WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα σημάδια της έλλειψης βιταμινών ή μετάλλων στα νύχια σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Οκτωβρίου 2023

Ποια είναι τα σημάδια της έλλειψης βιταμινών ή μετάλλων στα νύχια σου
pexels
Θα εκπλαγείτε από το πόσα μπορούν να αποκαλύψουν τα νύχια σας για την υγεία σας.

Τα νύχια αποτελούν μέρος του δερματικού μας συστήματος, γνωστό και ως το εξωτερικό στρώμα του σώματός μας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το δέρμα, τα μαλλιά και τους αδένες. Έτσι λοιπόν μέρος του σωματικού μας συστήματος, τα νύχια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία μας.

Επίσης υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τα νύχια σας, όπως είναι ορισμένες ασθένειες, το μανικιούρ με τζελ, η αφυδάτωση — συν το ότι απλά μεγαλώνετε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών σας- και φυσικά αυτό που τρώτε και πίνετε. Τούτο λεχθέντος οι ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων συνήθως επηρεάζουν τα νύχια σας.

Γι' αυτό η εξέταση των νυχιών αποτελεί μέρος μιας διατροφικής αξιολόγησης. Ενώ διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών, η πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμινών ή τοξικότητας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Σημάδια ανεπάρκειας βιταμινών ή μετάλλων στα νύχια σας

Εάν υπολείπεστε σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις στα νύχια σας. Η συγκεκριμένη αλλαγή εξαρτάται από τη βιταμίνη ή το μέταλλο που σας λείπει. Ορισμένα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Καμπύλες

  • Αλλαγές στο χρώμα των νυχιών ή κηλίδες στα νύχια

  • Εύθραυστα νύχια

  • Ρωγμές

  • Οι γραμμές του Beau, που μοιάζουν με εγκάρσιες αύλακες
  • Πεσμένα νύχια

  • Κοιλονύχια , ή νύχια σε σχήμα κουταλιού

Ωστόσο ορισμένες διαμήκεις των νυχιών είναι φυσιολογικές και οφείλονται απλώς στη γήρανση.

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρά, εύθραυστα νύχια

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 - επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη-, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, προστίθεται σε άλλα και συντίθεται από βακτήρια στο λεπτό έντερο. Η Β12 συμμετέχει σε πολλές ζωτικές διαδικασίες στο σώμα, όπως:

  • Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Διατήρηση του νευρικού συστήματος
  • Απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα

  • Δημιουργία DNA και RNA (τα δομικά στοιχεία κάθε κυττάρου στο σώμα)

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στο κρέας, το γάλα, τα ψάρια και τα αυγά. Οι πιο πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, τα μύδια και τα στρείδια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή βιταμίνη Β12 από τη διατροφή τους, αλλά οι vegan και οι χορτοφάγοι μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή ποσότητα, καθώς αυτή η Β12 δεν βρίσκεται φυσικά σε φυτικές τροφές (αν και μπορείτε να την πάρετε σε ορισμένες εμπλουτισμένες τροφές όπως τα δημητριακά πρωινού και η διατροφική μαγιά). Επίσης οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ορισμένες παθήσεις μπορεί να δυσκολεύονται να λάβουν αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνεια των νυχιών. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το χρώμα των νυχιών. Επιπλέον όχι μόνο είναι σημαντικό να έχετε βιταμίνη Β12 για τα δικά της οφέλη, αλλά βοηθά επίσης το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο, ο ποίος είναι επίσης απαραίτητος για την υγεία των νυχιών.

Ανεπάρκεια σιδήρου

Η μη λήψη αρκετού σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Ένα από τα πιο κοινά σημάδια της σιδηροπενικής αναιμίας είναι τα εύθραυστα νύχια ή τα νύχια σε σχήμα κουταλιού. Πιο επίσημα, αυτά τα νύχια σε σχήμα κουταλιού είναι γνωστά ως κοιλονύχια.

Εκτός από το ότι είναι σημάδι αναιμίας, νύχια σε σχήμα κουταλιού μπορεί επίσης να οφείλονται σε υποθυρεοειδισμό, καρδιακές παθήσεις και κάποια ηπατική πάθηση. Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για τον οποίον τα νύχια να είναι ξηρά ή εύθραυστα.

