WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλεις να κόψεις το κάπνισμα; 4 βήματα για να το πετύχεις


JTeam

22 Σεπτεμβρίου 2023

Θέλεις να κόψεις το κάπνισμα; 4 βήματα για να το πετύχεις
Κόψε κάθε κακή συνήθεια με 4 απλά βήματα

Το κάπνισμα είναι κουλ, ξανά. Το έχουμε πει, το βλέπεις παντού γύρω σου και, παραδέξου το, αισθάνεσαι κάπως main character όταν ανάβεις το τσιγάρο σου. Κάνεις κακό στον εαυτό σου, όμως, και το ξέρεις καλά. Θέλεις να το μειώσεις και ψάχνεις τρόπο.

Ο Τζέιμς Κλίαρ, συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», εδώ και λίγο καιρό ηγείται μίας σειράς σεμιναρίων που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους πάντες να απαλλαγούν από τις κακές τους συνήθειες. Είτε αυτή είναι το κάπνισμα είτε το να τρώμε τα νύχια μας είτε οτιδήποτε άλλο κάνει κακό στην ψυχή και το σώμα μας, ισχυρίζεται ότι έχει βρει τον τρόπο να το τερματίζει σε 4 βήματα.

Η μέθοδός του στηρίζεται στην αλλαγή της σκοπιάς από την οποία βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τη συνήθειά μας. Και σ' αυτό το άρθρο, η κακή συνήθεια θα είναι το κάπνισμα.

Βήμα 1: Κάνε αόρατη τη συνήθεια

Σταμάτα να εκτίθεσαι σε άτομα και συμπεριφορές που σε ενθαρρύνουν να καπνίσεις. Μην περνάς από το περίπτερο που αγοράζεις τσιγάρα, πέτα το σταχτοδοχείο σου στα σκουπίδια και, στη δουλειά, ξεκίνα να κάνεις παρέα με μη καπνιστές.

Βήμα 2: Καν΄το να φαίνεται άσχημο

Τι εννοούμε εδώ: Υπενθύμιζε διαρκώς στον εαυτό σου ότι το κάπνισμα κάνει τα μαλλιά και τα χέρια σου να μυρίζουν τσιγάρο αντί για άρωμα. Όταν σου λένε να κάνετε διάλειμμα για ένα τσιγάρο, πες όχι και γίνε παραγωγικός. Πάψε να ταυτίζεσαι με καπνιστές ξεκινώντας από το "έχω σταματήσει", αντί για "το έκοψα", όταν σε ρωτάνε.

Βήμα 3: Κάν'το δύσκολο

Είτε ξεκίνα απευθείας, είτε σταδιακά με κάποιο υποκατάστατο. Σε κάθε περίπτωση, διοχέτευσε την ενέργειά σου σε κάτι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία σου και πάρε την ίδια ικανοποίηση. Έτσι, θα σου είναι δύσκολο να επιστρέψεις στην κακή σου συνήθεια - θα έχεις βρει τρόπο να εξισορροπήσεις την κατάσταση.

Βήμα 4: Καν'το να μοιάζει βαρετό

Έχοντας κάνει τα παραπάνω τρία βήματα, έχεις φτάσει στην τελική ευθεία. Θα έχεις αλλάξει τρόπο σκέψης, θα είσαι νέος άνθρωπος και θα δεις ότι, τελικά, το κάπνισμα είναι χάσιμο χρόνου, ανθυγιεινό και δεν σου ταιριάζει. Δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, όμως θα το καταφέρεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.