WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της καούρας και της αύξησης βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Οκτωβρίου 2023

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της καούρας και της αύξησης βάρους
unsplash
Υπάρχει σχέση μεταξύ της καούρας και της αύξησης βάρους;

Εάν αντιμετωπίζετε καούρα σε τακτική βάση, υπάρχει πιθανότητα να σας συστήσουν να χάσετε βάρος. Αλλά γιατί; Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτής της αίσθησης καψίματος στο στήθος σας και του σωματικού βάρους;

Πρώτα όμως ας δούμε τι είναι η καούρα

Η καούρα είναι ένα άβολο αίσθημα καύσους στο στήθος σας, που συνήθως το νιώθετε πίσω από το στέρνο, αλλά μερικές φορές εκτείνεται μέχρι τον λαιμό. Ο πόνος είναι συχνά χειρότερος όταν σκύβετε ή ξαπλώνετε και συνήθως εμφανίζεται μετά το φαγητό. Η καούρα συμβαίνει ως αποτέλεσμα του όξινου περιεχομένου του στομάχου που επανέρχεται στον οισοφάγο (ο σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι) και ερεθίζει την επένδυση του.

Οι ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την καούρα περιλαμβάνουν:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

  • Εγκυμοσύνη

  • Διαφραγματοκήλη (όταν το πάνω μέρος του στομάχου ανεβαίνει στο στήθος)

Οι όροι ΓΟΠΝ και παλινδρόμηση οξέος χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά με την καούρα, αλλά δεν είναι το ίδιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν καούρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν ΓΟΠΝ.

Η καούρα είναι σύμπτωμα της ΓΟΠΝ και η παλινδρόμηση οξέος είναι ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς έχουν καούρα και ΓΟΠ. Όταν η καούρα εμφανίζεται συχνά (δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα), μπορεί να διαγνωστείτε με ΓΟΠΝ, αλλά η καούρα δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της ΓΟΠΝ. Μερικά άτομα με ΓΟΠΝ εμφανίζουν βήχα, βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση και/ή αίσθηση ότι έχουν ένα εξόγκωμα στο λαιμό τους.

Η καούρα προκαλείται συχνά από ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως τα πικάντικα τρόφιμα, η σοκολάτα, τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, και τα καφεϊνούχα ή αλκοολούχα ποτά. Η χρήση καπνού και η αύξηση βάρους είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για καούρα και ΓΟΠ.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της καούρας και του σωματικού βάρους

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας, το υπερβολικό κοιλιακό λίπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καούρα. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της κοιλιακής πίεσης με την αύξηση βάρους. Όταν παίρνετε βάρος, ιδιαίτερα στην κεντρική κοιλιακή περιοχή, υπάρχει αυξημένη πίεση γύρω από το στομάχι που μπορεί να ωθήσει το περιεχόμενο του στομάχου πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα.

Η διαφραγματοκήλη συνδέεται επίσης συχνά με υπερβολικό σωματικό βάρος. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου το πάνω μέρος του στομάχου έχει ανέβει στην κοιλότητα του θώρακα. Η παλινδρόμηση οξέος είναι ένα κοινό σύμπτωμα διαφραγματοκήλης.

Θεραπεία καούρας και διαχείριση βάρους

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα καούρας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε. Πολλές από αυτές τις επιλογές μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας, ωστόσο, η συχνή ή επίμονη καούρα θα πρέπει πάντα να αξιολογείται από έναν ειδικό για να αξιολογήσει ποιες ιατρικές θεραπείες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες για εσάς.

Εάν οι συχνές καούρες επιμένουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελκών του οισοφάγου και του καρκίνου. Οι επιλογές θεραπείας για την καούρα περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και απώλεια βάρους όπως περιγράφεται παρακάτω:

Τροποποιήσεις τρόπου ζωής

Αποφύγετε τροφές που προκαλούν καούρα. Αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, επομένως η εύρεση των συγκεκριμένων ερεθισμάτων είναι σημαντική. Οι συνήθεις τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καούρας περιλαμβάνουν πικάντικα τρόφιμα, λιπαρά τρόφιμα, όξινα τρόφιμα όπως προϊόντα με βάση την ντομάτα, σοκολάτα, κρεμμύδια, σκόρδο, τροφές εσπεριδοειδών και μέντα.

Μην ξεχνάτε τα ποτά. Για μερικούς ανθρώπους, το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε καούρα – η αποφυγή αυτών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Περιμένετε τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό για να ξαπλώσετε. Όταν ξαπλώνετε, είναι πιο εύκολο για το οξύ να επανέλθει στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα. Η αναμονή αφήνει αρκετό χρόνο για την πέψη του φαγητού και μειώνει τις πιθανότητες για καούρα. Εάν έχετε συμπτώματα τη νύχτα, ανεξάρτητα από την ώρα του γεύματος, δοκιμάστε να σηκώσετε το κεφάλι του κρεβατιού σας ή να χρησιμοποιήσετε επιπλέον μαξιλάρια για να στηρίζετε το κεφάλι σας ψηλά ενώ κοιμάστε.

Jenny.Gr
unsplash

Απώλεια βάρους

Εάν έχετε υπερβολικό σωματικό βάρος και συχνές καούρες, η απώλεια βάρους είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας. Μια μελέτη έδειξε ότι το 80% των ατόμων που έχασαν βάρος παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα της καούρας. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 65% των ασθενών είχαν ακόμη και πλήρη υποχώρηση της καούρας με απώλεια βάρους.

Φάρμακα

Τα αντιόξινα δρουν εξουδετερώνοντας το οξύ του στομάχου. Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή, τα οποία συνήθως λαμβάνονται αφού παρατηρηθούν συμπτώματα.

  • Οι αναστολείς ισταμίνης-2 (Η2) μειώνουν την ποσότητα του οξέος που παράγεται από το στομάχι. Αυτά μπορούν να ληφθούν τόσο χωρίς ιατρική συνταγή όσο και με ιατρική συνταγή ανάλογα με τη δόση.

  • Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) μειώνουν επίσης την ποσότητα οξέος που παράγεται από το στομάχι. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν πολύ καλά, αλλά η επίδρασή τους στην καούρα είναι λιγότερο άμεση, επομένως χρησιμοποιούνται συνήθως καθημερινά για πρόληψη σε άτομα που έχουν συχνά και πιο σοβαρά συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν σχετικά με το εάν οι PPI μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους ή όχι. Όμως υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι συμβαίνει αυτό, επομένως δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο αποφυγής της θεραπείας, εάν σας έχει συσταθεί ένας αναστολέας αντλίας πρωτονίων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.