WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ανακάμψεις μετά από μια έντονη προπόνηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Δεκεμβρίου 2023

Πώς να ανακάμψεις μετά από μια έντονη προπόνηση
pexels
Πότε χρειάζεστε αποθεραπεία μετά την άσηση.

Σχεδόν σε όλους μας έχει συμβεί. Είτε ήταν μια προπόνηση στο γυμναστήριο είτε μια έντονη πεζοπορία, γυμναστήκαμε τη μια μέρα και την επόμενη μετά βίας μπορούσαμε να σηκώσουμε τα πόδια μας για να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τις ημέρες αποκατάστασης στη ρουτίνα της γυμναστικής σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένετε στο κρεβάτι όλη μέρα (όσο ωραίο κι αν ακούγεται αυτό). Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποκατάσταση, καθώς και τους καλύτερους τρόπους για να την κάνετε μέρος της ρουτίνας σας.

Πότε χρειάζεστε αποθεραπεία

Η αποκατάσταση μετά τη γυμναστική μπορεί να είναι κάπως δύσκολη. Εάν αγαπάτε την άσκηση, μπορεί να μη θέλετε να τη διακόψετε. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε μεγαλύτερο κίνητρο, το να παραλείψετε μερικές ημέρες μεταξύ των προπονήσεων θα μπορούσε να σας βγάλει εκτός τροχιάς.

Λοιπόν, πότε είναι απαραίτητη μια ημέρα ανάρρωσης και πότε είναι δικαιολογία; Ένα καλό σημάδι ότι χρειάζεστε μια ημέρα αποκατάστασης είναι όταν αρχίζετε να μην αποδίδετε στις προπονήσεις σας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αρχίζετε να παθαίνετε μικροτραυματισμούς, αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας, σας λέει ότι χρειάζεται ξεκούραση.

Jenny.Gr
unsplash

Έτσι, εάν νιώθετε λίγο πρησμένο τον αστράγαλό σας ή η πλάτη σας πονάει περισσότερο από το συνηθισμένο, ήρθε η ώρα για μια ημέρα αποκατάστασης. Ο χρόνος διαλείμματος μεταξύ των έντονων προπονήσεων εξαρτάται από το πώς νιώθετε. Το πόσο καιρό προπονείστε έχει επίσης μεγάλη σχέση με αυτό.

Εάν είστε καινούριοι στην προπόνηση, μπορεί να χρειαστείτε μερικές μέρες ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων. Αν προπονείστε για πολύ καιρό, θα έχετε συνηθίσει περισσότερο σε έντονες προπονήσεις. Εάν όμως κάνετε όλα τα σωστά πράγματα και αναρρώσετε σωστά, θα μπορούσατε να προπονείστε κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να το χρησιμοποιείτε σαν οδηγό για το πώς πρέπει να προπονηθείτε.

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να ανακάμψετε. Οι ημέρες ανάρρωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν θέλετε να έχετε μια ημέρα αποκατάστασης μετά από μια έντονη προπόνηση, μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε μια βόλτα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι σημαντικό. Το μέτριο περπάτημα είκοσι λεπτών στη γειτονιά σας ενώ παρακολουθείτε το αγαπημένο σας podcast μπορεί να σας βοηθήσει.

Να θυμάστε ότι η αποκατάσταση δεν πραγματοποιείται μόνο τις ημέρες που δεν ασκείστε. Η αποκατάσταση ξεκινά πραγματικά μόλις τελειώσετε την προπόνηση. Αυτό που τρώτε μετά, εάν είστε ενυδατωμένοι, ο τρόπος που κοιμάστε θα παίξουν ρόλο στο πώς θα ανακάμψετε από την προπόνησή σας.

Είναι επίσης σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για διατάσεις και χαλάρωση μετά από μια έντονη προπόνηση, για να βοηθήσετε το σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα. Αν αφιερώσετε πέντε λεπτά για να ρυθμίσετε την αναπνοή σας και να ηρεμήσετε το κεντρικό νευρικό σας σύστημα θα θέσει το σώμα σε λειτουργία ανάκαμψης πιο γρήγορα. Οπότε αφιερώστε χρόνο, ακόμα και μερικά λεπτά, για να χαλαρώσετε μετά από μια προπόνηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.