WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωινό και διαβήτης: Τι να επιλέξεις για να έχεις σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Σεπτεμβρίου 2023

Πρωινό και διαβήτης: Τι να επιλέξεις για να έχεις σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
pexels
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ειδικά για τα άτομα με διαβήτη, καθώς βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα μέχρι το μεσημέρι. Έχοντας αυτό κατά νου, σας προσφέρουμε μερικά πρωινά για ένα θετικό ξεκίνημα της ημέρας σας.

Πολλές δημοφιλείς επιλογές πρωινού είναι πλούσιες σε υπέρ- επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, πολλά είδη δημητριακών περιέχουν άφθονες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης. Καθώς τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν απότομη άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν ιδέες για πρωινό φιλικό προς τον διαβήτη.

Η διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε τα νόστιμα πρωινά. Μπορείτε να έχετε γεύσεις και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το πρωινό σας γεύμα με μερικές έξυπνες επιλογές. Χρειάζεστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά για την καρδιά λιπαρά.

Αν σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο πρωινό, συνεχίστε να διαβάζετε

Πουτίγκα Chia με μούρα

Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Οι διαιτητικές ίνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα άτομα με διαβήτη, επειδή προάγουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ώστε να παραμείνετε υγιείς. Επίσης η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες θα σας κάνει να νιώθετε ικανοποιημένοι το πρωί.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να φτιάξετε την πουτίγκα chia με γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη , το οποίο είναι καλό για τον διαβήτη, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά την προσθήκη μούρων στη διατροφή σας για αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και πρόσθετες φυτικές ίνες. Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι εξαιρετικά μούρα που προσθέτουν γλυκύτητα.

Τοστ με αβοκάντο, ψωμί ολικής αλέσεως και ντομάτες

Το τοστ με αβοκάντο είναι μια απίθανη επιλογή για ένα υγιεινό πρωινό. Η υψηλότερη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιλέξτε το αβοκάντο για μια δόση υγιεινών λιπών που είναι εξαιρετικά για τον διαβήτη. Τέλος οι ντομάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Πράσινο smoothie

Ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πράσινο smoothie αποτελεί ένα από τα καλύτερα ροφήματα πρωινού. Γεμίστε το μπλέντερ σας με λαχανικά, εστιάζοντας στα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι και το λάχανο.

Τα πράσινα smoothies σας παρέχου επίσης βιταμίνες και μέταλλα που διατηρούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε βούτυρο ξηρών καρπών για μία πιο κρεμώδη υφή και μια υγιεινή δόση μονοακόρεστων λιπαρών.

Jenny.Gr
pexels

Πλιγούρι βρώμης με φυστικοβούτυρο

Μείνετε μακριά από δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επιλέξτε πλιγούρι βρώμης πλούσιο σε φυτικές ίνες για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σταθερό. Η βρώμη έχει θετικές επιδράσεις στη γλυκόζη και τη χοληστερόλη του αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση του μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη βραχυπρόθεσμα. Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει τη συνολική γλυκαιμική απόκριση του οργανισμού.

Ομελέτα με τυρί και σπανάκι

Η ομελέτα είναι μια νόστιμη επιλογή που έχει άπαχη πρωτεΐνη, ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες Β6 και Β12. Είναι επίσης μια από τις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη , αλλά η αύξηση της πρόσληψης της μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η προσθήκη σπανακιού θα ενισχύσει την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, ενώ το τυρί προσθέτει επιπλέον πρωτεΐνη.

Πρωινό μπολ με κινόα και αβοκάντο

Η κινόα είναι ένα αρχαίο δημητριακό και μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα από τη διατροφή σας. Η κατανάλωση κινόα σας δίνει θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες, προάγοντας έτσι τον κορεσμό.

Οι διατροφικές συστάσεις για τους διαβητικούς όσο αφορά τη διατροφή είναι οι ίδιες με τους υπόλοιπους υγιείς ανθρώπους, δηλαδή μια δίαιτα που να περιλαμβάνει λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά, υγιή λίπη και άπαχη πρωτεΐνη. Καλό είναι να περιορίζετε τους εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λιπαρά. Η σωστή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών θα υποστηρίξει την καλή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές.

Τέλος εάν θέλετε να συμπεριλάβετε το κρέας στη διατροφή σας, επιλέξτε άπαχο, όπως κοτόπουλου και γαλοπούλα και συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά όπου είναι δυνατόν και για να αποφύγετε τα σνακ με ζάχαρη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.