Jenny.Gr
pexels

Ανεπάρκεια βιοτίνης

Η ανεπάρκεια βιοτίνης θα άφηνε τα νύχια εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Η βιοτίνη - μια βιταμίνη Β - βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης του δέρματος και των μαλλιών. Όμως ενώ τα εύθραυστα νύχια (μαζί με την αραίωση των μαλλιών) είναι σημάδια ανεπάρκειας, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η λήψη βιοτίνης, όταν αντιμετωπίζετε έλλειψη, θα βελτιώσει τα νύχια σας.

Ανεπάρκεια ασβεστίου

Πιθανότατα, έχετε συνηθίσει να θεωρείτε το ασβέστιο σημαντικό για τα δόντια και την υγεία των οστών σας. Αλλά αυτό το ορυκτό παίζει επίσης ρόλο και στην εμφάνιση των νυχιών σας. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν ξηρά, εύθραυστα νύχια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού, αλλά και οι σαρδέλες (με τα κόκαλα), τα φασόλια και οι σπόροι.

Ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα — αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα λάβετε μόνο μέσω τροφών και συμπληρωμάτων (όπως το ιχθυέλαιο) και το σώμα σας δεν τα παράγει αυτό από μόνο του.

Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της αντοχής των νυχιών και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ράγισμα τους.

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Εάν έχετε έλλειψη ψευδαργύρου, μπορεί να εμφανίσετε κάτι γνωστό ως γραμμές του Beau στα νύχια σας, που μοιάζουν με εγκάρσιες αύλακες Λάβετε υπόψη ότι οι γραμμές του Beau μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα άλλων πραγμάτων, από τραυματισμούς στα νύχια έως άλλες ασθένειες.

Ανεπάρκεια βιταμίνης C

Δύο καταστάσεις που σχετίζονται με τα νύχια μπορεί να εμφανιστούν με ανεπάρκεια βιταμίνης C: κοιλονύχια (γνωστά και ως νύχια κουταλιού, τα νύχια σχηματίζουν βαθούλωμα σε σχήμα κουταλιού στο κέντρο) και μαλακά νύχια τα οποία λυγίζουν ή σπάνε εύκολα. Επιπλέον, όπως και με τη βιταμίνη Β12, η ​​λήψη βιταμίνης C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Ανεπάρκεια φυλλικού οξέος

Μια έλλειψη σε μια άλλη βιταμίνη Β, το φυλλικό οξύ , μπορεί να οδηγήσει σε κεντρικές ραβδώσεις στα νύχια ‌ Οι ανεπάρκειες σιδήρου και πρωτεΐνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτές τις ραβδώσεις.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα νύχια σας

Μανικιούρ : Το ασετόν που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του μανικιούρ μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια

Ορισμένες ασθένειες: Μια κίτρινη απόχρωση στα νύχια σας θα μπορούσε να υποδηλώνει προβλήματα θυρεοειδούς ή διαβήτη. Τα άτομα που έχουν προχωρημένη νεφρική νόσο μπορεί να αναπτύξουν ένα λευκό χρώμα στο πάνω μέρος των νυχιών τους και ένα κοκκινοκαφέ χρώμα από κάτω, κάνοντας τα νύχια τους να φαίνονται δίχρωμα.

Και, μια κατάσταση γνωστή ως νύχια του Terry, όπου το μεγαλύτερο μέρος του νυχιού είναι λευκό εκτός από μια ροζ ταινία στο τέλος, μπορεί να οφείλεται σε ηπατική νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, γήρανση ή άλλες καταστάσεις. Υπάρχουν πολλές άλλες αλλαγές που σχετίζονται με τα νύχια που μπορεί να υποδηλώνουν ασθένειες και καταστάσεις.

Μυκητιασική λοίμωξη: Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες προβλημάτων στα νύχια.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Οι αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών μπορεί να υποδηλώνουν διατροφικές ελλείψεις ή άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα εκτός από αλλαγές στα νύχια, καθώς οι ανεπάρκειες βιταμινών ή μετάλλων μπορεί να επηρεάσουν πολλά μέρη του σώματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.