Ενδομητρίωση και διατροφή: Πώς μια φιλική προς το έντερο προσέγγιση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα
Τζουλιάννα Καρνέζη
15 Μαρτίου 2024
Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη περίοδο της γυναίκας και να συνεχιστεί μέχρι την εμμηνόπαυση. Ο ενδομήτριος ιστός αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, φλεγμονή και πεπτικά συμπτώματα. Η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών για την υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ο γιατρός σας θα εξετάσει μαζί σας τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.
Συμπτώματα ενδομητρίωσης
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυελικός πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ, της περιόδου ή της αφόδευσης
- Βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο
- Φούσκωμα και άλλα πεπτικά συμπτώματα
- Κούραση
- Πρόβλημα σύλληψης
- Κατάθλιψη
Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου το 10% όλων των γυναικών και κοριτσιών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως και τα συμπτώματα ποικίλλουν ανά άτομο. Αν και η ενδομητρίωση μπορεί να δυσκολέψει ορισμένες γυναίκες να μείνουν έγκυες, η σύλληψη και η απόκτηση ενός υγιούς μωρού είναι δυνατή.
5 διατροφικές προτάσεις για την ενδομητρίωση
Ορισμένες τροφές που μπορεί να μειώσουν τα πεπτικά συμπτώματα, σχετίζονται επίσης με την ενδομητρίωση, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Παρακάτω είναι 5 διατροφικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν.
Ακολουθήστε μια φυτική διατροφή
Η μείωση της πρόσληψης κρέατος και η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση. Το να ακολουθείτε μια φυτική διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς το κρέας - αλλά καλό θα ήταν να έχετε περισσότερες χορτοφαγικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας. Αυτές περιλαμβάνουν όσπρια, τοφού, τέμπε, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Μειώστε τα κορεσμένα και trans λιπαρά
Το λίπος είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που παρέχει στο σώμα σας ενέργεια, βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών και χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για τα κύτταρα. Ωστόσο, είναι ένα πυκνό μόριο που μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να το χωνέψουν.
Εκτός από τον περιορισμό της πρόσληψης κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών, επιλέξτε επιλογές υψηλής ποιότητας όσο το δυνατόν συχνότερα, όπως τρόφιμα που είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Παραδείγματα αυτών των λιπαρών περιλαμβάνουν το αβοκάντο και τις τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, η πέστροφα και επιλογές φυτικής προέλευσης, όπως οι σπόροι chia, οι σπόροι λιναριού και τα καρύδια.
Προσθέστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Ένα υγιές πεπτικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Η διάσπαση των φυτικών ινών θρέφει τα προβιοτικά στο πεπτικό σύστημα, τα οποία είναι βακτήρια που προάγουν την υγεία και υπάρχουν φυσικά στο έντερο σας. Επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης, μούρα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και όλα τα όσπρια.
Κάθε φορά που αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, πίνετε επιπλέον νερό για να βοηθήσετε στη μετακίνησή τους μέσω του πεπτικού συστήματος και να μειώσετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Οι περισσότερες ενήλικες γυναίκες χρειάζονται μια μέση πρόσληψη φυτικών ινών περίπου 25 γρ. ημερησίως.
Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι οργανικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Βρίσκονται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο στη φιλική προς το έντερο διατροφή σας.
Η βιταμίνη C είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν όλα τα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, τις φράουλες, τις ντομάτες και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο.
Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να διευκολύνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που συνδέεται με την ενδομητρίωση. Αυτή η έρευνα είναι προκαταρκτική, αλλά η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του υγιούς ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος.
Άλλες συμβουλές για ένα υγιές πεπτικό σύστημα
Εάν αρχίσετε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, μπορεί να θέλετε να τις τεκμηριώσετε σε ένα ημερολόγιο, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε την πρόοδό σας. Το να βασίζεστε μόνο στη μνήμη μπορεί να είναι αναξιόπιστο, ενώ η εξέταση των δεδομένων σας μπορεί να αποκαλύψει χρήσιμα μοτίβα και τάσεις. Φροντίστε να συμπεριλάβετε τυχόν αλλαγές στη διατροφή σας και να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας.
Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, μπορεί να θελήσετε να πειραματιστείτε με τεχνικές διαχείρισης του στρες, επειδή τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να επιδεινώσουν την πεπτική σας υγεία. Οι κλασικές τεχνικές για χαλάρωση περιλαμβάνουν τακτική άσκηση, διαλογισμό και περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Επικεντρωθείτε στις καθημερινές αλλαγές
Η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πεπτικών συμπτωμάτων που συνδέονται με την ενδομητρίωση. Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας από τη μια μέρα στην άλλη, προσθέτοντας αργά περισσότερες φυτικές ίνες και κάνοντας σταδιακές αλλαγές μπορεί να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να προσαρμοστεί.
Προσθέστε περισσότερα όσπρια στο εβδομαδιαίο μενού σας και στοχεύστε σε τουλάχιστον τρία φυτικά γεύματα την εβδομάδα. Προσθέστε περισσότερα ψάρια και πολύχρωμα λαχανικά στη διατροφή σας και επιλέξτε πιο υγιεινά λιπαρά όσο πιο συχνά γίνεται. Εάν χρειάζεστε επιπλέον διατροφική υποστήριξη, επικοινωνήστε με έναν ειδικό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.