WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβεις εάν μια συνταγή είναι υγιεινή


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Οκτωβρίου 2023

Πώς θα καταλάβεις εάν μια συνταγή είναι υγιεινή
pexels
Χρησιμοποιώντας καθημερινά πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί από εμάς λαμβάνουμε διατροφικές πληροφορίες, συμβουλές και συνταγές από άτομα που ακολουθούμε.

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, όπως επαγγελματίες υγείας, διασημότητες ή ακόμα και φίλους που μοιράζονται φωτογραφίες από αυτό που έχουν μαγειρέψει. Ωστόσο, όταν πρόκειται για διατροφικές συμβουλές ή πληροφορίες, είναι σημαντικό να τις λάβετε από ειδικευμένους.

Οι συνταγές που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από τον γενικό πληθυσμό μπορεί να προσφέρουν ιδέες και έμπνευση και αυτό είναι υπέροχο. Ωστόσο, βλέπουμε όλο και περισσότερες συνταγές που ονομάζονται ως «υγιεινές», αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακριβώς το αντίθετο και ένα παράδειγμα είναι τα διάσημα baked oats.

Συνήθως, πολλές από τις συνταγές για baked oats στο διαδίκτυο περιέχουν πολλά συστατικά, όπως σιρόπι αγαύης, σοκολάτα ή κακάο, γάλα ή ρόφημα αμυγδάλου, φυστικοβούτυρο, λάδι καρύδας και αλάτι.

Αυτές οι συνταγές συχνά φαίνονται (και πωλούνται ως) «υγιεινές», όμως συνήθως τις προτείνουν άτομα που δεν έχουν επίγνωση των συστατικών που χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμανα μην είναι τόσουγιεινές όσο διαφημίζονται.

Πολλά από αυτά τα συστατικά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή λίπους και, ως εκ τούτου, υψηλές ποσότητες θερμίδων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η κατανόηση των ετικετών τροφίμων είναι επωφελής.

Jenny.Gr
pexels

Έτσι λοιπόν όσον αφορά τη ζάχαρη και τις ετικέτες τροφίμων ένας γενικός κανόνας είναι:

  • Υψηλή ποσότητα σημαίνει πάνω από 22,5 γρ. ανά μερίδα 100 γρ

  • Χαμηλή ποσότητα σημαίνει λιγότερο από 5 γρ. ανά μερίδα 100 γρ

Επίσης μια ισορροπημένη συνταγή είναι σημαντικό να περιέεχει πηγές πρωτεϊνών, υδατανθράκων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ασβεστίου, μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα) και περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης και αλατιού.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να:

  • Να έχετε υπόψη σας από ποιον λαμβάνετε τις διατροφικές πληροφορίες.

  • Βεβαιωθείτε ότι οι συνταγές είναι διατροφικά ισορροπημένες

  • Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές όταν πρόκειται να αγοράσετε υλικά για συνταγές.

Τέλος το Irish Heart Foundation έχει ένα χρήσιμο γράφημα για να κατανοήσετε τις ποσότητες και τις ετικέτες των τροφίμων. Σύμφωνα με τον νόμο, τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν πληροφορίες για τις θρεπτικές αξίες των προϊόντων, όμως αυτές εμφανίζονται πολύ συχνά ανά 100 γραμμάρια και όχι μόνο ανά σύνολο της συσκευασίας ή ανά μερίδα του προϊόντος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.