WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κουκούτσια καρπουζιού: Ποια είναι ασφαλή για κατανάλωση και ποια πρέπει να αποφεύγεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Αυγούστου 2023

Κουκούτσια καρπουζιού: Ποια είναι ασφαλή για κατανάλωση και ποια πρέπει να αποφεύγεις
pexels
Δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση όλα τα κουκούτσια από τα φρούτα. Στην πραγματικότητα, μερικά μπορεί να είναι δηλητηριώδη εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα.

Οι μύθοι αφθονούν όταν πρόκειται για τα κουκούτσια του καρπουζιού. Είναι τα λευκά κουκούτσια πιο ασφαλή για κατανάλωση από τα μαύρα; Είναι καλύτερο να τρώμε το καρπούζι χωρίς κουκούτσια; Και ενώ πιθανότατα γνωρίζετε ότι η κατανάλωση των κουκουτσιών δεν πρόκειται να προκαλέσει την ανάπτυξη ενός καρπουζιού στο στομάχι σας - υπάρχουν λόγοι υγείας για να τα αποφύγετε;

Να η αλήθεια: Αν καταπιείτε μερικά κουκούτσια καρπουζιού, θα είστε απολύτως καλά. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποκομίσετε κάποια οφέλη για την υγεία, καθώς είναι φυσικές πηγές πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου, των φυτικών ινών, του σιδήρου, του φυλλικού οξέος και της νιασίνης.

Αν και δεν είναι πολύ ευχάριστο να τρώγονται μόνα τους, τα κουκούτσια του καρπουζιού στην πραγματικότητα μπορούν να προσφέρουν μεγάλη θρεπτική ώθηση. Μερικοί άνθρωποι φτιάχνουν βούτυρο ή αλεύρι από αυτά ή απλώς τα καβουρδίζουν για να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Ωστόσο σε κάποιους ανθρώπους που έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, η κατανάλωση κουκουτσιών από το καρπούζι μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή γαστρεντερική δυσφορία

Επίσης τα πάρα πολλά κουκούτσια μπορεί να δώσουν στο σώμα σας μια σημαντική ποσότητα φυτικών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές ενοχλήσεις. Αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ένα ανώτερο ασφαλές όριο κατανάλωσης κουκουτσιών από το καρπούζι.

Jenny.Gr
pexels

Ποια κουκούτσια και σπόρια δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση;

Μπορεί να είναι ανακουφιστικό να γνωρίζεις ότι δεν χρειάζεται να ξεχωρίζεις κάθε κουκούτσι από το καρπούζι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε κάθε σπόρο και κουκούτσι από τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Κάποια σπόρια είναι ασφαλή για κατανάλωση, όπως:

  • Σπόρια αγγουριού

  • Σπόρια ροδιού

  • Σπόρια Dragonfruit

Υπάρχουν όμως και άλλα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Κουκούτσια από τα κεράσια

Τα κουκούτσια κερασιού περιέχουν πρωσικό οξύ, γνωστό και ως κυανίδιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες. Εάν καταπιείτε ένα ή δύο κουκούτσια ολόκληρα, θα περάσουν από το πεπτικό σας σύστημα και είναι απίθανο να προκαλέσουν βλάβη. Όμω τα σπασμένα κουκούτσια κερασιού εκθέτουν το σώμα σας στο πρωσικό οξύ πιο εύκολα.

Σπόρια μήλου

Τα σπόρια μήλου περιέχουν επίσης κυάνιο. Παρόλα αυτά αν καταπιείτε μερικά σπόρια απο ένα μήλο, η φυσική τους προστατευτική επικάλυψη τα εμποδίζει να εισέλθουν στο πεπτικό σας σύστημα. Αλλά αν καταναλώσετε πάρα πολλά μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας.

Κουκούτσια από τα βερίκοκα

Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα περιέχουν επίσης κυάνιο και μπορούν να προκαλέσουν στομαχόπονο όταν καταναλώνονται και είναι πολύ τοξικά για τα παιδιά. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η δηλητηρίαση με κυάνιο που σχετίζεται με την κατάποση κουκουτσιών βερίκοκου είναι τόσο δηλητηριώδης στα παιδιά που μετά χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Ωμά κόκκινα φασόλια

Αν και δεν είναι τεχνικά σπόρια ή κουκούτσια, τα κόκκινα φασόλια αξίζει να αναφερθούν επειδή περιέχουν υψηλό επίπεδο μιας λεκτίνης που ονομάζεται φυτοαιμοσυγκολλητίνη , η οποία έχει τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο όταν καταναλώνεται. Η μονάδα μέτρησης για τις τοξίνες ονομάζεται μονάδα αιμοσυγκόλλησης (hau). Τα ωμά φασόλια έχουν από 20.000 έως 70.000 hau, ενώ τα πλήρως μαγειρεμένα φασόλια περιέχουν 200 έως 400 hau. Τα λευκά φασόλια έχουν το ένα τρίτο της ποσότητας της τοξίνης σε σύγκριση με τα κόκκινα φασόλια.

Μόλις τέσσερα ή πέντε ωμά ή μουλιασμένα κόκκινα φασόλια μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα μέσα σε μία έως τρεις ώρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φασολιών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη μιας συνολικής ισορροπημένης διατροφής και η κατανάλωση περισσότερων από αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως ευεργετική.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σπόρια, κουκούτσια και ωμές τροφές που είναι επικίνδυνο να καταναλωθούν. Ευτυχώς για τους λάτρεις του καρπουζιού, αυτά τα μικροσκοπικά κουκούτσια εμπίπτουν στην «ασφαλή» κατηγορία για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.