WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσεις αμέσως την άσκηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Αυγούστου 2023

8 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσεις αμέσως την άσκηση
pexels
Νομίζετε ότι μπορεί να το έχετε παρακάνει με τις προπονήσεις σας; Αυτά είναι τα σημάδια που σε προειδοποιούν να σταματήσετε αμέσως την άσκηση.

Γενικά η άσκηση είναι πολύ καλή για την καρδιά σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα ακόλουθα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων:

  • Μειωμένη χοληστερόλη

  • Μειωμένη αρτηριακή πίεση

  • Βελτιωμένο σάκχαρο στο αίμα

  • Μειωμένη φλεγμονή

Η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αποτροπή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, δύο από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Η AHA συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης για ενήλικες κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που η άσκηση μπορεί δυνητικά να είναι επιζήμια για την υγεία σας. Η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της υγείας της καρδιάς αλλά και της ελαχιστοποίησης των κινδύνων από την υπερβολική πίεση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ενώ η τακτική, μέτρια άσκηση είναι βασικό συστατικό της υγείας της καρδιάς, η υπερβολική έντονη άσκηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

8 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση

Πηγαίνετε από το μηδέν στο 100

Όσοι δεν είναι σε φόρμα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ξαφνικά καρδιακά προβλήματα ενώ επιταχύνουν μια προπόνηση ή σωματική δραστηριότητα. Βάλτε ρυθμό στοκ τρόπο που ασκείστε και φροντίστε να δίνετε χρόνο στο σώμα σας να ξεκουραστεί μεταξύ των προπονήσεων.

Ο καρδιακός σας ρυθμός δεν μειώνεται με την ανάπαυση.

Εάν παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό, βεβαιωθείτε ότι μένετε μέσα σε ένα προτεινόμενο παράθυρο. Για μέτριας έντασης άσκηση, για παράδειγμα, ο καρδιακός σας ρυθμός θα πρέπει να είναι μεταξύ 64% και 76% του μέγιστου καρδιακού σας παλμού. Για έναν ενήλικα 40 ετών, αυτό είναι μεταξύ περίπου 115 και 137 παλμών ανά λεπτό.

Αν υπερβαίνετε το 90% του μέγιστου καρδιακού σας παλμού συνεχώς για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία και θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Παρομοίως, αν αντιμετωπίσετε μια απότομη αύξηση του καρδιακού ρυθμού που φαίνεται δυσανάλογη με την προσπάθεια που καταβάλλετε στην προπόνησή σας, αυτή είναι σίγουρα μια καλή στιγμή να σταματήσετε και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Δεν προσέχετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας

Ακόμα κι αν είστε έμπειρος αθλητής, πρέπει να προσέχετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην άσκηση κάθε φορά. Οι αθλητές αντοχής και άλλοι που ασκούνται εντατικά για μεγάλες περιόδους μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στον καρδιακό μυ (πάχυνση και διεύρυνση) που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ξαφνικά καρδιακά συμβάντα.

Σε μια μικρή μελέτη του 2019 στο PloS One, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ερασιτέχνες τριαθλητές (που ασκούνταν για περίπου 27 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο) είχαν σημάδια παρατεταμένης υπερδραστηριότητας του καρδιαγγειακού συμπαθητικού νευρικού τους συστήματος σε σύγκριση με υγιείς, μη αθλητές.

Η μελέτη σημείωσε ότι αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάντα. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι με την πάροδο του χρόνου, το άγχος της προπόνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

Το θέμα είναι να προσέχετε τα όριά σας και αν κάτι δεν σας πάει καλά, κάντε πίσω και ξεκουραστείτε ή αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αισθάνεστε πόνο στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος δεν είναι ποτέ φυσιολογικός ή αναμενόμενος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Εάν αισθάνεστε πόνο ή πίεση στο στήθος – ειδικά μαζί με ναυτία , έμετο, ζάλη, δύσπνοια ή υπερβολική εφίδρωση – σταματήστε αμέσως την άσκηση και πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο.

Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δύσπνοιας λόγω άσκησης και της δύσπνοιας λόγω πιθανής καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας , άσθματος που προκαλείται από την άσκηση ή άλλης πάθησης.

Εάν υπάρχει μια δραστηριότητα ή ένα επίπεδο που θα μπορούσατε να κάνετε με ευκολία και ξαφνικά σας πιάνει δύσπνοια, σταματήστε να ασκείτε και δείτε το γιατρό σας.

Jenny.Gr
pexels

Νιώθετε ζάλη

Πιθανότατα, έχετε πιέσει πολύ τον εαυτό σας ή δεν έχετε φάει ή πιει αρκετά πριν την προπόνησή σας. Αλλά εάν η ζαλάδα συνοδεύεται από άφθονη εφίδρωση, σύγχυση ή ακόμα και λιποθυμία - μπορεί να χρειαστεί να σας δει ένας γιατρός.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης, διαβήτη, αρτηριακής πίεσης ή καρδιακού προβλήματος ή πιθανώς κάποιου προβλήματος του νευρικού συστήματος. Η ζάλη θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα της καρδιακής βαλβίδας.

Παθαίνετε κράμπες

Οι κράμπες φαίνονται αρκετά αθώες, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθούν. Οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της άσκησης, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να σηματοδοτούν μια απόφραξη της κύριας αρτηρίας του ποδιού σας και να χρειαστεί να μιλήστε με τον γιατρό σας.

Αν και ο ακριβής λόγος για τον οποίο εμφανίζονται οι κράμπες δεν είναι πλήρως κατανοητός, πιστεύεται ότι συνήθως σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα καλίου, αφυδάτωση ή ανισορροπίες ηλεκτρολυτών .

Πιστεύω ότι είναι αρκετά ασφαλές να πούμε ότι ο υπ' αριθμόν ένα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι θα αρχίσουν τις κράμπες είναι η αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρο το σώμα, ειδικά αν ασκείστε σε ζεστό καιρό.

Για να ανακουφίσετε τυλίξτε μια υγρή πετσέτα που βρίσκεται στην κατάψυξη ή το ψυγείο γύρω από την πληγείσα περιοχή ή εφαρμόστε μια παγοκύστη. Επίσης κάνε μασάζ στον πιεσμένο μυ ενώ τον τεντώνετε.

Ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο

Η ξαφνική εφίδρωση περισσότερο από το κανονικό μπορεί α είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Το σώμα χρησιμοποιεί τον ιδρώτα ως δικό του σύστημα κλιματισμού για να απαλλαγεί από την υπερβολική θερμότητα. Η υπερβολική εφίδρωση – πέρα ​​από το φυσιολογικό– μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας είναι πολύ ζεστό.

Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ο ένοχος πίσω από την αυξημένη παραγωγή ιδρώτα, είναι καλύτερο να κάνετε ένα διάλειμμα και να δείτε εάν υπάρχει κάτι πιο σοβαρό.

Όπως καταλάβατε από τα παραπάνω καλό είναι να μην παραβλέπετε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας, γιατί η παράβλεψη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.