WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρθρίτιδα: 7 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Οκτωβρίου 2023

Αρθρίτιδα: 7 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
pexels
Η αρθρίτιδα, είναι μία αυτοάνοση, χρόνια φλεγμονώδης νόσος, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας δεν πρέπει να αγνοούνται. Εντοπίζοντας έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια, μπορείτε να λάβετε ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία πριν εμφανιστεί σοβαρή αναπηρία.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μία μορφή αρθρίτιδας . Ορισμένοι τύποι χαρακτηρίζονται από «κλασικά» συμπτώματα όπως μεγεθυντικές αρθρώσεις ή αδιάκοπη δυσκαμψία και πόνο, ενώ άλλοι μπερδεύονται εύκολα με άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Εδώ είναι 7 κοινά σημάδια αρθρίτιδας που ίσως δεν γνωρίζετε

Πόνος στις αρθρώσεις

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στις αρθρώσεις , οι λεπτομέρειες έχουν σημασία. Όταν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, θα ερωτηθείτε εάν ο πόνος στις αρθρώσεις αναπτύχθηκε ξαφνικά ή σταδιακά και πόσο καιρό έχει επιμείνει ο πόνος στις αρθρώσεις. Ο γιατρός σας θα θέλει επίσης να γνωρίζει εάν ο πόνος επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα ή εάν υποχωρεί εντελώς όταν ξεκουράζεστε.

Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται γενικά από πρωινή δυσκαμψία και πόνο που σταδιακά βελτιώνεται μόλις αρχίσετε να κινείστε.

Δυσκαμψία της άρθρωσης

Η ακαμψία των αρθρώσεων μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αρθρίτιδας. Η δυσκαμψία της άρθρωσης ορίζεται ως η ενόχληση μετά από μια περίοδο αδράνειας (όπως το πρωινό ξύπνημα ή εάν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα), μειωμένο εύρος κίνησης ή απώλεια εύρους κίνησης σε μια άρθρωση.

Με την οστεοαρθρίτιδα, η πρωινή δυσκαμψία μπορεί να διαρκέσει έως και 30 λεπτά. Στις φλεγμονώδεις μορφές αρθρίτιδας , όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ακαμψία τείνει να διαρκέσει περισσότερο, συχνά έως και μία ώρα ή περισσότερο, ανάλογα με την έκταση της βλάβης των αρθρώσεων.

Ερυθρότητα της άρθρωσης

Η ερυθρότητα της άρθρωσης συνήθως υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο είδος φλεγμονώδους διαδικασίας. Ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμές, όπως ο ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων, για να εντοπίσει καλύτερα την αιτία της φλεγμονής των αρθρώσεων, είτε πρόκειται για φλεγμονώδη αρθρίτιδα είτε για κάποια μορφή λοίμωξης των αρθρώσεων.

Ζεστές αρθρώσεις

Οι ζεστές αρθρώσεις είναι ένα άλλο σημάδι φλεγμονής, μόλυνσης ή τραυματισμού. Εάν εμπλέκεται αρθρίτιδα, η ζέστη τείνει να υποδηλώνει μια πιο σοβαρή μορφή ασθενειών, όπως σηπτική αρθρίτιδα που προκαλείται από βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη στην άρθρωση ή αντιδραστική αρθρίτιδα που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη σε άλλα σημεία του σώματος.

Jenny.Gr
pexels

Πυρετός

Η αρχική έναρξη της αρθρίτιδας μπορεί να σχετίζεται με πυρετό. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται με πολλές διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις, αλλά μην παραβλέπετε την αρθρίτιδα ως πιθανή αιτία. Ο πυρετός αναπτύσσεται καθώς το σώμα αυξάνει τη θερμοκρασία του για να καταπολεμήσει τη μόλυνση ή ως απόκριση σε ορισμένες φλεγμονώδεις μορφές αρθρίτιδας.

Ο πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που συχνά παραβλέπεται από τους ειδικούς. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά όργανα και να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή, οδηγώντας σε επίμονους, χαμηλού βαθμού πυρετούς.

Επίμονη κόπωση

Ένα άλλο σημάδι που σχετίζεται με την αρθρίτιδα είναι η υπερβολική κόπωση. Όλοι κουραζόμαστε από καιρό σε καιρό, αλλά η υπερβολική κόπωση συνεπάγεται με βαθιά ριζωμένη κόπωση που υπάρχει ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο.

Ως εκ τούτου, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε χρόνια κόπωση με μια φλεγμονώδη μορφή αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, από ό,τι με μια μη φλεγμονώδη μορφή, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Οζίδια δέρματος

Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας σχετίζονται με οζίδια ή εξογκώματα που αναπτύσσονται κοντά σε μια άρθρωση. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σαφείς γιατί εμφανίζονται, αλλά τα θεωρούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Περίπου το 25% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα αναπτύξουν σταθερούς, μη τρυφερούς όζους ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μερικά μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο μια φακή ή τόσο μεγάλα όσο ένα καρύδι. Οι κοινές θέσεις περιλαμβάνουν τα δάχτυλα, τις αρθρώσεις, τους αγκώνες, τους πήχεις, τα γόνατα και το πίσω μέρος των τακουνιών.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια της αρθρίτιδας , ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για καθοδήγηση σχετικά με τις επιλογές θεραπείας και τη διαχείριση της νόσου. Εάν επιλέξετε να αγνοήσετε τα σημάδια της αρθρίτιδας, κινδυνεύετε από περαιτέρω βλάβες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.