WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αποτρέψεις το κρυολόγημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς να αποτρέψεις το κρυολόγημα
PEXEL
Εάν θέλετε να μείνετε μακριά από το κρυολόγημα τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα λάθη.

Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας δεν είναι μόνο να λαμβάνετε επιπλέον βιταμίνες, αν και σίγουρα είναι σημαντικό να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν όμως και άλλες τροφές αλλά και πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε υγιείς.

Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα

Τα λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες , η κολοκύθα και το παντζάρι είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη την οποία το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Χρειαζόμαστε βιταμίνη Α για να διατηρήσουμε τους πνεύμονές μας αρκετά ανθεκτικούς ώστε να προστατεύονται από λοιμώξεις . Άλλα τρόφιμα που μπορείτε να συμπεριλάβετε είναι τα πορτοκαλί και τα κόκκινα φρούτα όπως τα πορτοκάλια , το μάνγκο, τα βερίκοκα και το πεπόνι.

Λάβετε αρκετή βιταμίνη D μέσω του ηλιακού φωτός ή της τροφής

Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη γενική υγεία και μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτή τη ζωτική βιταμίνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης . Τους χειμερινούς μήνες, τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας σημαίνουν ότι πρέπει να λαμβάνουμε βιταμίνη D από τη διατροφή μας.

Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν πολλές πηγές τροφίμων, μπορείτε να συμπεριλάβετε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, τα αυγά και τα μανιτάρια.

Τρώτε περισσότερη βρώμη και κριθάρι

Η βρώμη και το κριθάρι είναι πλούσια σε μια υδατοδιαλυτή ίνα που ονομάζεται βήτα-γλυκάνες , η οποία εκτός από το να μας κρατά χορτάτους και ικανοποιημένους, έχει πολύτιμη ρυθμιστική δράση στο ανοσοποιητικό, καθώς βοηθά στην αύξηση του αριθμού και της λειτουργίας των προστατευτικών κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Jenny.Gr
PEXEL

Συμπεριλάβετε υγιή λίπη

Τα ωμέγα-3 λιπαρά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ανοσοποιητικών κυττάρων. Γ' αυτό οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν να συμπεριλαμβάνουμε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα . Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan, φροντίστε να συμπεριλάβετε φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως σπόρους chia, σπόρους λιναριού και καρύδια και, εάν χρειάζεται, σκεφτείτε ένα συμπλήρωμα .

Διατηρήστε το έντερο σας υγιές

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 70% της ανοσολογικής μας άμυνας βρίσκεται κατά μήκος της βλεννογόνου επένδυσης του εντέρου μας, επομένως η διατήρηση του σε καλή κατάσταση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της μόλυνσης . Η συμπερίληψη προβιοτικών τροφών όπως το γιαούρτι, το κεφίρ , το kimchi και το ξινολάχανο μπορεί να βοηθήσει στη διατροφή των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Εάν αυτά τα τρόφιμα είναι καινούργια για εσάς, εισάγετέ τα σταδιακά για να δώσετε χρόνο στο πεπτικό σας σύστημα να προσαρμοστεί.

Πλύνετε τα χέρια σας (και καθαρίστε το τηλέφωνό σας)

Όταν πλησιάζει η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, αξίζει να προσέχετε την υγιεινή σας. Εάν θέλετε πραγματικά να μην αρρωστήσετε, να είστε σχολαστικοί – σκουπίστε τα τηλέφωνα με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι πριν από τη χρήση. Πλένετε συχνά τα χέρια σας και κρατήστε τα μακριά από το πρόσωπό σας – ειδικά το στόμα και τη μύτη σας.

Μείνετε σωματικά ενεργοί

Βγείτε στο φως της ημέρας όσο το δυνατόν περισσότερο και παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. Η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος , επειδή διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων – των κυττάρων που μας προστατεύουν από ασθένειες. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επαναλαμβανόμενη υπερβολική άσκηση μπορεί να μειώσει την ανοσολογική απόκριση, επομένως μείνετε σε μέτρια επίπεδα.

Κοιμηθείτε

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της απόκρισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και της ποιότητας του ύπνου μας. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι ο ύπνος και ο κιρκάδιος ρυθμός μας (ο φυσικός κύκλος ύπνου/αφύπνισης) έχουν ισχυρή ρυθμιστική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα .

Έχουμε ακόμα πολλά μάθουμε για αυτόν τομέα, αλλά πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε βάρδιες έχουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν ιογενείς λοιμώξεις .

Όποια όμως κι αν είναι τα καθημερινά σας μοτίβα, δώστε στον εαυτό σας την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για έναν καλό βραδινό ύπνο εξασφαλίζοντας ένα άνετο, σκοτεινό υπνοδωμάτιο και αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.