WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αύξηση βάρους και εμμηνόπαυση: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Φεβρουαρίου 2024

Αύξηση βάρους και εμμηνόπαυση: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels
Η αύξηση βάρους μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, ωστόσο είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Επειδή πολλές γυναίκες ανησυχούν για τα κιλά τους όταν θα μπουν στην εμμηνόπαυση, είναι λογικό να ψάχνουν πληροφορίες επί του θέματος. Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως οι μύθοι γύρω από την εμμηνόπαυση και την αύξηση βάρους είναι αρκετοί. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Μύθος # 1: Το να παίρνετε επιπλέον κιλά στην εμμηνόπαυση δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό

Σίγουρα, κάποια αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση δεν είναι ανησυχητική. Ωστόσο, η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καταστάσεις που εμφανίζονται συχνότερα με την ηλικία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Το επιπλέον βάρος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις εξάψεις.

Μύθος # 2: Η αύξηση βάρους δεν θα συμβεί μέχρι να μπείτε στην εμμηνόπαυση

Η αύξηση βάρους ξεκινά στην περιμενόπαυση, τα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης. Αυτή η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια.

Μύθος # 3: Η αύξηση βάρους της εμμηνόπαυσης είναι δικό σας λάθος

Κι όμως δεν είναι όλα τα πράγματα υπό τον έλεγχό σας, αφού ο μεταβολισμός επιβραδύνεται φυσικά με την ηλικία. Επίσης όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκή μάζα και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερη συσσώρευση λίπους.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος # 4: Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση

Αν και η αύξηση βάρους είναι φυσιολογική στην εμμηνόπαυση, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τη σταματήσετε:

Ασκηθείτε. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία, κυρίως λόγω της απώλειας μυών. Επομένως, η διατήρηση και ακόμη και η οικοδόμηση της μυϊκής μάζας είναι σημαντική. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καύση θερμίδων, κάτι που βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Κάντε ασκήσεις αντίστασης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (εκτός από άλλες δραστηριότητες όπως το περπάτημα) για να παραμείνετε υγιείς και να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της αύξησης βάρους.

Μπόνους: Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως προβλήματα ύπνου, δυσφορία και χαμηλό επίπεδο ενέργειας.

Υιοθετήστε τη μεσογειακή διατροφή: Καλό θα ήταν να υιοθετήσετε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι και ελαιόλαδο. Επίσης είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε τα επεξεργασμένα κρέατα και να επιλέγετε κυρίως κοτόπουλο ή ψάρι.

Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες. Μπορεί να λειτουργούν βραχυπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά - οπότε είναι μη βιώσιμες. Από την άλλη μερια οι μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες είναι μια καλύτερη προσέγγιση για μακροχρόνια υγεία και ευεξία.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα σώματα αλλάζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής. Εάν το σώμα σας μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται διαφορετικό από το σώμα σας των 20 ετών, αυτό είναι φυσιολογικό. Αγκαλιάστε τις αλλαγές, αλλά προσπαθήστε επίσης να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και στη σωματική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.