WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσάι με σαφράν: Τα 7 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και την ευεξία


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Οκτωβρίου 2023

Τσάι με σαφράν: Τα 7 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και την ευεξία
pexels
Οι ιδιότητές του σαφράν είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο θεός Ερμής, καθώς έκανε εξάσκηση στη δισκοβολία, χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι τον θνητό φίλο του Κρόκο. Η στενοχώρια του ήταν τόσο μεγάλη και έτσι αποφάσισε να του χαρίσει την αθανασία, μεταμορφώνοντας τον σε ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του σε 3 κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού. Τα άνθη του οποίου μας δίνουν το γνωστό σε όλους σαφράν.

Αυτό το μπαχαρικό που είναι γνωστό εδώ και αιώνες, σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως για να αρωματίσει και να προσθέσει χρώμα στα φαγητά. Αλλά ο κρόκος έχει χρησιμοποιηθεί στο πέρασμα των αιώνων για πολλούς λόγους, ως φυσική βαφή, άρωμα, μαγειρικό συστατικό και φάρμακο, χάρη στα εντυπωσιακά οφέλη του για την υγεία .

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το σαφράν ωφελεί την υγεία είναι μέσω της υποστήριξης της διάθεσης. Συγκεκριμένα, είναι ευεργετικό για τη βελτίωση της διάθεσης σε άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψης. Τελευταία, αυτά τα προνόμια υγείας είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν αυτό το μπαχαρικό ως τσάι, αντί απλώς ως συστατικό για το μαγείρεμα.

7 οφέλη από το τσάι με σαφράν

Τόσο ο σαφράν όσο και το τσάι με σαφράν περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ενώσεων, βιταμίνης C, σιδήρου, μαγγανίου, χαλκού, καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Β. Αυτά προσφέρουν έναν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Μειώνει τη φλεγμονή

Όταν πρόκειται για τις βιοδραστικές φυτικές ενώσεις, υπάρχουν σε αφθονία στο σαφράν. Αυτό το μπαχαρικό περιέχει κροκίνη, σαφράναλ, κροκετίνη, καμπφερόλη και καροτενοειδή. Αυτές οι ενώσεις είναι ευεργετικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών, λόγω της ικανότητάς τους να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Βοηθάει την ψυχική υγεία

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το σαφράν προσφέρει ισχυρά αντικαταθλιπτικά και οφέλη κατά του άγχους. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι το σαφράν είναι εξίσου αποτελεσματικό με το Prozac για τη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης

Προσφέρει νευροπροστατευτικά οφέλη

Πέρα από τις ευεργετικές επιδράσεις στις διαταραχές της διάθεσης, το σαφράν έχει επίσης βρεθεί ότι είναι προστατευτικό έναντι των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Jenny.Gr
unsplash

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Χάρη στα εντυπωσιακά αντιφλεγμονώδη οφέλη του, το σαφράν έχει επίσης συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης . Εν τω μεταξύ, μια ανασκόπηση του 2021 ανακάλυψε ότι το σαφράν μπορεί να ανακουφίσει την υπέρταση ή την παρατεταμένη υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριωθεί αυτός ο ισχυρισμός.

Για όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, το σαφράν μπορεί να είναι μια έξυπνη προσθήκη, καθώς έχει επίσης συσχετιστεί με απώλεια βάρους σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη συνολική διαχείριση της νόσου.

Προφυλάσσει από τον καρκίνο

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το σαφράν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι περιέχει βιταμίνη C και μια ισχυρή ποικιλία φυτικών ενώσεων. Ωστόσο, η έρευνα υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση, καθώς το σαφράν έχει βρεθεί ότι προσφέρει αντικαρκινικές και προληπτικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην ικανότητα της κροκετίνης και της κροσίνης να αναζητά και να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η αντιοξειδωτική καμπφερόλη στο σαφράν έχει συνδεθεί με τους ίδιους μηχανισμούς καταπολέμησης του καρκίνου .

Ενισχύει την υγεία των ματιών

Αυτό το πολύχρωμο μπαχαρικό συνδέεται επίσης με τη βελτίωση της υγείας των ματιών, εν μέρει χάρη στα καροτενοειδή που περιέχει. Επιπλέον, η έρευνα έχει βρει ότι το σαφράν βελτιώνει τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας , ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη της απώλειας όρασης .

Υποστηρίζει την υγεία των γυναικών

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σαφράν είναι χρήσιμο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και ακόμη και της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής (PMDD. Η λήψη 15 mg σαφράν δύο φορές την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ανακούφιση.

Έτσι, ενώ αυτά τα οφέλη για την υγεία μπορεί να ακούγονται ελκυστικά, πολλοί μπορεί να αποθαρρύνονται ακόμη και να δοκιμάσουν το τσάι με σαφράν λόγω της τιμής του. Αλλά ευτυχώς δεν χρειάζεστε πολύ σαφράν για να φτιάξετε ένα τσάι, μόνο μερικά κομματάκια ανά φλιτζάνι.

Όταν ψάχνετε για ποιοτικό σαφράν, φροντίστε να κάνετε κάποια έρευνα. Θέλετε να αγοράσετε αυτό το μπαχαρικό από μια αξιόπιστη πηγή, είτε αυτή είναι διαδικτυακή είτε από ποιοτικό παντοπωλείο ή εξειδικευμένο κατάστημα τροφίμων.

Να είστε προσεκτικοί καθώς ορισμένοι κατασκευαστές αναμειγνύουν το σαφράν με άλλα συστατικά,για να μειώσουν την τιμή, αραιώνοντας όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα οφέλη για την υγεία. Το σαφράν πρέπει να έχει ένα όμορφο βαθύ κόκκινο χρώμα χωρίς πορτοκαλί κηλίδες. Συνήθως, όσο πιο πλούσιο είναι το χρώμα, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα.

Είτε επιλέξετε να φτιάξετε αυτό το τσάι στο σπίτι είτε αγοράσετε ένα προπαρασκευασμένο μείγμα, ο αριθμός των πλεονεκτημάτων του τσαγιού με σαφράν που θα έχετε είναι εντυπωσιακός. Αυτό σε συνδυασμό με τη μοναδικά νόστιμη γεύση του, καθιστά εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί είναι ένα μπαχαρικό που κρατάει αιώνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.