WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Αυγούστου 2023

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
pexels
Η υγιεινή διατροφή που αποτελείται κυρίως από φυτικά τρόφιμα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πολλοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Κάποιους δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε, όπως την ηλικία ή τις γενετικές μεταλλάξεις στα γονίδια μας. Αλλά μπορούμε να ελέγξουμε ή τουλάχιστον να τροποποιήσουμε μερικούς παράγοντες κινδύνου – συμπεριλαμβανομένης της διατροφής μας.

Η έρευνα δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή μειώνει όχι μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά και άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη σχέση μεταξύ διατροφής και παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τη φλεγμονή.

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης 13 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Στην πραγματικότητα, το 18% των καρκίνων μπορεί να συνδεθεί με το υπερβολικό σωματικό βάρος, τη σωματική αδράνεια, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή τη μη ισορροπημένη διατροφή.

Καμία όμως διατροφή δεν είναι εγγυημένη για την πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, η λήψη υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει τη γενική σας υγεία και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Διατροφή, φλεγμονή και κίνδυνος καρκίνου

Μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα για το πώς τα διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία μας. Για παράδειγμα, η φλεγμονή είναι μια απάντηση στο στρες – και η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβη στο DNA που σχετίζεται με γενετικές αλλαγές που προκαλούν καρκίνο στους φυσιολογικούς ιστούς.

Ορισμένες τροφές στρεσάρουν τον οργανισμό περισσότερο από άλλες. Η ζάχαρη και οι εξαιρετικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή προκαλώντας αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και, ως απόκριση, των επιπέδων ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης – η οποία μετακινεί το σάκχαρο στα κύτταρα – έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων. Αυτή η δραστηριότητα πιστεύεται ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να αποτελεί μέρος της σχέσης μεταξύ της ανθυγιεινής διατροφής και του κινδύνου ή της υποτροπής του καρκίνου.

Το πώς προετοιμάζετε το φαγητό σας είναι επίσης σημαντικό. Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα και αλλαντικά, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Και το μαγείρεμα του φαγητού σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το τηγάνισμα, μπορεί να παράγει επιβλαβείς ενώσεις που συνδέονται με αυξανόμενους δείκτες φλεγμονής.

Δώστε προτεραιότητα στα φυτά στη διατροφή σας

Η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε χορτοφάγοι. Σημαίνει απλώς ότι τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια (φασόλια, μπιζέλια κ.λπ.) θα ήταν καλό να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που τρώτε. Τα θρεπτικά συστατικά στα φυτικά τρόφιμα φαίνεται να αναστέλλουν τη φλεγμονή και, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, και δεν προκαλούν επαναλαμβανόμενες απότομες αυξήσεις στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Σόγια, ζάχαρη και λίπη

Μερικοί ασθενείς ανησυχούν ότι η υπερβολική κατανάλωση τόφου, miso ή άλλων τροφών με βάση τη σόγια θα προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα σόγιας, που καταναλώνονται με μέτρο, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης ή εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι «η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο». Όλα τα κύτταρα χρησιμοποιούν ζάχαρη (γλυκόζη) για ενέργεια, όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα. Όμως τα καρκινικά κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν ό,τι μπορούν για να πάρουν ενέργεια. Έτσι, ακόμα κι αν κόψετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, τα καρκινικά κύτταρα θα βρουν άλλη πηγή ενέργειας.

Τέλος, τα λίπη έχουν μια κακή φήμη. Όμως το σώμα σας χρειάζεται λίπος για ενέργεια, για να απορροφήσει βιταμίνες και να προστατεύσει την καρδιά και τον εγκέφαλό σας. Τα υγιή λιπαρά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και οι ηλιόσποροι, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για υγιεινή διατροφή

Η αλλαγή του τρόπου διατροφής μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή. Αλλά η ολιστική προσέγγιση της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη συνολική υγεία σας.

Χτίστε τη διατροφή σας γύρω από:

  • Λαχανικά: Καταναλώστε μια πολύχρωμη ποικιλία λαχανικών (για παράδειγμα, καρότα, σκουός, μπρόκολο και γλυκοπατάτες) και μερικά όσπρια πλούσια σε φυτικές ίνες (μαύρα φασόλια, φακές, ρεβίθια, φασόλια).

  • Φρούτα: Επιλέξτε φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σχετικά χαμηλά σε ζάχαρη, όπως φρέσκα βατόμουρα, βατόμουρα, σμέουρα και φράουλες.

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας είναι πλούσια σε περισσότερες φυτικές ίνες.

  • Άπαχη πρωτεΐνη: Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος (αν είναι δυνατόν με χόρτο), κοτόπουλο, γαλοπούλα ή λιπαρά ψάρια όπως άγριος σολομός, σαρδέλες ή σκουμπρί.

Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση από:

  • Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα: Όπως είναι το βοδινό, χοιρινό, αρνί, μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα και μεσημεριανό κρέας.

  • Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα: Πολλά fast food εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες και τείνουν να είναι υψηλότερα σε trans λιπαρά και χαμηλά σε φυτικές ίνες.

  • Αλκοόλ: Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, το CDC προτείνει τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο την ημέρα για τους άνδρες.

Φυσικά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε ένα φαγητό που αγαπάτε, αλλά το μέτρο είναι το κλειδί για να έχετε υγεία και ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.