WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά είναι ο στιγμιαίος καφές υγιεινός;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Οκτωβρίου 2023

Τελικά είναι ο στιγμιαίος καφές υγιεινός;
pexels
Όλοι λίγο πολύ έχουμε ένα «κόλλημα» με τα οφέλη του καφέ για την υγεία.

Μερικοί γνώστες του καφέ μπορεί να περιφρονούν τον στιγμιαίο καφέ, αλλά πολλοί τον λατρεύουν και τον χρησιμοποιούν ως την ιδανική επιλογή. Ακόμα κι αν τον χρησιμοποιείτε μόνο για ταξίδια ή για κάμπινγκ λόγω της ευκολίας του, μπορεί να αναρωτιέστε μήπως είναι λιγότερο υγιεινός από τον αλεσμένο καφέ.

Επιπτώσεις στην υγεία

Ο στιγμιαίος καφές είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και επίσης έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του ήπατος και του ενδομητρίου, τη νόσο του Πάρκινσον και την κατάθλιψη. Και φυσικά μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, την ενέργεια και τη συγκέντρωση.

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για την περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε ακρυλαμίδιο γιατί έχει ταξινομηθεί ως πιθανό καρκινογόνο σε υψηλές δόσεις σε μελέτες σε ζώα. Παρόλα αυτά η σχέση μεταξύ διατροφικού ακρυλαμιδίου και καρκίνου στους ανθρώπους δεν είναι καλά τεκμηριωμένη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τονίζει ότι οι συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες σε ζώα ήταν πολύ υψηλότερες από αυτές που βρέθηκαν σε ανθρώπινες τροφές.

Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται συνήθως μέσω του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα και υπάρχει κυρίως σε φυτικά τρόφιμα και όχι σε ζωικά προϊόντα. Όλες οι μορφές καφέ που προέρχονται από το ψήσιμο των κόκκων, συμπεριλαμβανομένων των υποκατάστατων όπως οι καφέδες από δημητριακά και ρίζες κιχωρίου, έχουν εγγενώς ακρυλαμίδιο λόγω της διαδικασίας καβουρδίσματος. Η εξαίρεση είναι ο καφές που παρασκευάζεται από μη καβουρδισμένους (πράσινους) κόκκους καφέ, οι οποίοι στερούνται ακρυλαμιδίου.

Είναι αλήθεια πως ο στιγμιαίος καφές περιέχει περισσότερο ακρυλαμίδιο από τον αλεσμένο καφέ, σύμφωνα με την FDA. Ωστόσο, η περιεκτικότητα του σε ακρυλαμίδιο εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή και θεωρείται ασφαλής.

Jenny.Gr
pexels

Λοιπόν, είναι ο στιγμιαίος καφές υγιεινός ή όχι;

Όπως ο αλεσμένος καφές, έτσι και ο στιγμιαίος καφές μπορεί να προάγει την υγεία σας όταν καταναλώνεται με μέτρο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2022 στο European Journal of Preventative Cardiology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών στιγμιαίου καφέ ή αλεσμένου καφέ καθημερινά συσχετίστηκε με μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της θνησιμότητας.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν τη γεύση του αλεσμένου καφέ, ο στιγμιαίος καφές είναι μια βολική εναλλακτική λύση, γιατί είναι ασφαλής και εύκολος στην προετοιμασία.

Παρά κάποια ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την περιεκτικότητα του σε ακρυλαμίδιο, η σχετικά μικρή ποσότητα που υπάρχει θεωρείται ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

Όπως και με τον αλεσμένο καφέ, εάν εμφανίσετε δυσμενή συμπτώματα που σχετίζονται με την καφεΐνη , όπως τρέμουλο ή άγχος, όταν πίνετε στιγμιαίο καφέ, τότε είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη και θα ήταν καλό να την ελαττώσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.