σας ανάγκες πριν

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.