Μόλις διαγνώστηκες με διαβήτη; Τα 7 βήματα που πρέπει να κάνεις τώρα
Τζουλιάννα Καρνέζη
24 Μαΐου 2023
Εάν έχετε μόλις διαγνωστεί με διαβήτη, η λήψη σημαντικών βημάτων μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του και πιθανώς να τον αναστρέψουν. Το να ακούτε τον γιατρό σας να λέει, «Έχετε διαβήτη» μπορεί να είναι αγχωτικό και να σας δημιουργεί ένα σωρό συναισθήματα και ερωτήσεις. Μπορεί να χρειαστείτε αρκετές ημέρες για να επεξεργαστείτε αυτές τις πληροφορίες πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.
Η διαχείριση μιας δια βίου ασθένειας όπως ο διαβήτης απαιτεί δουλειά και υποστήριξη. Η εύρεση της κατάλληλης ομάδας υγειονομικής περίθαλψης θα σας βοηθήσει να κάνετε δραστικά βήματα, να μάθετε για τον διαβήτη και να σας υποστηρίξει τις επόμενες ημέρες και χρόνια.
Βήμα 1: Κατανοήστε τα βασικά των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Αφού τρώτε ή πίνετε τροφές με υδατάνθρακες, το πεπτικό σύστημα τους διασπά σε γλυκόζη και στη συνέχεια την απελευθερώνει στο αίμα. Επίσης η ινσουλίνη απελευθερώνεται από το πάγκρεας ως απόκριση στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να επιτρέπει στα κύτταρα να λαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα. Αυτό προκαλεί μείωση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα καθώς χρησιμοποιείται για ενέργεια. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με τον διαβήτη τύπου 1, το σώμα σταματά να παράγει ινσουλίνη ως αυτοάνοση απόκριση. Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά η διατροφή και ο τρόπος ζωής δεν προκαλούν διαβήτη τύπου 1 και θα χρειαστεί να πάρετε ινσουλίνη για να επιβιώσετε.
Με τον διαβήτη τύπου 2, η διάσπαση των υδατανθράκων μεταβάλλεται. Συχνά, ένα άτομο με αυτή την πάθηση δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η γενετική μπορεί να προδιαθέσουν κάποιον να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.
Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε ένα εύρος στόχου είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία. Το πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι ανθυγιεινό για τον οργανισμό.
Βήμα 2: Μάθετε για τις επιλογές διαχείρισης του διαβήτη
Υπάρχουν πολλές επιλογές διαχείρισης του διαβήτη. Η ομάδα φροντίδας σας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τις καλύτερες επιλογές για το σώμα και τον τύπο του διαβήτη σας. Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσδιορίσετε την καλύτερη εφαρμογή για τον διαβήτη και τον τρόπο ζωής σας και πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε διαφορετικά φάρμακα.
Ανάλογα με τον τύπο ή τη σοβαρότητα του διαβήτη, η ινσουλίνη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ινσουλίνης είναι μακράς ή βραχείας δράσης, που χορηγούνται μέσω βελόνας, πένας ή αντλίας. Υπάρχουν επίσης ενέσιμα φάρμακα για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Βήμα 3: Κάντε ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης
Το να έχετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Συζητήστε με την ομάδα φροντίδας σας τις κορυφαίες προτεραιότητες για την υγεία σας και, στη συνέχεια, θέστε μερικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
Παράδειγμα:
- Μακροπρόθεσμος στόχος: Να αποκτήστε αιμοσφαιρίνη A1C κάτω από 7% τους επόμενους 4 έως 6 μήνες.
- Βραχυπρόθεσμος στόχος: Βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρό σας μετά το γεύμα είναι μικρότερο από 180 mg/dL. Πηγαίνετε για τρεις βόλτες των 30 λεπτών κάθε εβδομάδα.
Οι στόχοι θα αλλάζουν τακτικά καθώς μαθαίνετε περισσότερα για τον εαυτό σας και προοδεύετε. Το να θέσετε εφικτούς στόχους θα σας παρακινήσει και θα σας ενδυναμώσει. Για παράδειγμα, το να βάλετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε ένα εύρος στόχου θα έχει καλύτερο αντίκτυπο από το να απαγορεύσετε στον εαυτό σας να φάτε ένα γλυκό..
