WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετό κάλιο


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Απριλίου 2017

kalio.jpeg

Σημάδια ανεπάρκειας καλίου είναι δύσκολο να τα παρατηρήσετε, αλλά αν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

  1. Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι.

Κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται τη σωστή ποσότητα καλίου, έτσι μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη κόπωση. Εάν νιώθετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα την ενέργεια σας να σας εγκαταλείπει, τότε μπορεί η αιτία να είναι η χαμηλή πρόσληψη καλίου

  1. Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανεπάρκεια καλίου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η επαρκής λήψη του λειτουργεί ως αντίβαρο στην υπέρταση.

Διαβάστε επίσης: 4 σημάδια ότι πρέπει να ελαττώσετε το αλάτι

  1. Τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές.

Η ξαφνική επιθυμία για πατατάκια, γαριδάκια, κρακεράκια και γενικά για επεξεργασμένες τροφές μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε χαμηλά επίπεδα καλίου.

  1. Οι μύες σας είναι αδύναμοι.

Το κάλιο παίζει ρόλο στη σύσπαση των λείων μυών, έτσι όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνους ακόμα και σπασμούς.

  1. Αισθάνεστε λιποθυμία ή ζάλη

Μια μεγάλη πτώση των επιπέδων του καλίου μπορεί αν επιβραδύνει τους χτύπους της καρδιάς και να σας δημιουργήσει το συναίσθημα της λιποθυμίας. Αν νιώσετε ξαφνική αδιαθεσία καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

  1. Έχετε δυσκοιλιότητα

Μπορεί να μη το έχετε σκεφτεί μέχρι τώρα, αλλά τα χαμηλά επίπεδα καλίου επιβραδύνουν πολλές σωματικές λειτουργίες και το πεπτικό σύστημα δεν αποτελεί εξαίρεση. Φυσικά η έλλειψη καλίου δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει τη λειτουργία του εντέρου σας. 

Διαβάστε επίσης: Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα με αποξηραμένα φρούτα

Διατροφικές πηγές καλίου:

  • Μπανάνα
  • Γλυκοπατάτα
  • Αβοκάντο
  • Λευκά φασόλια
  • Γιαούρτι
  • Δαμάσκηνα
  • Μύδια 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.