WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως έχετε ανεπάρκεια ασβεστίου; Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Σεπτεμβρίου 2022

Μήπως έχετε ανεπάρκεια ασβεστίου; Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου
pexels
Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για χαμηλό ασβέστιο στο αίμα.

Το ασβέστιο, ένα μέταλλο που βρίσκεται στο σώμα μας και ο βασικός του σκοπός είναι να δυναμώσει τον σκελετό μας. Περίπου το 98% του ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά. Αλλά είναι επίσης σημαντικό για για να λειτουργούν σωστά τα δόντια, η καρδιά, τα νεύρα και οι μύες.

Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και σε πιθανά κατάγματα στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τον καρπό. Και η διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας.

Δείτε πώς θα καταλάβετε εάν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο για να διατηρήσετε τα οστά σας γερά.

Τι είναι η ανεπάρκεια ασβεστίου;

Το σώμα σας δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του το ασβέστιο, γι αυτό και πρέπει να το λαμβάνετε από τη διατροφή σας ή/και ένα συμπλήρωμα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) για το ασβέστιο είναι:

  • 1.000 χιλιοστόγραμμα για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών

  • 1.200 χιλιοστόγραμμα για γυναίκες ηλικίας 51 έως 70 ετών

  • 1.200 χιλιοστόγραμμα ημερησίως για άτομα 70 ετών και άνω

Γενικά, ως ανεπάρκεια ορίζεται η πολύ χαμηλή διατροφική πρόσληψη μιας βιταμίνης ή μετάλλου που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Για παράδειγμα η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το ασβέστιο. Η υπασβεστιαιμία είναι ένας τύπος ανεπάρκειας ασβεστίου και ορίζεται ως το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα που είναι μικρότερο από 8,5 χιλιοστόγραμμα/δεκατόλιτρο.

Τι προκαλεί την ανεπάρκεια ασβεστίου;

Όταν έχετε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματός σας, ειδικά για παρατεταμένες περιόδους, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο για τα οστά σας. Και τότε το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια σταθερή ισορροπία με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύει ασβέστιο.

Επίσης μερικές φορές το σώμα παίρνει ασβέστιο από τα οστά ή τα δόντια για να διατηρήσει επαρκή τα επίπεδα του στο αίμα. Και αυτό μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε οστεοπόρωση στο μέλλον.

Η υπασβεστιαιμία, είναι επίσης μια σοβαρή μορφή ανεπάρκειας ασβεστίου που μπορεί να προκύψει από τη μη λήψη αρκετής βιταμίνης D ή μαγνησίου. Άλλες αιτίες υπασβεστιαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν τη μη παραγωγή αρκετής παραθυρεοειδούς ορμόνης, ασθένειες και ορισμένα φάρμακα.

Παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια ασβεστίου

Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη ανεπάρκειας ασβεστίου. Μπορεί λοιπόν να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εάν:

Είστε στην εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες χάνουν περίπου το 1% της οστικής πυκνότητας ετησίως μετά την εμμηνόπαυση, όταν η έμμηνος ρύση σταματά. Για να διατηρηθούν γερά τα οστά μετά την εμμηνόπαυση, συνιστώνται 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ημερησίως.

Έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο κάνει τους παραθυρεοειδείς αδένες -δύο μικρούς αδένες στον λαιμό- να απελευθερώνουν μια ορμόνη που αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα όταν είναι χαμηλά. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία ή χαμηλό ασβέστιο στο αίμα.

Άνδρες και γυναίκες χρειάζονται 310 έως 420 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία.

Δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D

Η βιταμίνη D από καιρό πιστεύεται ότι βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο. Διατίθεται μέσω τροφών, συμπληρωμάτων και του ηλιακού φωτός, που κάνει το δέρμα σας να παράγει βιταμίνη D. Η RDA για τη βιταμίνη D είναι 600 διεθνείς μονάδες (IU) για άνδρες και γυναίκες 70 ετών και κάτω και 800 IU για ενήλικες άνω των 70 ετών.5

Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μη βοηθάει στην πρόληψη των καταγμάτων, τουλάχιστον σε πολλούς ενήλικες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερης ηλικίας. Σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου, η συμπλήρωση με βιταμίνη D απέτυχε να οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος.

Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά αφού πολλοί επαγγελματίες υγείας συνιστούν συμπληρώματα βιταμίνης D για τη συνολική υγεία.

Συμπτώματα

Μια ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Η οστεοπόρωση, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ύπουλη. Μπορεί να μην ξέρετε ότι την έχετε μέχρι να υποστείτε κάποιο τάγμα. Ομοίως, η πιο σοβαρή μορφή ανεπάρκειας ασβεστίου, η υπασβεστιαιμία, μπορεί να είναι χωρίς συμπτώματα.

Αλλά όταν εμφανίσετε συμπτώματα, μπορεί να έχετε:

  • Αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματος στα χέρια και τα πόδια

  • Κράμπες στους μυς

  • Υπερβολική νευρικότητα

  • Πονοκέφαλοι

  • Μυϊκοί σπασμοί στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα γύρω από το στόμα, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών

  • Ξηρό, τραχύ δέρμα

  • Αποσπασματική απώλεια μαλλιών, όπως αραίωση φρυδιών

  • Κούραση

  • Γενική αδυναμία

  • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα. Το πολύ χαμηλό ασβέστιο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ασβεστοποίηση του εγκεφάλου (ένας τύπος εγκεφαλικής διαταραχής), καταρράκτη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις, αίσθημα καύσου και τσιμπήματος στα χέρια και τα πόδια ή κώμα.

Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια ασβεστίου

Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να διαγνωστεί με μια εξέταση που μετρά την ποσότητα ασβεστίου στο αίμα σας. Υπάρχουν δύο τύποι:

Ολική εξέταση αίματος. Αυτή η εξέταση αίματος μετρά όλο το ασβέστιο στο αίμα σας. Υπάρχουν δύο τύποι ασβεστίου στο αίμα: δεσμευμένο και ελεύθερο ασβέστιο. Το δεσμευμένο ασβέστιο συνδέεται με πρωτεΐνες στο αίμα σας. Το ελεύθερο ασβέστιο, που ονομάζεται επίσης ιονισμένο ασβέστιο, δεν συνδέεται με πρωτεΐνες. Το δεσμευμένο και ελεύθερο ασβέστιο υπάρχουν συνήθως σε ίσες ποσότητες.

Δοκιμή ιονισμένου ασβεστίου. Αυτό το τεστ μετρά μόνο την ποσότητα του ελεύθερου ασβεστίου στο αίμα σας, το ασβέστιο που δεν είναι συνδεδεμένο με πρωτεΐνες. Μια δοκιμή ιονισμένου ασβεστίου γίνεται συνήθως εάν τα αποτελέσματα της συνολικής εξέτασης αίματος δεν είναι φυσιολογικά.

Αυτές οι εξετάσεις αίματος συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά.

Πρόληψη

Μειώστε τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Άλλες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν το τόφου, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τον χυμό πορτοκαλιού εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D, το γάλα σόγιας και αμυγδάλου και άλλα ροφήματα εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Εάν αγοράσετε ένα ενισχυμένο ρόφημα, ανακινήστε το δοχείο πριν το πιείτε, γιατί το προστιθέμενο ασβέστιο μπορεί να εγκατασταθεί στο κάτω μέρος.

Διαβάστε τις ετικέτες και επιλέξτε τρόφιμα με 20% έως 30% ημερήσια αξία (DV), που σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει 200 ​​έως 300 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά μερίδα. Και επιδιώξτε τουλάχιστον τρεις μερίδες τροφίμων πλούσιε σε ασβέστιο την ημέρα.

Σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου/βιταμίνης D εάν δεν μπορείτε να λάβετε αρκετή ποσότητα από τη διατροφή σας. Για καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, πάρτε το μαζί με το γεύμα ή το σνακ. Τέλος σε οποιαδήποτε ηλικία και εάν βρίσκεστε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου έλλειψης ασβεστίου και τη βελτιστοποίηση της υγείας των οστών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.