WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί παθαίνετε κράμπες και πώς να τις αντιμετωπίσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Αυγούστου 2017

14334610-572891626238357-775590450-n.jpg

Τι είναι οι κράμπες στα πόδια;

Εάν δεν τις έχετε ήδη πάθει, το πιο πιθανό είναι ότι θα έρθετε κάποια στιγμή στη ζωή σας αντιμέτωποι με τις κράμπες στα πόδια. Είτε βρίσκεστε στο κρεβάτι είτε είστε έξω για περπάτημα, αυτό ο αιχμηρός πόνος μπορεί να σας εξουθενώσει. Οι κράμπες στα πόδι είναι απότομες και διαρκούν από δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά και εκείνη τη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να τεντώσετε απαλά το πόδι σας. Για να να βρείτε όμως μια μακροπρόθεσμη λύση καλό είναι να δείτε τις πιθανές αιτίες που προκαλούν τις κράμπες.

Αφυδάτωση

Μια από τις κλασσικές αιτίες των κραμπών στα πόδια είναι η αφυδάτωση. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η ελάττωση των υγρών στο σώμα ευαισθητοποιεί τις νευρικές καταλήξεις, προκαλώντας μυϊκές συστολές.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα καταλάβετε ότι η επιδερμίδα σας είναι αφυδατωμένη

Ανεπάρκεια ηλεκτρολυτών και μετάλλων

Η ανεπάρκεια των ηλεκτρολυτών και των μετάλλων μπορούν να συμβάλουν στη σύσπαση των μυών στα πόδια. Έτσι αν έχετε ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες και άλλα μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο ή το νάτριο μπορεί να προκληθούν ξαφνικές κράμπες. Οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το γιαούρτι και τα καρύδια είναι πλούσια μπορεί να αποτρέψουν τις κράμπες στα πόδια.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε κράμπες στα πόδια, ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη την περίοδο παρατηρείται μεγαλύτερη ανεπάρκεια μαγνησίου και καλίου. Εάν λοιπόν είστε έγκυος και έχετε συχνές κράμπες στα πόδια παραμείνετε ενυδατωμένες και συμβουλευτείτε τογιατρό σας μήπως σας δώσει κάποιο συμπλήρωμα.

Έντονη άσκηση

Αν κάθε φορά που γυμνάζεστε παθαίνετε κράμπα, ίσως είναι μια ένδειξη ότι κάνετε έντονη γυμναστική και πρέπει να μειώσετε την ένταση και τη συχνότητα. Επίσης αν τα πόδια σας κουράζονται, οι μύες χρησιμοποιούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα να έχετε νυχτερινές κράμπες λόγω κόπωσης.

Περιφερική αρτηριακή νόσο

Εάν οι κράμπες είναι ξαφνικές και δεν σχετίζονται με την αφυδάτωση ή την άσκηση, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε βασικά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα η περιφερειακή αρτηριακή νόσος μπορεί να φράξει τα αγγεία στα πόδια και να επηρεάσει τη ροή του αίματος και αυτό να προκαλέσει κράμπες.

Διαβητική περιφερική νευροπάθεια

Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στα νεύρα των ποδιών, του βραχίονα και των χεριών. Αυτή η βάλαβη ονομάζεται διαβητική περιφερική νευροπάθεια και συχνά οδηγεί σε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις στα πόδια. Η θεραπεία του διαβήτη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τυχόν περαιτέρω βλάβης των νεύρων, αλλά και ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει φάρμακα για τον πόνο ή αντισπασμωδικά φάρμακα που μειώνουν τις κράμπες των ποδιών.

Υποθυρεοειδισμός

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να συμβάλουν στις κράμπες των ποδιών. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό παράγουν πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη και αυτό μπορεί να βλάψει τα νεύρα που στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική σας στήλη στα χέρια και τα πόδια σας. Μερικοί άνθρωποι υποθυρεοειδισμό αισθάνονται τσούξιμο ή μούδιασμα στους μύες,  ενώ άλλοι μπορεί να έχουν κράμπες στα πόδια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.