WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 διατροφικές ελλείψεις που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Ιανουαρίου 2024

5 διατροφικές ελλείψεις που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου
pexels
Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν εναλλαγές της διάθεσης, η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη σωματική σας υγεία. Αλλά οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα την ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία, επίσης. Είναι λογικό ότι αυτό που βάζουμε στο σώμα μας θα επηρεάσει επίσης την ψυχική μας υγεία. Η καλή υγεία περιγράφει μια κατάσταση βέλτιστης ευεξίας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα και το μυαλό λειτουργούν αρμονικά. Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία.

Ακολουθούν 5 διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Αυτές οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, των χημικών αγγελιαφόρων στον εγκέφαλο που ελέγχουν τα συναισθήματα. Εάν έχετε έλλειψη σε Β1, Β6 ή Β12, μπορεί να βρεθείτε αγχωμένοι, ευερέθιστοι ή κουρασμένοι. Τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και αυγά για να λαμβάνετε άφθονες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο λειτουργεί σαν φυσικό ηρεμιστικό, ηρεμώντας το νευρικό σύστημα και προωθώντας τη χαλάρωση. Όταν τα επίπεδα σας πέφτουν, μπορεί να αισθάνεστε άγχος, κατάθλιψη ή ακόμα και ευερεθιστότητα. Οι σπόροι κολοκύθας, τα αμύγδαλα, η μαύρη σοκολάτα και τα φυλλώδη πράσινα είναι οι πλούσιοι σε μαγνήσιο.

Σίδηρος

Νιώθετε αδύναμοι και νευρικοί; Ο ένοχος μπορεί να είναι η έλλειψη σιδήρου. Αυτό το σημαντικό ορυκτό βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Όταν πέφτουν τα επίπεδα οξυγόνου, πέφτει και η διάθεσή σας, οδηγώντας σε κόπωση, ευερεθιστότητα, ακόμη και κατάθλιψη. Το σπανάκι, τα φασόλια, οι φακές και το άπαχο κόκκινο κρέας μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των επιπέδων σιδήρου σας.

Jenny.Gr
pexels

Ωμέγα-3 λιπαρά

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι σαν τον ήλιο για τον εγκέφαλό σας. Παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συναισθημάτων και στη μείωση του πόνου. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, τα καρύδια και οι λιναρόσποροι περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά.

Βιταμίνη D

Αυτή η βιταμίνη του ήλιου κάνει πολλά περισσότερα από το να ενδυναμώνει τα οστά σας. Παίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση και τη μείωση του στρες. Όταν λοιπόν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να νιώθετε άγχος και κατάθλιψη. Περάστε λίγο χρόνο στον ήλιο (με ασφάλεια, φυσικά) και να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως αυγά και λιπαρά ψάρια.

Θυμηθείτε, εάν είστε σε κακή διάθεση ή αναστατωμένοι, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να αναλύσει τις ατομικές σας ανάγκες και να προτείνει την καλύτερη πορεία δράσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.