WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυνατό ανοσοποιητικό: 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Απριλίου 2024

Δυνατό ανοσοποιητικό: 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
unsplash
Σταματήστε να πιστεύετε αυτούς τους 5 μύθους για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Εάν δεν θέλετε να πονάει ο λαιμός σας, να γεμίσουν τα ιγμόρειά σας ή να έχετε οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κρυολογήματος και της γρίπης, είναι σημαντικό να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές συμβουλές, κόλπα και ακόμη και θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή που υπόσχονται να σας προσφέρουν καλύτερη ανοσία – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά μερικές από τις πιο γνωστές συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού δεν είναι παρά ένας μύθος.

Καταρρίπτουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους για την ανοσία

Μύθος 1: Το πρώτο σας βήμα όταν αρρωστήσετε είναι να φορτώσετε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους ανοσίας; Ότι η λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C θα σταματήσει ένα κρυολόγημα πριν καν αρχίσει ή θα συντομεύσει τη διάρκεια ζωής του κρυολογήματος εάν είστε ήδη άρρωστοι.

Και ενώ η βιταμίνη C είναι ένα εξαιρετικό φυσικό ενισχυτικό ανοσίας, δεν είναι θεραπεία – παρόλο που συχνά διαφημίζεται. Αυτό το θρεπτικό συστατικό παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να είναι ευεργετική.

Όμως το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο όταν πρόκειται για βιταμίνη C. Το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει μόνο συγκεκριμένη ποσότητα και η υπόλοιπη φεύγει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μείνετε στην ημερήσια συνιστώμενη δόση για ενήλικες, η οποία είναι 60 έως 95 χιλιοστόγραμμα και να μην υπερβείτε το ανώτατο όριο των 2.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει από μόνη της προβλήματα όπως ναυτία, πονοκεφάλους και έμετο.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης C δεν σας βοηθά να καταπολεμήσετε την ασθένεια. Ενώ αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του ανοσοποιητικού συνολικά, δεν έχει κανένα εμφανές πλεονέκτημα όταν προσπαθείτε να κρατήσετε μακριά τα κρυολογήματα.

Μύθος 2: Θα πρέπει να παίρνετε πολύ ψευδάργυρο ενώ είστε άρρωστοι

Εδώ είναι ένας μύθος που συναντάται συχνά μαζί με τον προηγούμενο: Πρέπει να πάρετε περισσότερο ψευδάργυρο εάν θέλετε να μειώσετε το κρυολόγημα. Ο ψευδάργυρος, όπως και η βιταμίνη C, μπορεί να έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα, από την επούλωση πληγών έως τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Και συχνά διαφημίζεται ως ένα από τα καλύτερα ορυκτά για τη μείωση της τυπικής διάρκειας ζωής ενός κρυολογήματος, με σκοπό να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα.

Όμως, ενώ μια ερευνητική μελέτη από το 1984 έδειξε ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τη σοβαρότητα του κρυολογήματος, τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα είναι μικτά. Για παράδειγμα μια ανάλυση πολλαπλών μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου εντός 24 ωρών από τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειάς σας κατά μία ημέρα. Ωστόσο, όλες οι μελέτες που εξετάστηκαν ήταν περιορισμένες.

Έτσι, δεν υπάρχει καμία πραγματικά πειστική απόδειξη ότι ο ψευδάργυρος θα εξαλείψει το κρυολόγημα. Φυσικά δεν είναι κακή ιδέα να παίρνετε ψευδάργυρο – αλλά δεν υπάρχει λόγος να κάνετε την υπέρβαση. Μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου μπορεί να είναι τοξικές για το σώμα, επομένως βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τους ενήλικες για να είστε ασφαλείς και να παίρνετε αυτό που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το οποίο είναι 8 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες και 11 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες καθημερινά.

Υπάρχει μια ακόμη συμβουλή που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη λήψη ψευδαργύρου. Δεν πρέπει να πάρετε αυτό το συμπλήρωμα με άδειο στομάχι, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία – ένα πρόσθετο σύμπτωμα που σίγουρα δεν χρειάζεστε εάν έχετε ήδη κρυολόγημα ή γρίπη.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος 3: Τα εσπεριδοειδή είναι οι μόνες τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι ένα θρεπτικό συστατικό που τονώνει το ανοσοποιητικό. Αλλά όπως μάθατε παραπάνω, η βιταμίνη C δεν είναι θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα εσπεριδοειδή σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης C με φυσικό τρόπο. Όμως, ενώ η οικογένεια των εσπεριδοειδών προσφέρει πολλή βιταμίνη C, δεν είναι η μόνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές για το ανοσοποιητικό που μπορούν να προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς, ακόμα και κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης.

