WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπερφόρτωση σιδήρου: Τι είναι και τι την προκαλεί


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Σεπτεμβρίου 2023

Υπερφόρτωση σιδήρου: Τι είναι και τι την προκαλεί
unsplash
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η υπερφόρτωση σιδήρου δεν προκαλεί ανησυχία

Όλοι έχουμε ακούσει την έλλειψη σιδήρου ή την αναιμία. Εξίσου σημαντικό, αλλά λιγότερο γνωστό, είναι η υπερβολική ποσότητα σιδήρου ή η «υπερφόρτωση σιδήρου». Αυτό είναι γνωστό ως αιμοχρωμάτωση και μπορεί να είναι κληρονομικό.

Τα συμπτώματα της υπερφόρτωσης σιδήρου μπορεί να μοιάζουν πολύ με την αναιμία/ανεπάρκεια σιδήρου και άλλες καταστάσεις όπως η εμμηνόπαυση και η κατάθλιψη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική κούραση και εγκεφαλική ομίχλη

  • Αδυναμία

  • Χαμηλή λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία

  • Ηπατική ανεπάρκεια που μπορεί να εμφανιστεί σε εξετάσεις αίματος

  • Διαβήτης

  • Επώδυνες και άβολες αρθρώσεις

  • Κοιλιακή δυσφορία

Η εξέταση αίματος είναι ένα οριστικό μέσο αξιολόγησης των επιπέδων σιδήρου, καθώς και αξιολόγησης των συμπτωμάτων. Εάν εντοπιστεί αυξημένος σίδηρος, απαιτούνται επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων. Μια μαγνητική τομογραφία ήπατος μπορεί επίσης να αξιολογήσει εάν υπάρχει υπερφόρτωση σιδήρου.

Τι προκαλεί υπερφόρτωση σιδήρου;

Η υπερφόρτωση σιδήρου μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Πάντα να ζητάτε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τη διατροφή και τα συμπληρώματα.

Αλκοόλ : Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου οδηγώντας σε υπερφόρτωση. Είναι ενδιαφέρον ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επομένως να μειώσει τον κίνδυνο αναιμίας.

Jenny.Gr
pexels

Υπάρχει κάποιος φυσικός τρόπος να μειώσουμε τα επίπεδα σιδήρου;

  • Εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα που περιλαμβάνει σίδηρο και φερριτίνη, αυτό θα μπορούσε να διακοπεί.

  • Αποφύγετε μαγειρικά σκεύη από σίδηρο.

  • Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, επομένως συνιστάται να αποφεύγετε τροφές και συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη C. Εάν απαιτείται βιταμίνη C για άλλους λόγους, θα πρέπει να λαμβάνεται είτε μεταξύ των γευμάτων είτε με άδειο στομάχι.

  • Προσοχή στις ενισχυμένες τροφές - ελέγξτε τα συστατικά για σίδηρο και βιταμίνη C.

  • Κόκκινο κρέας - μειώστε την ποσότητα κόκκινου κρέατος και παραπροϊόντων που καταναλώνονται.

Ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνει την απορρόφηση σιδήρου λόγω του συστατικού κουρκουμίνης που βρίσκεται σε αυτόν. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Για αποτελεσματική απορρόφηση, προσθέστε μαύρο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Τσάι. Το πράσινο, το μαύρο τσάι ή ο καφές εμποδίζουν την απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου. Ωστόσο, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του ψευδαργύρου.

Κερσετίνη. Αυτή είναι μια φυτική χημική ουσία γνωστή και ως φλαβονοειδές και μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα. Βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά. Τα σμέουρα, τα σταφύλια ιδιαίτερα τα κόκκινα, τα κεράσια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη.

Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι των γυναικών συμβάλλουν σαφώς στη ρύθμιση της υπερφόρτωσης σιδήρου και οι αιμοδότες θα χάσουν επίσης σίδηρο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που διατίθενται μέσω συνταγής για την υπερφόρτωση σιδήρου, επομένως η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι απαραίτητη καθώς, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει σοβαρή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.