Βήμα 4: Ρυθμίστε τη διατροφής σας
Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του διαβήτη και της διατροφής σας. Εάν καταναλώνετε πάρα πολλούς υδατάνθρακες, θα δείτε αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και μπορεί να κουραστείτε, να διψάσετε και να έχετε θολή όραση. Εάν καταναλώνετε πολύ λίγους υδατάνθρακες, μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να τρέμετε και να ζαλίζεστε.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διαχείριση της διατροφής σας. Όλα εστιάζονται στον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων σε μια συγκεκριμένη μερίδα και στο συνδυασμό τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη από διάφορα τρόφιμα σε κάθε γεύμα.
Η American Diabetes Association (ADA) ενθαρρύνει τη μέθοδο Diabetes Plate Method για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η μέθοδος είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για τη βελτίωση της διατροφής σας.
Χωρίζετε ένα πιάτο σε τρία τμήματα: το μισό είναι μη αμυλούχα λαχανικά, το ένα τέταρτο είναι πρωτεϊνούχα τρόφιμα και το ένα τέταρτο είναι τρόφιμα με υδατάνθρακες. Τα ποτά περιλαμβάνουν νερό ή άλλα ποτά χωρίς θερμίδες.
Υπάρχουν και άλλα σχέδια διατροφής, όπως η καταμέτρηση υδατανθράκων και η ανάγνωση της ετικέτας. Η μέθοδος του πιάτου είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τη διατροφή σας.
Βήμα 5: Αναπτύξτε μια ρουτίνα γυμναστικής
Η άσκηση είναι ένα βασικό κομμάτι για τη διαχείριση του διαβήτη. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη χρήση της περίσσειας ζάχαρης στο αίμα για ενέργεια. Η ADA συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως μέτριας έως έντονης άσκησης, όπως πιο γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο, σε διάστημα 3 έως 7 ημερών.
Έρευνα σε 14 ηλικιωμένους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στη λειτουργία της ινσουλίνης μετά από μόνο επτά ημέρες άσκησης και καμία αλλαγή στο βάρος. Η καθημερινή άσκηση ήταν 30 λεπτά ποδηλασία και 30 λεπτά περπάτημα σε διάδρομο σε μέτρια ζωηρό επίπεδο.
Η προπόνηση με αντιστάσεις ή η άρση βαρών μειώνει την αιμοσφαιρίνη A1c και βοηθά την ινσουλίνη να λειτουργεί καλύτερα στο σώμα. Ο συνδυασμός περπάτημα ή τρέξιμο με δύο έως τρεις ημέρες προπόνησης με αντιστάσεις θα ενισχύσει τα οφέλη. Οποιαδήποτε αύξηση της κίνησης είναι σαν φάρμακο που βοηθά στη θεραπεία του διαβήτη σας.
Βήμα 6: Παρακολουθήστε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας δίνει πληροφορίες σχετικά με το πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στα φάρμακα, τις αλλαγές διατροφής και την άσκηση. Μπορείτε να καταγράψετε τα επίπεδά σας σε μια εφαρμογή τηλεφώνου.
Αρχικά, μπορείτε να κάνετε περισσότερες μετρήσεις καθημερινά καθώς μαθαίνετε για το σώμα και τον διαβήτη σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τέσσερις έως πέντε φορές την ημέρα, αλλά στη συνέχεια να μειώσετε σε δύο φορές την ημέρα.
Βήμα 7: Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε και να μειώσετε το άγχος
Τέλος, δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες και σχέσεις με άτομα που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να μειώσετε το άγχος. Οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση αυξάνει το σωματικό και συναισθηματικό στρες ενός ατόμου.
Έρευνα μεταξύ 8.596 ενηλίκων με διαβήτη από 17 χώρες εκτιμά ότι περίπου τα μισά άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν δυσφορία που σχετίζεται με τον διαβήτη. Αυτό είναι άγχος από ανησυχίες για την ασθένεια και τη διαχείρισή της. Το άγχος θα είναι πάντα παρόν, αλλά μπορείτε να αποφασίσετε πώς να ανταποκριθείτε σε αυτό και πώς να το μειώσετε.
Η διάγνωση του διαβήτη μπορεί να είναι αγχωτική. Αφού επεξεργαστείτε τα νέα για την υγεία σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να έχετε μια υγιή ζωή και να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.