Νυχτερινές εφιδρώσεις: 7 λόγοι που μπορεί να ιδρώνεις τη νύχτα και πώς να το αντιμετωπίσεις
Τζουλιάννα Καρνέζη
24 Ιανουαρίου 2024
Κι όμως είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του σώματός σας ενώ κοιμάστε και μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση. Αν και είναι ενοχλητικές, οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι τις περισσότερες φορές αβλαβείς – και υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την ποσότητα που ιδρώνετε ενώ κοιμάστε.
Τι μπορεί να σας προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις, καθώς και τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε.
Πίνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο
Το να πίνετε ένα ή δύο ποτά το βράδυ μπορεί να ακούγεται χαλαρωτικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος - και επομένως σε εφίδρωση. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους αεραγωγούς, γεγονός που μπορεί να κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη. Επιπλέον, δρα και ως διεγερτικό καθώς οδηγεί σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Και τα δύο αυτά μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας. Εάν υποφέρετε από νυχτερινές εφιδρώσεις, συνιστώ να περιορίσετε το αλκοόλ πριν τον ύπνο.
Έχετε άγχος
Εάν αισθάνεστε άγχος ή στρες, πιθανότατα δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε (ή να ξανακοιμηθείτε μετά το ξύπνημα). Ένα υπερδραστήριο μυαλό ανεβάζει στροφές στον εγκέφαλο και το σώμα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση.
Συμβουλές για τη μείωση του στρες πριν τον ύπνο:
- Πριν κοιμηθείτε, κάντε ένα ζεστό ντους, αποφύγετε τις οθόνες και τις συσκευές ή δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο
- Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα είναι χαμηλά, ο ήχος είναι περιορισμένος ή απαλός και το δωμάτιο είναι δροσερό
- Μιλήστε με τον γιατρό σας. Το επαναλαμβανόμενο ή μακροχρόνιο στρες και το άγχος μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού ζητήματος ψυχικής υγείας, όπως αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη
Τα φάρμακα που παίρνετε
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα μέρη του εγκεφάλου σας που ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός σας ή τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.
Οι τύποι φαρμάκων που σχετίζονται με τις νυχτερινές εφιδρώσεις περιλαμβάνουν:
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντιρετροϊκά
- Φάρμακα ορμονοθεραπείας
- Φάρμακα για την υπέρταση
- Φάρμακα υπογλυκαιμίας
Μιλήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε νυχτερινές εφιδρώσεις ως αποτέλεσμα ενός φαρμάκου που παίρνετε για μια άλλη πάθηση υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει μια εναλλακτική έκδοση του φαρμάκου.
Περνάτε στην εμμηνόπαυση
Έχετε ακούσει για τις εξάψεις, σωστά; Λοιπόν, η εμμηνόπαυση έρχεται επίσης με νυχτερινές εφιδρώσεις. Περίπου το 75% των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών αναφέρουν ότι έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Η συχνότητα συνήθως κορυφώνεται τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και στη συνέχεια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Συμβουλές για τη μείωση της νυχτερινής εφίδρωσης κατά την εμμηνόπαυση:
- Αποφύγετε τα ερεθίσματα. Πράγματα όπως το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά, η καφεΐνη και το κάπνισμα μπορεί να προκαλούν εφίδρωση
- Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό και τα ρούχα ύπνου ελαφριά. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες, ανοίξτε τα παράθυρα (αν κάνει κρύο έξω), φορέστε πιτζάμες που αναπνέουν και χρησιμοποιήστε ελαφριά κλινοσκεπάσματα
- Δροσιστείτε. Εάν ξυπνάτε με ιδρώτα, ξεσκεπάστε τα πόδια και το λαιμό σας, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό, τοποθετήστε μια δροσερή πετσέτα στο κεφάλι σας ή ρίξτε κρύο νερό στους καρπούς σας
- Εξετάστε τις προσαρμογές του τρόπου ζωής. Η παρακολούθηση του βάρους σας και ο περιορισμός του στρες μπορεί να μειώσει τη συχνότητα ή τη σοβαρότητα των νυχτερινών εφιδρώσεων
- Μιλήστε με το γιατρό σας εάν οι παραπάνω θεραπείες δεν βοηθούν στον περιορισμό της ποσότητας που ιδρώνετε τη νύχτα κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφηθούν για τη μείωση της νυχτερινής εφίδρωσης.
Έχετε μια διαταραχή εφίδρωσης
Αν και είναι απίστευτα σπάνιο, είναι πιθανό να πάσχετε από υπεριδρωσία - μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας παράγει υπερβολικό ιδρώτα για άγνωστους λόγους.
Συμβουλές για άτομα με υπεριδρωσία:
- Επενδύστε σε ποιοτικά αντιιδρωτικά. Επίσης, έχετε υπόψη ότι τα αποσμητικά δεν μειώνουν την εφίδρωση.
- Σκεφτείτε τα ρούχα σας. Επιλέξτε φαρδιά ρούχα που αναπνέουν, όπως αυτά με ανοιχτό πλεκτό ή φαρδιά ύφανση, κατασκευασμένα με λεπτά υλικά, ιδιότητες απομάκρυνσης της υγρασίας ή γρήγορο στέγνωμα ή που περιέχουν δικτυωτά πάνελ ή αεραγωγούς.
- Αποφύγετε τα βαριά παπούτσια και τις στενές κάλτσες. Εάν ιδρώνετε από τα πόδια σας, επιλέξτε παπούτσια που χρησιμοποιούν ελάχιστα έως καθόλου συνθετικά υλικά και κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία.
Λιγότερο από το 3% του πληθυσμού πάσχει από πρωτοπαθή υπεριδρωσία και η αιτία είναι συνήθως άγνωστη. Αυτή δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητική. Ωστόσο, αρκετές ιατρικές καταστάσεις, μερικές από τις οποίες είναι δυνητικά σοβαρές, μπορούν να προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται δευτερογενής υπεριδρωσία.
Έχετε ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μιας ιατρικής κατάστασης ή ασθένειας, όπως:
- Αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος και του καρκίνου του προστάτη
- Κατάθλιψη
- Καρδιακή ασθένεια
- HIV/AIDS
- Υπερθυρεοειδισμός (γνωστός και ως υπερδραστήριος θυρεοειδής)
- Καρκίνος του προστάτη
- Σοβαρές λοιμώξεις, όπως ενδοκαρδίτιδα και φυματίωση
- Διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
Ο ύπνος και η εφίδρωση είναι και τα δύο πολύ περίπλοκες διαδικασίες και σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν το ένα το άλλο. Εάν ξυπνάτε τακτικά μούσκεμα στον ιδρώτα, αντιμετωπίζετε ξαφνικές νυχτερινές εφιδρώσεις που συνοδεύονται από απώλεια βάρους ή εάν οι νυχτερινές σας εφιδρώσεις σας εμποδίζουν να έχετε ποιοτικό ύπνο, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.