WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλεύρι βρώμης VS κανονικό αλεύρι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Σεπτεμβρίου 2023

Αλεύρι βρώμης VS κανονικό αλεύρι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
pexels
Είναι υγιεινό το αλεύρι βρώμης;

Το πλιγούρι βρώμης βρίσκεται πλέον σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει και σε πολλές μορφές και μια από αυτές είναι το αλεύρι βρώμης.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλεύρι βρώμης έχει μερικά μεγάλα οφέλη για την υγεία, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να μελετάτε σε βάθος τα συστατικά κάθε τροφίμου για να προσδιορίσετε εάν είναι πράγματι ωφέλιμο για τη διατροφή σας.

Είναι υγιεινό το αλεύρι βρώμης;

Το διατροφικό του προφίλ το καθιστά μια υγιεινή επιλογή. Ολόκληρη η βρώμη που χρησιμοποιείται σε αυτό το προϊόν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα σε διαλυτές ίνες που ονομάζονται βήτα-γλυκάνες. Υπάρχουν διάφορα οφέλη για την υγεία που έχουν συσχετιστεί με τις διαλυτές φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας μείωσης της χοληστερόλης και σταθεροποίησης του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, το αλεύρι βρώμης είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων μαγγανίου, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών Β. Αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη γενική υγεία.

Εάν λοιπόν χρησιμοποιείται προσεκτικά και συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, το αλεύρι βρώμης μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας.

Είναι το αλεύρι βρώμης πιο υγιεινό από το κανονικό αλεύρι;

Το αλεύρι βρώμης είναι πιο υγιεινό, επειδή είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το κανονικό αλεύρι σίτου, καθώς λαμβάνεται με την άλεση των νιφάδων βρώμης, διατηρώντας όλες τις ίνες και τα θρεπτικά συστατικά του. Από την άλλη μεριά το αλεύρι σίτου περνά από μια διαδικασία εξευγενισμού με την οποία χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του, αυξάνοντας επίσης τον γλυκαιμικό του δείκτη.

Διατροφικό προφίλ

Το διατροφικό προφίλ που έχει το αλεύρι βρώμης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τα συστατικά στη συσκευασία για να επαληθεύσετε ότι περιέχει μόνο αλεσμένες νιφάδες βρώμης και όχι μείγμα ζάχαρης και άλλων συστατικών.

Η διαδικασία παρασκευής αλευριού στο σπίτι είναι επίσης πολύ απλή: Απλά πρέπει να χτυπήσετε τη βρώμη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Για μελλοντική χρήση, αποθηκεύστε το σπιτικό αλεύρι βρώμης σε αεροστεγές δοχείο.

Οφέλη για την υγεία του αλευριού βρώμης

Υψηλό σε θρεπτικά συστατικά

Το αλεύρι βρώμης είναι πράγματι υψηλό σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία. Η βρώμη περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες , μέταλλα και υγιή λίπη, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του καρδιαγγειακού και του μυοσκελετικού συστήματος.

Υποστηρίζει την υγιή πέψη

Η βρώμη περιέχει αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες , οι οποίες είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τη διατήρηση της υγιούς εντερικής χλωρίδας και την προαγωγή της υγείας του εντέρου.

Για να αποκτήσετε αυτά τα θρεπτικά οφέλη, επιλέξτε αλεύρι βρώμης καλής ποιότητας, καθώς μπορεί να υπάρχουν στην αγορά μείγματα που περιέχουν ζάχαρη. Διαβάστε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι περιέχει μόνο ένα συστατικό: νιφάδες βρώμης ολικής αλέσεως. Το αλεύρι βρώμης ολικής αλέσεως διατηρεί όλα τα μέρη που αποτελούν τη βρώμη, συμπεριλαμβανομένου του φλοιού.

Παρέχει μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας

Η βρώμη ολικής αλέσεως είναι μέρος της ομάδας μακροθρεπτικών συστατικών που είναι γνωστή ως υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος επειδή διασπώνται σε μικρά μόρια γλυκόζης όταν μεταβολίζονται. Η ελεύθερη γλυκόζη στο αίμα είναι το απαραίτητο καύσιμο για να εκτελέσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και τα συστήματα του σώματός σας να λειτουργήσουν σωστά.

Το πλεονέκτημα των υδατανθράκων ολικής αλέσεως είναι ότι περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη τους. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τη βρώμη και η γλυκόζη δεν απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος πολύ γρήγορα. Αντίθετα, όταν οι υδατάνθρακες εξευγενίζονται όπως το κανονικό αλεύρι σίτου, η γλυκόζη αυξάνεται απότομα στο αίμα σας, προκαλώντας αυξημένη απόκριση ινσουλίνης.

Μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία

Η βρώμη μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία με διάφορους τρόπους, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης, στον έλεγχο της ήπιας ή οριακής υπέρτασης και στην προστασία της καρδιάς χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση.

Jenny.Gr
unsplash

Πιθανά μειονεκτήματα του αλευριού βρώμης

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται υγιεινή τροφή, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο καθένας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά. Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες πληροφορίες.

Συμπτώματα σε άτομα που έχουν κοιλιοκάκη

Η βρώμη είναι ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη, αλλά τις περισσότερες φορές, υφίσταται επεξεργασία σε μέρη όπου επεξεργάζονται άλλα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι ή η σίκαλη, που περιέχουν γλουτένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του αλευριού, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη .

Φούσκωμα και αέρια

Οι ίνες στο αλεύρι βρώμης, ιδιαίτερα οι διαλυτές ίνες όπως η βήτα-γλυκάνη , μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια σε ορισμένα άτομα. Εάν η ενόχληση επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Για τα άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή οποιαδήποτε γαστρεντερική παθολογία που προκαλεί φλεγμονή δεν πρέπει να καταναλώνουν αλεύρι βρώμης καθώς τα συμπτώματά τους μπορεί να επιδεινωθούν όταν καταναλώνουν αυτό το προϊόν.

Αν ψάχνετε για επιλογές τροφίμων που έχουν οφέλη για την υγεία επειδή αντιμετωπίζετε προβλήματα με το σάκχαρο ή την αρτηριακή σας πίεση, το αλεύρι βρώμης μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κανονικό αλεύρι με σπιτικό αλεύρι βρώμης, αλεύρι αμυγδάλου, αλεύρι καρύδας ή αλεύρι ρεβιθιού. Αυτές είναι όλες επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά που θα φέρουν μια καλύτερη ισορροπία στη διατροφή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.