WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που πρήζουν την κοιλιά σου και τι να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιανουαρίου 2024

4 πράγματα που πρήζουν την κοιλιά σου και τι να κάνεις γι’ αυτό
unsplash
Όλοι έχουμε βιώσει τη δυσάρεστη αίσθηση της φουσκωμένης κοιλιάς. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή επειδή φάγαμε κάτι που μάλλον δεν θα έπρεπε, γιατί απλά δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Τα καλά νέα; Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια φουσκωμένη κοιλιά είναι προσωρινή και είναι κάτι που μπορείτε συνήθως να αποφύγετε αρκετά εύκολα. Το κλειδί για να αποφύγετε το πρήξιμο είναι να γνωρίζετε τους λόγους.

Ο πρώτος και ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι έχετε φάει πολύ

Όταν καταναλώνετε περισσότερο φαγητό από ό,τι συνήθως, το στομάχι σας τείνει να φουσκώνει. Ο μυς απλώνεται και αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο. Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποκτήσετε ξανά την κανονική σας κοιλιά.

Αν όμως θέλετε να αποφύγετε το δυσάρεστο πρήξιμο, μια καλή επιλογή είναι να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, έτσι ώστε να διατηρήσετε την πείνα σας υπό έλεγχο καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και να μην καταφύγετε σε υπερκατανάλωση τροφής.

Σας πρήζουν τα όσπρια

Έχετε ακούσει πόσο εξαιρετικά είναι τα όσπρια για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες που αγαπούν το έντερο και είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τα αποφεύγουν λόγω της πεπτικής δυσφορίας που παρουσιάζουν, όπως φούσκωμα, διάταση και μετεωρισμός. Αυτά τα συμπτώματα είναι απογοητευτικά. Ωστόσο, το να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό και να κάνετε μερικά απλά βήματα για να το ξεπεράσετε, μπορεί να σας βοηθήσει να αγαπήσετε τα όσπρια.

Τα όσπρια σας πρήζουν επειδή περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος σακχάρων, που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, τους οποίους το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τους αφομοιώσει πλήρως. Και ενώ κάποια άλλα σάκχαρα διασπώνται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο, όσο αφορά τους ολιγοσακχαρίτες το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει κάποιο ένζυμο για να τους διασπάσει. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνουν άπεπτοι μέχρι το παχύ έντερο και τελικά τα βακτήρια να τρέφονται με αυτούς. Κάτι τέτοιο προκαλεί ζύμωση (χημική διάσπαση) και παραγωγή αερίου, άρα και πρήξιμο.

Όμως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες από τη διατροφή τους, η εξάλειψη των οσπρίων δεν είναι η προτιμώμενη λύση. Έτσι λοιπόν για την πρόληψη του πρηξίματος, που προκαλείται από τα όσπρια, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω.

  • Μουλιάστε τα αποξηραμένα όσπρια: Το μούλιασμα των οσπρίων πριν το μαγείρεμα (και η αλλαγή του νερού πολλές φορές) έχει βρεθεί ότι μειώνει την ποσότητα ραφινόζης και σταχυόζης - δύο ολιγοσακχαρίτες που προκαλούν μετεωρισμό. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με δύο τρόπους: Μουλιάστε τα όσπρια όλη τη νύχτα ή βράστε τα για δύο ή τρία λεπτά και στη συνέχεια αφήστε τα να μουλιάσουν για μία ώρα.
  • Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα όσπρια: Το υγρό στο οποίο βρίσκονται τα όσπρια περιέχει άμυλο, επομένως το ξέπλυμά τους μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε ολιγοσακχαρίτες.
  • Τέλος αυξήστε τις μερίδες σταδιακά: Ξεκινήστε με μερικές κουταλιές της σούπας και σταδιακά αυξήστε τη μερίδα καθώς προσαρμόζεται το πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση των αερίων στην αρχή όταν προσθέτετε περισσότερα όσπρια στη διατροφή σας, αλλά το στομάχι σας θα προσαρμοστεί.
Jenny.Gr
unsplash

Κατάποση αέρα

Όταν μασάτε και καταπίνετε την τροφή, καταπίνετε και αέρα. Και ενώ τα έντερά σας μπορούν να χειριστούν μια συγκεκριμένη ποσότητα αέρα, όμως αν βιάζεστε και τρώτε πολύ γρήγορα, πιθανότατα θα καταπιείτε περισσότερο αέρα από το συνηθισμένο, προκαλώντας διόγκωση της κοιλιάς. Για να αποτρέψετε την κατάποση μεγάλης ποσόστητας αέρα είναι σημαντικό να μασάτε και να τρώτε σιγά.

Δεν ανέχεστε τη λακτόζη

Εάν πίνετε ένα ποτήρι γάλα και ξαφνικά αισθάνεστε ότι το στομάχι σας πρήζετε, τότε θα μπορούσατε να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει το ένζυμο λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλές εξίσου νόστιμες επιλογές γάλακτος χωρίς λακτόζη. Η Αμερικανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας προτείνει επίσης λήψη δισκίων λακτάσης, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αφομοιώσετε τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.