WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι τρώμε και τι όχι; Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου μέσω της διατροφής


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Μαΐου 2023

Τι τρώμε και τι όχι; Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου μέσω της διατροφής
pexels
Ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά, επομένως η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων διαφορετικού χρώματος, καθώς και υγιεινών λιπαρών και πρωτεΐνης καλής ποιότητας είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία του.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μελέτες έχουν δείξει ότι παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας, συμπεριλαμβανομένων των β-γλυκανών, των φυτοθρεπτικών συστατικών και των τροφίμων που προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα, όπως τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά.

Οι βήτα-γλυκάνες που βρίσκονται στη μαγιά και σε μικρότερο βαθμό στα μανιτάρια, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να είναι έτοιμο να σας υπερασπιστεί μόλις δεχθεί επίθεση από μόλυνση.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, καθώς και στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στα τσάγια, έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία. Μερικά από τα αξιοσημείωτα φυτοθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τη ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού και στο κακάο, τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά, η κουρκουμίνη που βρίσκεται στον κουρκουμά και το ελλαγικό οξύ - που αναφέρεται επίσης ως τανίνη - στα καρύδια και τα ρόδια.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το μικροβίωμα στο έντερό σας παίζει επίσης ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι στο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφών με πρεβιοτικά, όπως η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, το σκόρδο και τα σπαράγγια, βοηθά στην τροφοδοσία των καλών βακτηρίων στο έντερο σας. Αξίζει επίσης να θρέψετε το πεπτικό σας σύστημα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί και το κεφίρ.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς συχνά είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και εμπλουτίζονται με χημικές ουσίες όπως πρόσθετα, οξειδωμένα φυτικά έλαια και MSG. Αυτοί οι τύποι χημικών ουσιών ασκούν πίεση στο σώμα σας, επομένως το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Επίσης, τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορούν να προάγουν χαμηλής ποιότητας συστηματική φλεγμονή στο σώμα, η οποία επηρεάζει την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο και το λάδι canola προάγουν επίσης τη συστηματική φλεγμονή, καθώς συχνά οξειδώνονται και ταγγίζουν και περιέχουν υψηλή ποσότητα ωμέγα 6 έναντι ωμέγα 3.

Η αναλογία ωμέγα 3 προς ωμέγα 6 στο σώμα σας είναι κρίσιμος παράγοντας για την υγεία του ανοσοποιητικού. Η αποφυγή αυτών των ελαίων και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3, όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας για την υποστήριξη μιας υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Έτσι λοιπόν προκειμένου να περιοριστεί αυτή η αποδυνάμωση, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ανοσία μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε φυτοχημικά και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.