Ακολουθεί ένα δείγμα από μερικές άλλες επιλογές πλούσιες σε βιταμίνη C:

  • Κίτρινες πιπεριέςμ κόκκινες πιπεριές
  • Φράουλες
  • Kale
  • Ακτινίδια

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι κανένα φρούτο, λαχανικό ή οποιαδήποτε άλλη τροφή δεν είναι η θεραπεία. Είναι καλή ιδέα να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λαμβάνει κάθε ένα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να έχετε υγεία και ευεξία.

Μύθος 4: Η τροφή ή τα συμπληρώματα από μόνα τους θα βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σας

Η διατροφή σίγουρα παίζει ρόλο στην υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αλλά το να πιστεύετε ότι μπορείτε απλά να φάτε κάποιες τροφές ή να πάρετε ένα σωρό συμπληρώματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, για να παραμείνετε υγιείς, αυτό είναι μύθος.

Ενώ μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φιλικά προς το ανοσοποιητικό είναι ζωτικής σημασίας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας. Και αν ο τρόπος ζωής σας δεν υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα μπορούσατε να ακυρώσετε όλα τα καλά που προσφέρουν τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα.

Ο ύπνος και το άγχος είναι δύο από τους μεγαλύτερους παράγοντες του τρόπου ζωής που είναι σημαντικό να προσέχετε. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, αποδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, προκαλώντας πιθανώς φλεγμονή.

Και όταν πρόκειται για στρες, η απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες). Έτσι, εάν αισθάνεστε ήδη πιεσμένοι από τη δουλειά, το πολυάσχολο πρόγραμμά σας ή την κοινωνική σας ζωή, θα αποδυναμώσετε επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα αυξήσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε.

Μύθος 5: Μόνο τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα

Σίγουρα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι φανταστικά για την παροχή των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε, είτε στοχεύετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα είτε σε άλλες ανάγκες υγείας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε μόνο φρέσκα προϊόντα – υπάρχουν και άλλες μορφές που μπορούν να προσφέρουν εξίσου πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και δεν θα χαλάσουν τόσο γρήγορα.

Τόσο τα κονσερβοποιημένα όσο και τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών και μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε άφθονη ποικιλία στη διατροφή σας.

Επιπλέον, το κατεψυγμένο μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο από το φρέσκο ​​σε ορισμένες περιπτώσεις. Έρευνες ανακάλυψαν ότι τα κατεψυγμένα προϊόντα διαφορετικών ποικιλιών έχουν σχεδόν την ίδια θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα φρέσκα αντίστοιχά τους. Γιατί ενώ τα φρέσκα προϊόντα μπορούν να χάσουν βιταμίνες μετά από μόλις 5 ημέρες στο ψυγείο σας, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούν τη φρεσκάδα τους και δεν θα χάσουν καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι παρόμοια με τις κατεψυγμένες ποικιλίες. Τα προϊόντα συλλέγονται ακριβώς στη σωστή ωρίμανση και τα θρεπτικά συστατικά ουσιαστικά «κλειδώνονται» κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα να διατηρούν τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών τους ανεξάρτητα από το χρόνο τους στο ράφι σας.

Κάποιες έρευνες έχουν υποδείξει ακόμη ότι η κατανάλωση μιας καλής ποσότητας κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσφέρει υψηλότερα επίπεδα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από το να επιλέγετε μόνο φρέσκα.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά που δεν περιέχουν πρόσθετα, ώστε να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε χωρίς τίποτα άλλο. Και μην ξεχνάτε το BPA. Ενώ ορισμένοι κατασκευαστές κονσερβοποιημένων τροφίμων έχουν αρχίσει να αποσύρουν σταδιακά τις επενδύσεις BPA από τα κονσερβοποιημένα προϊόντα τους, εξακολουθεί να υπάροχουν κάποια με BPA – οπότε κοιτάξτε προσεκτικά την προειδοποιητική ετικέτα Proposition 65 που μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία αυτής της επιβλαβούς ουσίας.

Έτσι, ενώ το φρέσκο ​​είναι συνήθως το καλύτερο, δεν είναι η μόνη επιλογή για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.