WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλύτερα από τα φρέσκα


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιανουαρίου 2024

Γιατί τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλύτερα από τα φρέσκα
pexels
Ίσως μερικές φορές είναι καλύτερα να προτιμάτε τα κεταψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Ίσως γνωρίζετε ότι είναι καλό να προσπαθήσετε να τρώτε όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε για καλή υγεία. Τι γίνεται όμως αν τα αγαπημένα σας φρούτα δεν είναι της εποχής ή τα λαχανικά της σαββατιάτικης λίστας αγορών σας θα καταναλωθούν πολύ αργότερα μέσα στην εβδομάδα;

Ίσως είναι καιρός να προτιμήσετε τα κεταψυγμένα

Η κατάψυξη σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας μούρα ή ροδάκινα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σημαίνει επίσης λιγότερη αλλοίωση, επιτρέποντάς σας να απολαμβάνετε τα προϊόντα όταν είναι κοντά στα καλύτερά τους διατροφικά.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να έχουν εξίσου πολλές βιταμίνες –και μερικές φορές περισσότερες– σε σύγκριση με τα φρέσκα. Όσον αφορά τους τρόπους για τη συντήρηση των τροφίμων, η κατάψυξη βρίσκεται στην κορυφή για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.

Εκτός από τη διατήρηση των βιταμινών, η κατάψυξη είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση των ευεργετικών φυτικών ενώσεων που βοηθούν στην προστασία από ασθένειες. Επιπλέον τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι μια καλή επιλογή εάν δεν πρόκειται να φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας μέσα σε μια ή δύο ημέρες.

Πώς γίνεται η κατάψυξη

Τα κατεψυγμένα φρούτα συλλέγονται στο εμπόριο στην κορυφή της ωρίμανσης και στη συνέχεια καταψύχονται γρήγορα και συσκευάζονται μεμονωμένα σε ατμόσφαιρα αζώτου. Η έκθεση των φρούτων και των λαχανικών στο άζωτο βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών, και αυτό συμβαίνει επίσης με ορισμένα φρέσκα λαχανικά, όπως αυτά που είναι σε σακούλες.

Τα λαχανικά που προορίζονται για εμπορική κατάψυξη συλλέγονται επίσης στη μέγιστη ωρίμανση, αλλά σε αντίθεση με τα φρούτα, ζεματίζονται πριν από την κατάψυξη, όπου εκτίθενται σε θερμοκρασίες ζεστού νερού, που καταστρέφει τα ένζυμα που προκαλούν αποχρωματισμό και και απώλεια γεύσης.

Το ζεμάτισμα διατηρεί τα φωτεινά πράσινα χρώματα αρκετά έντονα αφού καταψυχθούν και αποθηκευτούν – διαφορετικά μπορούν να πάρουν μια γκριζωπή ή καστανή όψη. Το ζεμάτισμα αλλάζει επίσης τη δομή των φυτικών ινών, καθιστώντας τα λαχανικά πιο μαλακά και λιγότερο τραγανά και ευκολότερα στο μάσημα. Αλλά με το ζεμάτισμα, μπορείτε να χάσετε έως και 50% της βιταμίνης C, η οποία είναι ευαίσθητη στη θερμότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι, όπως τα φρούτα, έτσι και τα λαχανικά που προορίζονται για κατάψυξη συλλέγονται συνήθως στο μέγιστο της ωρίμανσης τους, όπου είναι πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με τα προϊόντα που προορίζονται να πωληθούν φρέσκα, τα οποία μαζεύονται όταν δεν έχουν το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών τους, έτσι ώστε να διαρκέσουν περισσότερο κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση.

Με άλλα λόγια, τα κατεψυγμένα λαχανικά ξεκινούν με ένα διατροφικό πλεονέκτημα, το οποίο συμβάλλει στην αντιστάθμιση τυχόν απωλειών θρεπτικών συστατικών κατά το ζεμάτισμα και εξακολουθούν να κατατάσσονται υψηλότερα διατροφικά σε σύγκριση με τα εμπορικά φρέσκα προϊόντα.

Jenny.Gr
pexels

Η απώλεια των θρεπτικών συστατικών στα φρέσκα προϊόντα συμβαίνει ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο οξυγόνο κατά τη μεταφορά και αποθήκευση σε μη κατεψυγμένο χώρο, γεγονός που υποβαθμίζει τα θρεπτικά συστατικά.

Όταν συγκρίνετε τα φρέσκα φασόλια σε ένα κατάστημα με τα κατεψυγμένα, τα κατεψυγμένα θα έχουν σχεδόν πάντα υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, επειδή μαζεύτηκαν και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο υψηλότερο σημείο ποιότητας και στη συνέχεια καταψύχθηκαν για να διατηρηθούν.

Όσον αφορά τη διατροφική ιεραρχία, τα φρέσκα ώριμα λαχανικά από τη φάρμα θα ήταν ανώτερα από τα κατεψυγμένα ως προς τη διατροφική τους αξία – αλλά μόνο εάν καταναλωθούν μέσα σε μια μέρα περίπου.

Συμβουλές κατάψυξης

  • Για το καλύτερο διατροφικό προφίλ, επιλέξτε κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς πρόσθετο αλάτι ή φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

  • Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι συμπαγή και σκληρά, όχι μαλακά, χυλώδη ή υγρά, να ιδρώνουν ή να ξεπαγώνουν. Θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε τα μεμονωμένα κατεψυγμένα κομμάτια φρούτων ή λαχανικών και να μην είναι συμπαγή κομμάτια, που υποδηλώνει ότι το περιεχόμενο έχει ξεπαγώσει και έχει καταψυχθεί ξανά. Επίσης οι κρύσταλλοι πάγου στη συσκευασία είναι μια άλλη ένδειξη απόψυξης και εκ νέου κατάψυξης.

  • Κρατήστε την πόρτα του καταψύκτη σας κλειστή. Κάθε φορά που ανοίγετε τον καταψύκτη σας, ξεπαγώνετε τα προϊόντα καθώς εκτίθενται στον αέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υγιών φυτοδραστικών ενώσεων, εξήγησε η Λίλα.

  • Αποθηκεύστε τα φρούτα και τα λαχανικά στο πίσω μέρος της κατάψυξης, ώστε να μην ξεπαγώσουν μερικώς όταν ανοίγετε την πόρτα και φύλαξε το μπροστινό μέρος για τα παγάκια.
  • Μην υπερθερμαίνετε τα κατεψυγμένα προϊόντα. Η απόψυξη των φρούτων στον πάγκο ή στο φούρνο μικροκυμάτων για ελάχιστο χρονικό διάστημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις φυτοδραστικές ενώσεις στα φρούτα. Το ψήσιμο στον ατμό ή στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών.

  • Στύψτε ένα λεμόνι πάνω από τα κατεψυγμένα λαχανικά αφού τα ζεστάνετε. Η βιταμίνη C στον χυμό λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση τυχόν χαμένης βιταμίνης C κατά το ζεμάτισμα. Θα κάνει επίσης τα λαχανικά πιο λαμπερά και πιο φρέσκα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.